Er babyen din klar for fast føde? Sjekklisten får du her!

Er babyen din klar for fast føde? Sjekklisten får du her!

Er babyen klar for fast føde? Mange står klare med med første smaksprøve den dagen babyen blir 4 måneder, uten å se på om babyen egentlig er klar for det. Det er lurt å se på mer enn barnets alder når du skal i gang med fast føde, og her får du vite hvilke tegn du bør se etter hos babyen din.

 

Morsmelk er den beste maten for spedbarnet

Anbefalingen fra Helsedirektoratet er at morsmelk er den beste maten for spedbarnet, og at barnet trygt kan få kun morsmelk de første seks månedene, dersom mor og barn trives med det. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler også at morsmelk inngår som del av kostholdet de første to årene og deretter så lenge det passer for mor og barn.

Det anbefales vitamin D tilskudd fra barnet er en uke gammelt dersom mor ammer. Les mer om anbefalingen rundt vitamin D tilskudd her. 

 

Anbefalingen er å starte med fast føde ved seks måneders alder

Når babyen din fyller seks måneder trenger den mer mat i tillegg til morsmelk eller morsmelkerstatning (mme). Dette er for å dekke behovet for energi og enkelte næringsstoffer, og spesielt viktig er mineralet jern. Barn som er fullammet til ca seks måneder har brukt opp det meste av jernlagrene sine og trenger tilførsel av jernrike matvarer.

Det er også viktig at barnet starter med spiseutvikling som innebærer at barnet lærer seg å spise: sanse, tygge, svelge, nyte og få et godt og naturlig forhold til mat.

Fast føde omfatter alt annet enn morsmelk og mme.

 

Er babyen klar for fast føde? Sjekklisten får du her

Når kan du tidligst starte?

Barnets fordøyelsessystem trenger tid til å modnes, og det er derfor viktig at du tidligst starter med fast føde når barnet er 4 måneder. Vi erfarer at mange, og kanskje stadig fler starter før 6 måneder, og da kan du altså tidligst starte ved 4 måneder. 

Babyer som får morsmelkerstatning

Babyer som får mme anbefales å starte fra 4 måneder for å gi babyen en variasjon av smaker. Mme har kun én smak, mens morsmelk i motsetning vil ta smak av det mammaen spiser. Det er viktig å gi babyen en variasjon av smaker fordi det kan bidra til å forebygge kresenhet. Derfor kan du starte med smaksprøver tidligere enn 6 måneder dersom babyen din kun eller hovedsakelig får mme. 

Det kan også være andre grunner til å starte med fast føde før barnet er seks måneder

Disse inkluderer blant annet

 • Utilstrekkelig vektøkning eller vekst
 • Barnet virker sultent selv etter hyppig amming dag og natt
 • Barnet viser tydelig interesse for annen mat

Dette skal også være uavhengig av sykdom, utviklingssprang og frembrudd av tenner som kan påvirke matlysten.

Tilstrekkelig vektøkning er det sikreste tegnet på at babyen får i seg nok mat. Dersom du er usikker anbefaler vi at du snakker med helsesykepleieren din.

 

Her er tegnene på om babyen er klar for fast føde

  • Sterk nok i nakken til å holde oppe hodet selv (dette er viktig for brekningsrefleksen)
  • Kan sitte og bøye seg fram (enten i en egen stol med støtte eller på fanget ditt)
  • Kan gi signal om at det er mett, for eksempel ved å snu hodet vekk
  • Kan gripe mat med hendene og forsøke å føre den til munnen

 

Vurder disse sammen med babyens alder når du lurer på om babyen din er klar for fast føde. 

 

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilde

https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode-til-babyen/

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.