Legg igjen en kommentar:
15 kommentarer
Hei!
Skal om ikke så alt for lenge starte opp med fast føde til jenta mi på 4mnd og leser meg litt opp i forkant. Har begynt å bake litt med surdei og har en surdeigsstarter av rugmel. Kan jeg tilsette litt surdeigsstarter når grøten skal bløtlegges? Vil det gjøre grøten mer fordøyelig og jernopptaket bedre?
Hei! Så spennende det blir for dere. Ja, det stemmer som du skriver, og du kan tilsette litt surdeig når du skal bløtlegge grøt
Hei, jeg har lest mye lm grøt og bløtlegging, og hvor bra det kan være. Og så kom jeg over dette hos dere med tilsetting av annen, grovere korntype som et supple.ent for å øke opptaket av jern. Jeg har to ting jeg lurer på:
1. Dere skriver at man kan «håpe på» at det bidrar til å frigjøre jernet i havren/ hirsen. Da er det slik å forstå at det er en teori og ikke sikkert? Jeg har ikke fanget opp dette før nå når jeg leste det på nytt.
2. Jeg har lett og lett i artikler og blogger, men finner aldri noe info om man skal bytte vannet det er bløtlagt i. Altså ta nytt vann til opp koking. Er det logisk eller ulogisk å bytte det vannet det ligger i? Logisk for å ha friskt og nytt vann? Ulogisk for det er i det vannet næringen er? Dette lurer jeg veldig på.
Tusen takk for en veldig bra blogg med masse god info!!
Hei
1. Det er riktig oppfattet. Vi har valgt ordene med omhu. Dette er et forslag fra oss, som vi ikke har klart å få bekreftet at faktisk gir økt opptak, men vi mener det er en relativt enkel måte å prøve å få ut enda mer jern fra kornet på.
2. Det kommer an på hva du bløtlegger. Hvis det er havregryn eller havremel så trenger du ikke helle av bløtleggingsvannet. Da lar du bløtleggingsvannet være, og heller eventuelt på litt mer vann i kjelen så du faktisk har noen å koke på – og koker opp. Det samme gjelder hirsemel og hirseflak.
Dersom du bløtlegger hele korn, som hel bokhvete eller hel hirse skal du helle av bløtlegginsgvannet, skylle godt og ha på nytt kokevann. Det er fordi det finnes stoffer i skallet på kornet som nettopp skal skylles av.
SvareSå hvis man bløtlegger havregryn med rugmel, trenger/bør man ikke skylle før man koker/spiser?
SvareHei! Neida, du trenger ikke å skylle hverken havregryn eller rugmel før du koker det opp til grøt Det er som regle kun hele og tørre korn og belgvekster man må skylle før man koker det, som f eks hirse, quinoa, ris osv.
MÅ man koke grøt til baby? Eller kan de spise «kjøleskapsgrøt»? Syns det beskrives i alle oppskrifter at det skal kokes. Jeg spiser kjøleskapsgrøt hver dag, hadde vært praktisk om barnet også kan dette.
SvareHei! barn kan også spise kjøleskapsgrøt laget av havregryn f eks – men til aller minste anbefaler vi å koke det for å gjøre det mest mulig lettfordøyelig og for å gi de en temperatur de kjenner mer igjen- de er jo ikke vant til kald mat men kroppetemperatur Etterhvert er det ingenting i veien for å gi kjøleskapsgrøt som har stått noen timer.
Hei.
Kan hirseflak og quinoa bløtlegges for lenge i kjøleskap?
Blir det dårlig om det står i kjøleskapet over to netter før det kokes opp?
Bør man alltid bløtlegge korn/mel til grøt til babyer/barn uansett alder? Eller er det ikke like nødvendig etterhvert?
SvareDet er nyttig for alle, men spesielt for de minste som har et relativt større behov for jern og næringsstoffer fordi de har små små kropper og spiser såpass lite Men det er ikke feil å fortsette med det – det er altså fortsatt gunstig.
Du kan lage grøt på hele hirsekorn ja. Bløtlegg de først, skyll av og kok opp