Havregrøt med valnøttmel - passer fra du starter med fast føde
Havregrøt med valnøttmel

Havregrøt med valnøttmel – passer fra du starter med fast føde

I denne havregrøten har vi tilsatt næringsrikt valnøttmel, og det kan du gi helt fra babyen din starte med fast føde. Det er supert å berike grøten ved å tilsette nøtter i form av nøttesmør eller nøttemel. Det bidrar med nyttige fettsyrer, fiber og mineraler. Det gir også veldig god smak til havregrøten. Valnøttene har litt bitterstoffer i skallet, og det kan være supert for babyen din å øve seg på denne bitre smaken.

Du kan enkelt lage nøttemel eller nøttesmør selv ved å kjøre nøtter i en kjøkkenmaskin med et S-formet knivblad. Hvis du har en kraftig maskin og kjører det lenge nok vil nøttene slippe fett og gå fra mel til nøttesmør.

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

Nøtter er et allergen

Nøtter er et vanlig allergen og bør introduseres for barnet i løpet av det første leveåret. Tidlig introduksjon heller enn sen, ser ut til å være gunstig for å redusere risikoen for å få matallergi. Du kan lese mer om hvordan du introduserer ulike allergener her.

OBS: barn under 3 år skal ikke ha hele nøtter på grunn av risikoen for kvelningsfare, så derfor må du altså kverne de før du gir det. Eventuelt kan du kjøpe ferdig nøttemel eller nøttesmør å blande inn.

Vi har tilsatt en skje med speltmel for å prøve å øke opptaket av jern fra kornet. Du kan lese mer om hvorfor i denne posten. 

Det er også lurt å bløtlegge kornet for å både gjøre det mer lettfordøyelig og å øke opptaket av jern, tilsette en vitamin C kilde og en god fettkilde (som valnøttmelet for eksempel).

Oppskrift

Passer fra 6 måneder, eventuelt fra 4 måneder dersom du moser grøten helt jevn

Gir 1 barneporsjon eller flere små babyporsjoner

Allergener: gluten, nøtter

Ingredienser

1/2 dl havregryn

1 dl vann til bløtlegging + 1 dl vann til koking

1 ts fytaserikt mel (spelt, rug, bygg, emmer)

1 ts valnøttmel

Frukt/bær som inneholder vitamin C,for eksempel mango som vi har brukt her

Ceylon kanel

Morsmelk/mnorsmelkerstatning

Slik gjør du

Først bløtlegger du havregrynene: ha havregrynene, melet og 1 dl vann i en kjele og la det stå 1 time på kjøkkenbenken. Hvis du vil forberede dette til frokost kan du også gjøre dette klart dagen før og la det stå på kjøkkenbenken over natten.

Før du skal koke opp grøten har gjerne vannet trukket inn i grynene, så det er derfor greit å tilsette 1 dl vann til for å ha noe å koke opp.

Skru på medium varme og rør jevnt men du koker opp til grøten er tykk. Dette tar kun 2-3 minutter.

Ha grøten over i en bolle og rør inn valnøttmelet, og for eksempel mango. Dryss over litt ekte ceylon kanel. Deretter blander du inn litt morsmelk eller morsmelkerstatning rett før servering.

Ferdiglaget grøt holder seg 2 dager i kjøleskapet. Sett kun ren grøt i kjøleskapet, da holder deg seg bedre. Grøt som babyen din har spist av, men ikke har spist opp skal kastes. 

 

Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

2 kommentarer
Syltetøy med kun 4 ingredienser, kan enkelt tilpasses fra 6 måneder sier 5. februar 2018

[…] Oppskrift på hjemmelaget grøt finner du her.  […]

Svare
Jernrik grøt til baby fra 6 måneder sier 6. februar 2018

[…] Havregrøt med valnøttmel […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.