Nei, du skal ikke drite litt mer i barnas kosthold!
Nei, du skal ikke drite litt mer i barnas kosthold!

Nei, du skal ikke drite litt mer i barnas kosthold!

Har du fått med deg forrige ukes debatt i aviser og sosiale medier? Uansett om du har fulgt den eller ikke får du en kortfattet oppsummering av det her.

Det hele starter med at VG publiserte en kronikk forfattet av Kaveh Rashidi lørdag 12. august. Midt mellom husker og sklier på lekeplassen satte vi kaffen i halsen da vi fikk tilsendt innlegget med overskriften: «På tide å drite litt mer i barnas kosthold?»

Hæ? Hva? Nei, det er ikke veien å gå!

Her hadde vi definitivt innspill og påstander som vi mente måtte kommenteres!

Tilsvar fra oss

Stine hev seg rundt og fikk publisert dette tilsvaret der vi blant annet mener at han bagatelliserer et så stort samfunnsproblem som dårlig kosthold er.

Vi mener at utfordringen er at det er for mange anledninger der den usunne maten blir servert og tredd nedover hodene på barna våre, ofte uten vårt samtykke. Det er kjeks på tur i barnehagen, kjærlighet på pinne hos frisøren, is fordi det er varmt og sjokoladekake etter fotballtrening. Hver og en tenker at det er så lite at det ikke gjør noe, men realiteten er at summen blir for stor og de små magene fylles raskt av denne usunne maten samtidig som sunn, næringsrik mat fortrenges. Dette er erfaringer vi har fra å jobbe tett på småbarnsforeldre hver eneste dag.

Rashidi svarte og melder seg ut

Vi fikk et tilsvar fra Rashidi dagen etter der han hovedsakelig vektlegger at vi er en privat aktør.

Han sier at sukkerforbruket i Norge stuper, men realiteten er at over halvparten av norske barn og unge får i seg for mye tilsatt sukker, og at kostrådet sier at mat og drikke med tilsatt sukker skal unngåes i hverdagene (kilde her). Eksemplene våre over viser jo at dette er en utfordring vi må ta tak i  – ikke drite litt mer i.

Deretter meldte Rashidi i et innlegg på Instagram at han meldte seg ut av debatten, blokkerte oss på Instagram og slettet kommentarer som støttet vårt syn under innlegget..

Stine og Thea svarer

Det resulterte i et nytt tilsvar i VG der vi påpeker ovenfor Rashidi at dette ikke handler om han.

Han mener blant annet at det er en motsetning mellom å følge «kostholdseksperter på sosiale medier» og la barna oppleve matglede, matlaging og matopplevelser, noe vi er sterkt uenig i.

Vi oppfordrer daglig foreldre til å ta med barna på matlaging, plukke norske råvarer når de er i sesong, servere det samme til deg som du serverer barna dine og ikke minst spise gode måltider sammen.

Marianne Hatle melder seg på

Deretter kom det en ny kronikk i Nettavisen der Marianne Hatle meldte seg på, men feilsiterte oss to ganger. Det vi driver med er kunnskapsformidling og å gjøre foreldre trygge på å lage barnematen selv. Vi forholder oss til og gjengir helsemyndighetenes råd. Det er både de offisielle kostrådene, men også spesifikke advarsler som rettes mot små barn som kommer fra Mattilsynet, Matportalen eller Vitenskapskomiteen for mat og miljø.

Dette er viktig kunnskap, og siden vi når ut til mange tenker vi at det nyttig og viktig at vi også deler denne typen informasjon. Ofte hjelper vi foreldre med å tolke disse anbefalingene og komme med løsninger rundt de.

Sist, men ikke minst: vi må kunne snakke med barna våre om mat, akkurat som det er viktig å snakke om andre temaer som kan være vanskelige å navigere rundt. Gode vaner dannes tidlig, og det er nettopp derfor det er så viktig å prioritere et godt kosthold og lære barna om mat fra de er små.

Stine svarer Hatle

Stine skriver nok et tilsvar, og poengterer ovenfor Hatle at vi antageligvis også er enig i mye: god folkehelse gjennom et sunt forhold til naturlig mat.

NRK ringer

Dagsnytt 18 vil ha med Stine og Hatle til debatt. Stine takker ja, og møter til live debatt fredag kveld. For en uke!

Vi er fornøyd med gjennomføringen og følte vel at det var litt langt mellom hjemmelaget grøt og de akuttpsykiatriske pasientene som Hatle møter på legevakten. Debatten hadde kanskje blitt mer relevant dersom Rashidi stilte?

Uansett håper vi det satte et slags punktum for debatt-deltagelsen vår i denne omgang.

Dette ønsker vi

Vi driver primært med med kunnskapsformidling. Vi jobber for å gjøre foreldre trygge på å lage barnematen selv, med helt vanlige råvarer som du kjøper på butikken. Du trenger ingen spesialprodukter, hverken for å lage sunn mat eller å være en god foreldre.

Alle må finne sin egen balanse mellom sunt og usunt. Vi har ikke fasiten her, men vi erfarer at tilgjengeligheten på usunn mat er for stor i hverdagene til de små barna våre! Vi jobber for å gjøre det enklere for deg. Vi er selv småbarnsforeldre og vet at det er tøft å si nei hele tiden. Hvis du ikke blir eksponert for det, trenger du heller ikke å si nei.

La barnet ditt oppleve matglede sammen med deg: ta de med på dyrking av egen mat (urter eller gulrøtter – det du har tid til), plukking av naboens epler, snakk om smaker, konsistenser og farger, lag samme mat til hele familien og spis måltider sammen. Barn lærer av det vi gjør! Nyt god mat sammen.

 

Her finner du våre tips til mer matglede i familien. 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.