Er babyen klar for fast føde? Sjekklisten får du her
Er babyen klar for fast føde? Sjekklisten får du her

Er babyen klar for fast føde? Sjekklisten får du her

Er babyen klar for fast føde? Husk at det er helt trygt å fullamme frem til babyen er 6 måneder, men om du av grunner starter med fast føde tidligere er det noen tegn du bør se etter.

Morsmelk er den beste maten for spedbarnet

Rådene fra Helsedirektoratet sier at morsmelk er den beste maten for spedbarnet, og barnet kan trygt få kun morsmelk de første seks månedene, med tilskudd av D-vitamin, dersom barn og mor trives med det. Verdens helseorganisasjon anbefaler også at morsmelk inngår som del av kostholdet de første to årene og deretter så lenge det passer for mor og barn.

Er babyen klar for fast føde? Sjekklisten får du her

Er babyen klar for fast føde?

Barnets fordøyelsessystem trenger tid til å modnes, og det er derfor viktig at du tidligst starter med fast føde når barnet er 4 måneder. Husk også at det er mer enn barnets alder som bestemmer om barnet er klart for fast føde. Mange står klare med med første smaksprøve den dagen babyen blir 4 måneder, uten å tenke på om babyen egentlig er klar. 

Babyer som får morsmelkerstatning

Babyer som får morsmelkerstatning (mme) kan starte fra 4 måneder for å gi babyen en variasjon av smaker. MME har kun én smak. Derfor er det supert å starte med ulike moser av grønnsaker for å innføre mange smaker.  

Her er tegnene på om babyen er klar

Det er viktigere å lese babyens signaler enn å se på datoen på når du skal starte med fast føde. 

1.Se om barnet har mistet tungerefleksen. Det vil si at barnet ikke automatisk skyver maten tilbake og ut av munnen.

2. Babyen virker ikke tilfreds med kun MM/MME (det kan være utilstrekkelig vektøkning/vekst, at barnet virker sultent selv om du ammer mye eller gir mye flaske og at barnet viser tydelig interesse for annen mat)

3. Om barnet kan sitte oppreist og har god kontroll på hodet, og om hodet holder seg selv.

4. Har babyen utviklet pinsettgrep? Det er evnen til å gripe mat og forsøke å føre den til munnen. Barnet bør også ha evnen til å gi signal om at de er mette, for eksempel ved å snu hodet vekk når du tilbyr mer mat.

Du må se etter en kombinasjon av tegn

Barnet ditt er klart for å starte med fast føde når det er et økt behov for morsmelk og/eller morsmelkerstatning  uavhengig av sykdom, tenner og utviklingssprang.

Vil du bli trygg på å lage barnematen selv?

Bli med oss på gratis foredrag på nett her.

Hidden Content

Her får du oppskrift på gresskar til baby

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.

Klem fra Stine

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.