Jernrik hirsegrøt til baby - passer fra 6 mnd

Jernrik hirsegrøt til baby – passer fra 6 mnd

Når babyen din skal begynne med fast føde er et av argumentene for å begynne med kjøpegrøt at babyen må få i seg nok jern. Men dette kan du også klare med hjemmelaget mat så lenge du er bevisst på å inkludere jernrike ingredienser og tilberede det så jernet er lettopptakelig. Hirsegrøt er et godt alternativ å starte med og her viser vi deg hvordan du gjør det!

I dette innlegget finner du tips til hvordan du kan få i babyen din nok jern fra hjemmelaget mat. 

 

grøt til baby fra 6 måneder

Oppskrift

Passer fra 6 mnd

Gir en liten porsjon

Allergener: gluten (fra spelt)

Ingredienser

 • 0,5 dl hirsemel
 • 1 ts speltmel
 • 2 dl vann (evt 50/50 morsmelk/mme og vann)

Vi anbefaler å tilsette speltmel for å bidra med enzymet fytase som kan gjøre at jernet fra hirsen blir enda enklere å ta opp.

Det er lurt å tilsette morsmelk eller mme for å gi babyen en kjent smak. Morsmelk vil også bidra med enzymer som gjør grøten lettere å fordøye. Morsmelk eller mme skal ikke koke, så kok evt opp med 1 dl vann, kok grøten tykk og tilsett/spe deretter med mm/mme før du serverer.

Du kan også tilsette en fettkilde for å gjøre grøten enda mer næringstett, for de små har behov for at det lille de spiser er fullt av nyttig næring. Det kan for eksempel være 1/2 – 1 ts kaldpresset olivenolje eller kokosolje. I tillegg vil litt fett gjøre at maten blir lettere å fordøye, go det kan være nyttig for mange små som blir litt tregere i magen ved oppstart av fast føde. Dette kan være spesielt nyttig dersom man hovedsakelig for mme som i seg selv kan gjøre magen litt tregere enn morsmelk.

Du kan også tilsette litt smak fra bær eller frukt. Hvis du bruker frosne, utenlandske bær er det viktig å gi disse et oppkok i 1 minutt før du serverer de. 

Her kan du lære å lage hjemmelaget og næringsrikt syltetøy som du kan ha på grøten.

 

grøt til baby fra 6 måneder

Slik gjør du

Bland hirsemel, speltmel og vann og la det stå minimum 1 time, men gjerne natten på kjøkkenbenken. Dersom grøten er tykk morgenen etter kan du tilsette litt mer vann. Har du det travelt kan du fint koke grøten med en gang også, men bløtleggingen gjør grøten enklere å fordøye for babyen din.

Kok opp og la det koke i 30-60 sekunder.

Om du bruker halve mengden vann har du i morsmelk/mme etter koketiden.

 

Her finner du oppskrift på havregrøt med valnøttmel.

 

grøt til baby fra 6 måneder

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

Klem fra Stine

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

18 kommentarer
Byggrynsgrøt med havre og Mylk - like godt til frokost som dessert sier 2. april 2018

[…] Her finner du oppskrift på jernrik grøt fra 6 måneder. […]

Svare
Gresskar med ingefær - perfekt som smaksprøve til babyen sier 15. juni 2018

[…] litt krydder, babyer liker også mat med smak. Vil du starte med grøt finner du oppskriften på jernrik grøt her. Lag gresskarmos eller kutt gresskar i staver om babyen din helst vil spise […]

Svare
Syltetøy med kun 4 ingredienser, kan enkelt tilpasses fra 6 måneder sier 23. november 2019

[…] Prøv bringebær og naturlig jernrik hirsegrøt her.  […]

Svare
Christine sier 26. mai 2020

Hvis babyen bare skal spise 1 ts mat om gangen i starten vil det jo bli igjen mye av denne grøten. Hva gjør man med resten? Bruker mer av den senere eller må man kaste den? Og hvordan oppbevares den eventuelt?

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 17. juni 2020

  Heisann:) Du kan helt fint fryse ned i terningsstørrelse. Ellers holder den 2 dager i kjøleskap:)

  Svare
   Maria Storhaug sier 14. august 2022

   Hei.
   Vi har startet smaksprøve på hirsegrøt. I BBB-boken er oppskrift så stor, så det blir jo enormt mye rester når baby bare får 2ts med tynn grøt utblandet i morsmelk.
   Samtidig står det at det er nokk til mange smaksprøver, men det står også at maten ikke skal varmebehandles flere gang? Hvordan løser jeg dette uten å kaste 1dl hirsemel hver dag?

   Svare
    Thea - Bare Bra Barnemat sier 15. august 2022

    Hei Maria! Du kan helt fint halvere oppskriften, eller lage den enda mindre. Det blir ikke så mye mat de spiser de første smaksprøvene nei 🙂 Det er ikke meningen at du skal måtte kaste noe (kun det som har blitt spist av må kastes). Restene som ikke er spist på kan du oppbevare i kjøleskapet i 2 dager. Du kan også fryse ned grøt i terninger i isbitformer for eksempel. Du kan varme det opp en gang etter at det er kokt. Derfor er det lurt å ta av porsjoner som du varmer opp. Vi har ikke spesifisert akkurat hvor mange smaksprøver det gir nettopp fordi det er så ulikt hvor mye babyer spiser ved ulik alder.

    Håper det gav deg nyttige svar? Vi hjelper deg gjerne videre også. Hilsen Thea BBB

    Svare
Frokostvafler som passer fra babyen er 6 måneder sier 29. juni 2020

[…] Her finner du oppskriften på hirsegrøt – naturlig rik på jern. […]

Svare
Koronavirus - Elefanten i rommet som ingen snakker om i koronatiden sier 18. august 2020

[…] du finne flere oppskrifter på hjemmelaget smoothie. Bytt ut kjøpegrøt med hjemmelaget grøt⁣. Her er en oppskrift på jernrik hirsegrøt som kan gis fra 6 måneder. […]

Svare
Ingrid sier 26. april 2021

Hei. Hva gjør man om man skal ha med seg grøt på tur? Koker man den opp slik det står i oppskriften og kan ta den med i en boks? 🙂

Ingrid

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 3. mai 2021

  Heisann, det kan du. Den kan også spises kald, ellers har vi en liten termoboks som er perfekt til grøt og/eller suppe. Den er kjøpt hos Beeorganic:)

  Svare
Elin sier 7. desember 2021

Hei! Jeg koker opp 3 ss hirseflak og 1/2 dl vann. Men hvis jeg tilsetter 1/2 dl mm etterpå så blir den veldig flytende. Skal den være veldig flytende eller gjør jeg noe feil…?

Svare
  Thea - Bare Bra Barnemat sier 8. januar 2022

  Hei Elin – beklager sent svar på denne. Hvis det er de første smaksprøvene er det helt fint at den er ganske flytende. Hvis du syntes de blir for flytende for der ditt barn er på smaksreisen bruker du bare litt mindre morsmelk 🙂 Hilsen Thea BBB

  Svare
Trine sier 27. juni 2022

Hei,
Det står fra 6mnd på denne grøten, men den kan vel spises allerede fra 4? Det er kun at porsjonen blir litt stor?

Svare
  Thea - Bare Bra Barnemat sier 28. juni 2022

  Det stemmer Trine, du kan gi denne før 6 mnd også, men vi skriver generelt fra 6 mnd på alle oppskriftene våre fordi den generelle anbefalingen er å vente med fast føde til 6 mnd, med mindre man kun eller hovedsakelig gir baby mme – da er det blant annet anbefalt å starte før. Hilsen Thea BB

  Svare
Marie sier 27. november 2022

Mini elsker denne grøten, spaielt med eplemos eller svisker i. Kan jeg lage en større porsjon og fryse ned i terninger? Litt enklere å få til i hverdagen.

Svare
  Thea - Bare Bra Barnemat sier 28. november 2022

  Hei Marie! Herlig at den faller i smak! Ja, du kan fryse ned grøt, men den kan endre konsistens litt. Frys gjerne ned uten en fettkilde og tilsett heller dette før servering. Da får du lenger holdbarhet i frysern og smaken endres ikke. Ellers holder ferdig kokt grøt seg 2 dager i kjøleskapet. Hilsen Thea, BBB

  Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.