Brød med Bare Bra Barnemats spiret brødmiks - Bare Bra Barnemat

Brød med Bare Bra Barnemats spiret brødmiks

Barn spiser mye brød og det utgjør en stor andel av det totale kostholdet. En landsomfattende undersøkelse av kostholdet til spedbarn og små barn (spedkost 3) viser at:

De aller fleste norske ettåringer får brød (98%), og det gjennomsnittlige inntaket hos 2 åringer er ca tre skiver daglig.

Brød går ikke under det strenge regelverket som barnemat-produktene omfattes av og det er derfor opp til produsenten og ta ansvar for kvaliteten på egne produkter. Det er dyrere å lage ordentlig næringsrikt brød uten tilsetningsstoffer og sprøytemiddelrester, og derfor tar industrien snarveier som gjør at de tjener mer penger på bekostning av kvalitet og barnas helse.

Dette vil vi gjøre noe med, så derfor har vi laget vår egen spiret brødmiks: et økologisk sammalt speltmel, som inneholder 30% spiret spelt. 

Brødmiksen er sammalt, og gir derfor et 100% grovt brød.

Det er flere fordeler med å spire kornet. Når kornet spires øker biotilgjengeligheten av næringsstoffene, og mineraler som jern blir lettere for kroppen å ta opp. Et frø som er i ferd med å spire er spesielt næringsrikt fordi det er proppfullt av alt det som er nødvendig for å skape liv i en ny plante.

Spireprosessen gjør også at melet blir mer magevennlig og lettere å fordøye, noe som er spesielt viktig for de minste barna.

Klikk deg inn her for å lese mer om fordelene med spiret brødmiks.

Vi har også laget en spiret bakemiks, som inneholder 2/3 siktet speltmel og som gir et finere bakeresultat. Brød med spiret bakemiks finner du oppskrift på her.

Oppskrift

Kan gis fra 6 måneder

Gir 2 brød i former på ca 26 x 10 x 6,5 cm

Allergener: gluten

Ingredienser

1 kg Bare Bra Barnemat spiret brødmiks

1/2 pose (ca 7 g) tørrgjær

6 dl vann

2,5 ts salt (kan sløyfes)

Slik gjør du

Elt sammen til du får en jevn deig. Unngå å tilsette mer vann selv om du umiddelbart kan få følelsen av at deigen kan virke tørr.  Vårt spirede mel er relativt ferskt, og har høyere vanninnhold. Dette gjør at man trenger litt mindre væske enn når man baker med annet mel, men at man bare må bruke litt tid på å elte det godt sammen.

Fordel deigen i to former (smurt eller med bakepapir), og la de heve i ca 4 timer under tildekket på kjøkkenbenken. Når du hever brødene i formen vil du få en fin jevn overflate på brødene.

Stek midt i ovnen, på forvarmet ovn på 180 grader varmluft i ca 45 minutter. Deretter tar du ut brødene av formen og lar de avkjøle seg på rist. NB: la de avkjøle seg godt før du skjærer i de!

Håper det smaker!

Klikk deg inn her for å lese flere tips om baking med spiret mel, og her for å kjøpe spiret brødmiks.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

12 kommentarer
Katrine Østerholt sier 14. juni 2022

På en av de tidligere oppskriftene var det oppgitt 10 timers heving. Hva har skjedd? Er det ikke lenger anbefalt med langtidsheving av dette brødet?

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 19. juni 2022

  Hei Katrine! Ja, det stemmer. Vi har testet litt frem og tilbake og funnet ut av kortere hevetid (ca 4 t) gir et stabilt, godt resultatet så det er derfor vi har endret oppskriften. Det krevde litt testing for å få en oppskrift som så mange som mulig får til, ettersom det spirede melet har litt høyere væskeinnhold enn vanlig mel. Dermed kan man få et litt mer seigt/fuktig brød når man lagtidshever det. Vi har blant annet en bolleoppskrift med spiret brødmiks der 10 timers hevetid fungerer bra, men når man skal skjære skiver av brødet kan det bli litt for seigt rett og slett – du må naturligvis gjerne prøve, og da bare være klar over at det er litt seigere så da er det lurt å la det avkjøle seg helt, og så skjære skiver forsiktig. Hilsen Thea BBB

  Svare
   Katrine sier 12. januar 2023

   Tusen takk for så grundig svar. Og vet du hva – HURRA! Endelig fikk jeg knallgode resultater av å bake dette brødet jeg også. Siste melposen da 🙈 Men denne oppskriften funket knallbra! Takk for jobben dere gjør med å finjustere oppskriftene

   Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 23. januar 2023

    Åh så herlig å høre Katrine!

    Svare
Sidsel sier 5. oktober 2022

Dette blir helt uspiselig brød for de er så tørre? Har måttet kaste alle jeg har bakt hittil…

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 5. oktober 2022

  Hei Sidsel! Så trist å høre at du må kaste det. Etter hvor lang tid syntes du at det blir for tørt? Et godt tips er å skjære opp brødet i skiver og fryse det ned, så slipper du å kaste brød. Det fugerer godt å ha de i brødristeren ved behov 🙂 Hilsen Thea BBB

  Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 23. januar 2023

  Hei Sidsel, beklager så sent svar, denne glapp for oss. Det fleste tilbakemeldingene vi får er at dette blir veldig saftig og seigere enn andre brød nettopp på grunn av det spirede melet som har høyere væskeinnhold. Er det oppskriften over du har fulgt? Og etter hvor lenge syntes du brødet blir tørt? Min erfaring er at det holder seg fint 2 dager i romtemperatur faktisk, og da oppbevarer jeg det i en bomullspose. Hjelper deg veldig gjerne med å komme i mål med et godt resultat her. Hilsen Thea BBB

  Svare
Aleksandra sier 15. oktober 2022

Hei!

Jeg kjøpte spiret brødmiks og pasta 14. august. Sommeren har gått litt i ett her så har helt glemt dem bort. Vil det gå fint i bruke melet og pastaen, selvom det har stått en stund? Alt har stått mørkt og tørt 🙂

Elsker alle oppskrifter, samt. nettbutikken deres. Stå på videre, glad vi har sånne som
dere ❤️

Ha en strålende dag videre!

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 17. oktober 2022

  Hei Aleksandra! Jada, pastaen har holdbarhet i 2 år fra produksjondato og melet ett år – så det er absolutt fortsatt brukbart 🙂 Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding fra deg – det setter vi stor pris på. Ønsker deg også en fin dag, hilsen Thea i BBB

  Svare
Ane sier 27. januar 2023

Hei, Kan dette lages med surdeig?

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 27. januar 2023

  Hei Ane! Vi erfarer at spiret mel og surdeig gir en veldig flytende deig og et litt seigere resultat. Men det i mente må du gjerne teste, men vi har ikke helt landet på den perfekte surdeigsoppskriften enda 😀 Hilsen Thea BBB

  Svare
Helene sier 15. oktober 2023

Mine brød blir fortsatt veldig bløte og deigete, selv om jeg hever kun 4 timer.
Jeg avkjøler på rist og skjærer ikke i de før de er helt kalde.

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.