Vi er i gang med babymatutfordringen og idag snakket vi om når du skal starte med smaksprøver.
Fantastisk at så mange av dere var med, og ønsker å lære mer og bli tryggere på å lage babymaten selv! Vi gleder oss til resten av uken med dere.
Hvorfor er bra mat viktig?
Mat påvirker kroppen vår og helsen vår. I dag er det slik at sykdommene som dominerer i samfunnet stort sett er livsstilssykdommer som kreft, overvekt og fedme, diabetes type og hjerte-kar sykdommer. Livsstilssykdommer påvirkes i stor grad av hva vi spiser.
Næringsstoffer fra maten er med på å bygge kroppen, og holde oss sterke og friske. Barn er i livets viktigste vekstfase og har et enda større behov for næringsrik mat enn oss voksne. Samtidig har de små mager med liten plass, og derfor er det så viktig at den lille maten de spiser bidrar med byggeklossene kroppen trenger.
Utnytt mulighetenes vindu
De 1000 første dagene fra unnfangelse til 2 år kalles for mulighetens vindu. Da legges grunnlaget for barnets videre utvikling og helsepotensiale senere i livet. Derfor er det spesielt viktig med næringsrik mat som styrker kroppen i denne perioden.
Smaksvinduet åpnes
Når babyen din er mellom fire og seks måneder åpnes smaksvinduet. Dette er en fase der de er spesielt mottakelige for nye smaker og konsistenser. Denne fasen varer til omkring 1,5 – 2 år før en ny smaksfase overtar, nemlig den mer kresne såkalte neofobiske fasen. Det er lurt å utnytte smaksvinduet før 1,5 år og gi babyen din mange ulike råvarer, smaker og konsistenser fordi de lettere aksepterer det. Da vil de antageligvis også like flere ting senere i livet, og kanskje ikke bli like kresne.
Den viktige tarmfloraen etableres
Vårt aller første med gode bakterier er via fødselskanalen. Deretter vil morsmelk tilføre gode bakterier, og etterhvert er det maten vi spiser som påvirker tarmfloraen vår i størst grad. Noen matvarer kan tilføre levende bakterier, mens andre matvarer tilfører mat som bakteriene spiser igjen. Begge deler er viktig!
Når skal du starte med fast føde?
Du kan tidligst starte med fast føde når babyen din er 4 måneder, og du bør senest starte når babyen din blir 6 måneder. Før 4 måneder er ikke babyens tarmer og nyrer modne for å håndtere fast føde, og etter 6 måneder begynner babyens jernlagre å gå tomme så nå må vi fylle på med jernrike matvarer.
Hvis du kun eller hovedsakelig gir morsmelkerstatning (mme) skal du starte med smaksprøver når babyen din er 4 måneder gammel. Det er fordi mme kun har èn lik smak, og det er viktig at babyen får kjenne på flere ulike smaker.
Hvis babyen din ikke legger på seg nok eller virker veldig sulten til tross for hypping amming dag og natt kan også dette være tegn på at du skal starte før 6 måneder.
Helsedirektoratets anbefaling idag er at du også kan fullamme frem til 6 måneder dersom mor og barn trives med det og babyen din vokser som den skal.
Men ved 6 måneder skal du altså starte, og da kan du også gi babyen din biter i form av plukkemat helt fra start hvis de er fysiologisk modne for det. Da skal du se etter disse tegnene:
- Kan sitte selv
- Har sterk og stabil nakke og holder hodet godt selv
- Kan lese seg fremover
- Kan gripe etter maten og føre den til munnen
Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Få daglig inspirasjon fra Bare Bra Barnemat på Instagram her.