Matallergi og introduksjon av allergener til babyen din

Matallergi og introduksjon av allergener til babyen din

Det er en økende forekomst av allergiske sykdommer i samfunnet og her skal du få informasjon om matallergi og hvordan man kan introdusere de såkalte allergenene til babyen din.

Hva er matallergi?

Ved matallergi reagerer kroppens immunforsvar på ett eller flere proteiner i maten. Vi kaller disse matvarene for allergener. Selv svært små mengder mat eller proteiner kan være nok til å utløse allergiske reaksjoner hos de som er mest sensitive.

Symptomer på matallergi kan for eksempel være diarè, magesmerter, oppblåsthet, eksem, kløe i munn eller i verste fall pustebesvær.

Hvilke matvarer er det vanligste å reagere allergisk på?

De vanligste allergenene er:

 • Egg
 • Melk
 • Fisk
 • Skalldyr
 • Hvete
 • Gluten
 • Soya
 • Nøtter
 • Peanøtter (egentlig en belgvekst)
 • Sesamfrø

Hvis du mistenker at barnet ditt reagerer på matvarer er det viktig å ta kontakt med lege for å få utredet dette.

Når skal du introdusere disse allergenene til babyen din?

Før trodde man at det var gunstig å vente med å innføre allergener, spesielt dersom barnet hadde allergi i nærmeste familie. Nyere forskning viser imidlertid at dette ikke stemmer og at det kan virke mot sin hensikt.

I flere år har den norske PreventADALL-studien undersøkt hvordan man kan forebygge atopisk eksem og allergi hos barn.

I juni 2022 ble det publisert resultater fra studien i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet. PreventADALL-studien viser at introduksjon av peanøtt, melk, hvete og egg fra 3 måneder reduserte risikoen for allergi mot disse matvarene ved 3 års alder fra 2,3 % til 1,1 %, altså mer enn en halvering! Det kan ha stor betydning for mange barn med tanke på at allergi både kan være krevende for barnet og foreldrene.

Denne studien underbygger det man altså har begynt å se de siste årene: at tidlig heller enn sen introduksjon av allergener ser ut til å være gunstig for utvikling av allergi hos barn.

NB: selv om de i denne forskningsstudien gav barna smaksprøver på disse allergenene allerede fra 3 måneder er ikke anbefalingen endret. Den sier fortsatt at man tidligst skal introdusere fast føde fra 4 måneder. 

Helsedirektoratet anbefaler å introdusere fast føde ved 6 mnd. Unntaket er hvis man kun gir barnet mme eller barnet ikke legger på seg tilstrekkelig eller trenger mer mat av andre grunner. Da er det anbefalt å starte fra 4 mnd. Videre sier anbefalingen at alle allergener bør introduserer i løpet av det første leveåret så det betyr at allergener bør introduseres mellom 4 – 12 mnd.

Hvordan bør man introdusere babyen for disse allergenene?

Alle allergener kan introduseres når du starter med fast føde, men du må tilpasse konsistensen. Det trenger ikke å være det første du gir, men ta det når det passer og etterhvert innimellom annen mat.

Det er lurt å tenke på dette:

 1. Bruk rene råvarer av allergenet.
 2. For å kunne avgjøre om en reaksjon skyldes akkurat den matvaren er det vesentlig at det ikke introduseres noe annet nytt samtidig.
 3. Barnet må eksponeres for det minimum to ganger for å avdekke en eventuell allergisk reaksjon fordi kroppen må sensibiliseres først. Det betyr at kroppen må eksponeres for det en gang, for deretter å danne å eventuelt kunne danne antistoffer mot det neste gang kroppen eksponeres for det.
 4. Det er lurt å varmebehandle mat som egg, fisk og skalldyr.
 5. Server små mengder av allergenet av gangen.
 6. Eksponer barnet for en ny matvare tidlig på formiddagen, når barnet er uthvilt, i godt humør og mottakelig for å smake på noe nytt. Ikke minst er det mye bedre å få en reaksjon på dagtid enn på kveldstid og natten. De fleste allergiske reaksjon kommer raskt, og innen 2 timer.

 

Når du leser dette er det også viktig å huske på at alle nye matvarer og at introduksjon av fast føde generelt påvirker fordøyelsen og kan gi endret avføringsmønster, uten at dette betyr at barnet har en allergisk reaksjon. Forhåpentligvis går det fint! Fruktsyrer fra for eksempel sitrusfrukter og tomat kan også gi rødhet og utslett rundt munnen, som ikke er en allergisk reaksjon.

 

Hvis du føler deg engstelig eller har alvorlig allergi i familien anbefaler vi at du konsulterer helsesykepleier eller lege. 

 

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

 

Her finner du enda flere tips til hvordan du helt konkret kan tilberede og introdusere de ulike allergenen til babyen din. 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Kilder

https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode-til-babyen/

https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/mat-og-matoverfolsomhet/allergisk-og-ikke-allergisk-matvareoverfolsomhet/

https://www.babyverden.no/baby/kosthold-baby/ernaring-fra-6-maneder-til-ettarsalderen/

PreventADALL studien

Spedbarnshåndboken 2021 – 2022

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.