Når babyen din skal begynne med fast føde er et av argumentene for å begynne med kjøpegrøt at babyen må få i seg nok jern. Men dette kan du også klare med hjemmelaget mat så lenge du er bevisst på å inkludere jernrike ingredienser og tilberede det så jernet er lettopptakelig. Hirsegrøt er et godt alternativ å starte med og her viser vi deg hvordan du gjør det!
I dette innlegget finner du tips til hvordan du kan få i babyen din nok jern fra hjemmelaget mat.
Når du lager grøt er det lurt å bløtlegge kornet for å øke opptaket av mineraler som jern. Fordi hirsen er varmebehandlet under produksjon tilsetter vi en skje med et annet fytaserikt korn i håp om at dette skal hjelpe på jernopptaket. Du kan leser mer om dette her.
Det er også lurt å tilsette morsmelk/morsmelkerstatning for å gi babyen din en kjent smak hvis dette er de første smaksprøvene. Morsmelk vil også tilføre nyttige enzymer som gjør maten enda mer lettfordøyelig.
Vi anbefaler også en fettkilde for å gjøre grøten næringstett, mettende og lettere å fordøye.
Oppskrift
Passer fra 6 mnd
Gir en barneporsjon eller flere små babyporsjoner til smaksprøver
Allergener: gluten (fra melet) og evt melk (fra smør)
Ingredienser
1/2 dl hirsemel
1 dl vann til bløtlegging + 1/2 dl vann til koking
1 ts fytaserikt mel (emmer, spelt, rug, bygg)
1/2 ts usaltet smør/olivenolje/kokosolje
Morsmelk/morsmelkerstatning
Slik gjør du
Først bløtlegger du kornet: ha hirsemel, fytaserikt mel og 1 dl vann i en kjele og la det stå på kjøkkenbenken i 1 time. Hvis du vil forberede dette til frokost kan du gjøre det samme kvelden før og la det stå over natten. Det går fint å la det stå på kjøkkenbenken over natten.
Før koking tilsetter du 1/2 dl ekstra vann for å ha litt mer å koke på. Skru platen på medium varme, rør hele tiden og kok opp grøten. Det tar kun 2 – 3 minutter.
Deretter tilsetter du fettkilden og lar grøten kjøle seg ned før du tilsetter morsmelk/erstatning rett før servering. Dette skal ikke koke opp og må ikke tilsettes under koking.
Ferdiglaget grøt holder seg 2 dager i kjøleskapet. Sett kun ren grøt i kjøleskapet, uten fett eller morsmelk/erstatning, da holder deg seg bedre. Grøt som babyen din har spist av, men ikke har spist opp skal kastes.
Her finner du oppskrift på Krisanders favorittgrøt med havre, som passer fra 8 måneder.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.