Jernrik grøt av hirsemel - passer fra du starter med fast føde

Jernrik grøt av hirsemel – passer fra du starter med fast føde

Når babyen din skal begynne med fast føde er et av argumentene for å begynne med kjøpegrøt at babyen må få i seg nok jern. Men dette kan du også klare med hjemmelaget mat så lenge du er bevisst på å inkludere jernrike ingredienser og tilberede det så jernet er lettopptakelig. Hirsegrøt er et godt alternativ å starte med og her viser vi deg hvordan du gjør det!

I dette innlegget finner du tips til hvordan du kan få i babyen din nok jern fra hjemmelaget mat.

Når du lager grøt er det lurt å bløtlegge kornet for å øke opptaket av mineraler som jern. Fordi hirsen er varmebehandlet under produksjon tilsetter vi en skje med et annet fytaserikt korn i håp om at dette skal hjelpe på jernopptaket. Du kan leser mer om dette her.

Det er også anbefalt å tilsette morsmelk/morsmelkerstatning for å gi babyen din en kjent smak og enda mer næring. Morsmelk vil også tilføre nyttige enzymer som gjør maten enda mer lettfordøyelig.

Vi anbefaler også en fettkilde for å gjøre grøten næringstett, mettende og lettere å fordøye, og en vitamin C kilde som øker opptaket av jern fra kornet.

Oppskrift

Passer fra du starter med fast føde, tidligst 4 måneder

Gir en barneporsjon eller flere små babyporsjoner til smaksprøver

Allergener: gluten (fra melet) og evt melk (fra smør)

Ingredienser

1/2 dl hirsemel (du kan ogås bruke hirseflak fra 6 måneder, eventuelt male hirseflakene til mel selv)

1 dl vann til bløtlegging + 1/2 dl vann til koking

1 ts fytaserikt mel (sammalt emmer, spelt, rug, bygg)

1/2 – 1 ts olivenolje eller smør som vi har brukt her

Frukt/bær, for eksempel kiwi som er en god vitamin C kilde

Morsmelk/morsmelkerstatning

Slik gjør du

Først bløtlegger du kornet: ha hirsemel, fytaserikt mel og 1 dl vann i en kjele og la det stå på kjøkkenbenken i 1 time. Hvis du vil forberede dette til frokost kan du gjøre det samme kvelden før og la det stå over natten. Det går fint å la det stå på kjøkkenbenken over natten.

Før koking tilsetter du 1/2 dl ekstra vann for å ha litt mer å koke på. Skru platen på medium varme, rør hele tiden og kok opp grøten til den er tykk. Det tar kun 2 – 3 minutter.

Deretter har du grøten over i en bolle, tilsetter du fettkilden og frukt eller bær som kilde til vitamin C, og lar grøten kjøle seg ned før du tilsetter morsmelk/erstatning rett før servering. Dette skal ikke koke opp og må ikke tilsettes under koking.

Her har vi også tilsatt litt hampfrø, som er myke, har en litt nøtteaktig smak og er en god kilde til jern.

Ferdiglaget grøt holder seg 2 dager i kjøleskapet. Sett kun ren grøt i kjøleskapet, uten fett eller morsmelk/erstatning, da holder deg seg bedre. Grøt som babyen din har spist av, men ikke har spist opp skal kastes. 

 

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

 

Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

18 kommentarer
Byggrynsgrøt med havre og Mylk - like godt til frokost som dessert sier 2. april 2018

[…] Her finner du oppskrift på jernrik grøt fra 6 måneder. […]

Svare
Gresskar med ingefær - perfekt som smaksprøve til babyen sier 15. juni 2018

[…] litt krydder, babyer liker også mat med smak. Vil du starte med grøt finner du oppskriften på jernrik grøt her. Lag gresskarmos eller kutt gresskar i staver om babyen din helst vil spise […]

Svare
Syltetøy med kun 4 ingredienser, kan enkelt tilpasses fra 6 måneder sier 23. november 2019

[…] Prøv bringebær og naturlig jernrik hirsegrøt her.  […]

Svare
Christine sier 26. mai 2020

Hvis babyen bare skal spise 1 ts mat om gangen i starten vil det jo bli igjen mye av denne grøten. Hva gjør man med resten? Bruker mer av den senere eller må man kaste den? Og hvordan oppbevares den eventuelt?

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 17. juni 2020

  Heisann:) Du kan helt fint fryse ned i terningsstørrelse. Ellers holder den 2 dager i kjøleskap:)

  Svare
   Maria Storhaug sier 14. august 2022

   Hei.
   Vi har startet smaksprøve på hirsegrøt. I BBB-boken er oppskrift så stor, så det blir jo enormt mye rester når baby bare får 2ts med tynn grøt utblandet i morsmelk.
   Samtidig står det at det er nokk til mange smaksprøver, men det står også at maten ikke skal varmebehandles flere gang? Hvordan løser jeg dette uten å kaste 1dl hirsemel hver dag?

   Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 15. august 2022

    Hei Maria! Du kan helt fint halvere oppskriften, eller lage den enda mindre. Det blir ikke så mye mat de spiser de første smaksprøvene nei 🙂 Det er ikke meningen at du skal måtte kaste noe (kun det som har blitt spist av må kastes). Restene som ikke er spist på kan du oppbevare i kjøleskapet i 2 dager. Du kan også fryse ned grøt i terninger i isbitformer for eksempel. Du kan varme det opp en gang etter at det er kokt. Derfor er det lurt å ta av porsjoner som du varmer opp. Vi har ikke spesifisert akkurat hvor mange smaksprøver det gir nettopp fordi det er så ulikt hvor mye babyer spiser ved ulik alder.

    Håper det gav deg nyttige svar? Vi hjelper deg gjerne videre også. Hilsen Thea BBB

    Svare
Frokostvafler som passer fra babyen er 6 måneder sier 29. juni 2020

[…] Her finner du oppskriften på hirsegrøt – naturlig rik på jern. […]

Svare
Koronavirus - Elefanten i rommet som ingen snakker om i koronatiden sier 18. august 2020

[…] du finne flere oppskrifter på hjemmelaget smoothie. Bytt ut kjøpegrøt med hjemmelaget grøt⁣. Her er en oppskrift på jernrik hirsegrøt som kan gis fra 6 måneder. […]

Svare
Ingrid sier 26. april 2021

Hei. Hva gjør man om man skal ha med seg grøt på tur? Koker man den opp slik det står i oppskriften og kan ta den med i en boks? 🙂

Ingrid

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 3. mai 2021

  Heisann, det kan du. Den kan også spises kald, ellers har vi en liten termoboks som er perfekt til grøt og/eller suppe. Den er kjøpt hos Beeorganic:)

  Svare
Elin sier 7. desember 2021

Hei! Jeg koker opp 3 ss hirseflak og 1/2 dl vann. Men hvis jeg tilsetter 1/2 dl mm etterpå så blir den veldig flytende. Skal den være veldig flytende eller gjør jeg noe feil…?

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 8. januar 2022

  Hei Elin – beklager sent svar på denne. Hvis det er de første smaksprøvene er det helt fint at den er ganske flytende. Hvis du syntes de blir for flytende for der ditt barn er på smaksreisen bruker du bare litt mindre morsmelk 🙂 Hilsen Thea BBB

  Svare
Trine sier 27. juni 2022

Hei,
Det står fra 6mnd på denne grøten, men den kan vel spises allerede fra 4? Det er kun at porsjonen blir litt stor?

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 28. juni 2022

  Det stemmer Trine, du kan gi denne før 6 mnd også, men vi skriver generelt fra 6 mnd på alle oppskriftene våre fordi den generelle anbefalingen er å vente med fast føde til 6 mnd, med mindre man kun eller hovedsakelig gir baby mme – da er det blant annet anbefalt å starte før. Hilsen Thea BB

  Svare
Marie sier 27. november 2022

Mini elsker denne grøten, spaielt med eplemos eller svisker i. Kan jeg lage en større porsjon og fryse ned i terninger? Litt enklere å få til i hverdagen.

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 28. november 2022

  Hei Marie! Herlig at den faller i smak! Ja, du kan fryse ned grøt, men den kan endre konsistens litt. Frys gjerne ned uten en fettkilde og tilsett heller dette før servering. Da får du lenger holdbarhet i frysern og smaken endres ikke. Ellers holder ferdig kokt grøt seg 2 dager i kjøleskapet. Hilsen Thea, BBB

  Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.