Gjør dette for å spre matglede hos barna og resten av familien
Gjør dette for å spre matglede hos barna og resten av familien

Gjør dette for å spre matglede hos barna og resten av familien

Matglede – hva er det og hvordan får man det? Her får du vite hvordan du kan spre matglede hos barna

Matglede kan være duften av nystekt brød, stemningen rundt matbordet når hele familien samles, lukten av favorittretten din, det å lage mat sammen, smake på maten mens den lages. Matglede er ikke en ting og har ikke et fasitsvar, men det som er matglede for deg blir mest sannsynlig også matglede for dine barn. Du viderefører dine vaner, som foreldre deler vi vår matglede med barna.

La barna være med

Barn kan være med på matlagingen fra de er små babyer hvis du bruker en bæresele. Ta med en barnestol og la barnet være med på matlagingen når babyen kan sitte selv. Etter hvert som barnet blir større kan du gi barnet en krakk og få hjelpe til med matlagingen ved å krydre og ha i ingredienser. Gi barnet smaksprøver av det du lager. Tilpass deltagelsen til barnets alder. Ta med barna på handletur. Vis hvor maten kommer fra, plukk blåbær eller bær fra hagen. Plant urter og enkle grønnsaker i kasser i hagen, det er veldig enkelt og gøy for barna.

Du er et forbilde

Din oppførsel og ditt forhold til mat vil i stor grad påvirke hva slags forhold dine barn får til mat og matglede. Barn lærer av det vi gjør, derfor bør vi som foreldre hele tiden jobbe med oss selv for at å være et godt forbilde. Handlingene våre bør stemme overens med det vi sier, vis barnet at grønnsaker smaker godt gjennom handling fremfor ord.

Snakk positivt om mat

Vi har alle matvarer vi ikke liker, men det betyr ikke at barna ikke kommer til å like det. La barna gjøre sine egne erfaringer og gjøre seg opp sine egne meninger. Snakk alltid om mat som noe positivt, husk at også små gryter har ører! Vår oppførsel og meninger rundt mat påvirker barna våre.

Matglede - hva er det og hvordan får man det? Her får du vite hvordan du kan spre matglede hos barna og resten av familienFoto: Astrid Weller

God stemning rundt bordet

Spis sammen! Legg vekk telefoner og skru av skjermer. God stemning rundt matbordet er viktig for at barnet skal oppleve mat og måltidet som noe positivt. Oppmuntre til å smake, men respekterer om barnet ikke vil ha. Hvis barnet ikke vil ha mat, legg litt mat på tallerken og si vær så god. Snakk om noe hyggelig rundt matbordet, fortell at det er greit om barnet ikke vil ha mat. Si at det allikevel er koselig at dere sitter sammen og snakk om noe annet som er hyggelig.

Selv om barnet ikke liker en matvare i dag så kan det være at barnet vil spise den matvaren dagen etter. Hva barnet vil spise går opp og ned og forandrer seg fra dag til dag. Vær positiv, det er ikke farlig om barnet lar vær å spise det du har laget, friske barn sulter seg ikke.

 

Cashewkuler finner du oppskrift på her

Nydelig gelegodteri finner du her.

Avokadokake finner du oppskrift på her.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

 

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.