Grytebrød er helt genialt! Det er veldig godt, ser utrolig fresht ut og det beste er at det er utrolig enkelt å lage. Du trenger bare å røre sammen deigen og steke brødet i en gryte dagen etter. Du kan bare grytebrød med gjær eller surdeig, her får du oppskriften på begge så velger du det som passer deg best.
Oppskrift
Passer fra 6 måneder
Gir 1 stort brød
Allergener: gluten
Ingredienser når du lager med gjær
9 dl speltmel (5 dl siktet og 4 dl sammalt)
6 dl vann
1 liten ts gjær
1 1/2 ts salt
Sånn gjør du
Bland mel, gjær og salt i en bolle. Ha i temperert vann og rør deigen sammen med en sleiv eller slikkepott som jeg liker å bruke.
Dekk til med plast og la stå tildekket i romtemperatur over natten eller i 12 timer.
Vend deigen et par ganger og hev i 2 timer til.
Skru ovnen på 250 grader. Sett kjelen på en rist midt i ovnen og la den bli ordentlig varm.
Ta ut den varme kjelen og strø havregryn eller mel i bunnen av kjelen, det gjør at brødet slipper lettere. Du kan også ha bakepapir i kjelen.
Hell deigen i kjelen, sett på lokket og stek i 30 minutter på 250 grader midt i ovnen.
Skru temperaturen ned til ca 200 grader. Ta av lokket og stek videre i 20 minutter for en sprø skorpe.
Avkjøles på rist og serveres med smør og godt pålegg.

Ingredienser når du lager med surdeig
9 dl speltmel (5 dl siktet og 4 dl sammalt)
6 dl vann
1-2 ss surdeigsstarter
1 1/2 teskje salt
Sånn gjør du
Ha vann og surdeig i en bolle, rør ut surdeigen i vannet og tilsett salt. Rør inn melet med en sleiv til alt er blandet godt.
Dekk til med plast og la stå tildekket i romtemperatur over natten eller i 12 timer.
Vend deigen et par ganger og hev i 2 timer til.
Skru ovnen på 250 grader. Sett kjelen på en rist midt i ovnen og la den bli ordentlig varm.
Ta ut den varme kjelen og strø havregryn eller mel i bunnen av kjelen, det gjør at brødet slipper lettere. Du kan også bruke bakepapir i kjelen.
Hell deigen i kjelen, sett på lokket og stek i 30 minutter på 250 grader midt i ovnen.
Skru temperaturen ned til ca 200 grader. Ta av lokket og stek videre i ca 20 minutter for en sprø skorpe.
Avkjøles på rist og serveres med smør og godt pålegg.
Oppbevar surdeigsbrød i et kjøkkenhåndkle eller frys ned i skiver.
Her finner du oppskrift på langtidshevet speltbrød.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.