Jeg er så lei disse kommentarene!

Jeg er så lei disse kommentarene!

“På tide å slutte med den puppen nå som ungen kan gå”

Før jeg fikk barn tenkte jeg at amming var noe alle mammaer fikk til, at permisjonstiden var lang, og at jeg skulle amme i maks to år.

Jeg fant fort ut at starten på ammingen var en kjempeutfordring, med mye svette og tårer og at permisjonstiden forsvant på et blunk. Jeg sitter forresten fortsatt her i dag med puppen ute, selv om datteren min har fylt to år.  Jeg må bare si det med en gang, jeg kommer aldri til å bli flau over at jeg fortsatt ammer, jeg er bare veldig stolt over at fikk det til, og jeg jobba ganske hardt for det også. Det var blod, svette og tårer i to måneder. Du kan lese min historie her.

Jeg er så lei disse kommentarene

For mange er det vanskelig å forstå at jeg ammer en toåring, og jeg har i flere tilfeller blitt møtt med lite forståelse og aksept. Noen ganger provoserer det også. Det er gjerne familie, venner og bekjente som vil gi meg fasiten på når jeg bør slutte å amme.  Jeg begynte å få ammekommentarer allerede før hun var ett år og jeg vil gjerne dele kommentarene med dere fordi jeg vet at mange kjenner seg igjen. 

“På tide å slutte med den puppen nå som ungen kan gå”,

“Når hun kan hente frem puppen selv bør du kanskje slutte å amme”

“Når hun kan spørre om puppen selv er det vel på tide å slutte.”

«Du er vel ikke en sånn Aulie som har tenkt å amme helt frem til skolealder»

Amming har mange fordeler

Fordelene ved morsmelk forsvinner jo ikke bare fordi hun kan gå, finne frem puppen selv eller prate. Så lenge jeg ammer får hun min næringsrike morsmelk, og så lenge jeg passer på å spise næringsrik mat vil melken min også være næringsrik. Her finner du et eget innlegg om den fantastiske morsmelken. 

Det anbefales å amme hele det første leveåret og gjerne lenger dersom mor og barn trives med det. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler amming frem til 2 år og gjerne lenger.

Morsmelk inneholder viktige næringsstoffer som barnet trenger for utvikling av immunforsvaret, og hormoner og enzymer som påvirker fysiologisk modning. Morsmelk er med på å beskytte barnet mot:

 • Mage- og tarminfeksjoner
 • Nedre luftveisinfeksjoner
 • Akutt mellomørebetennelse
 • Overvekt

Morsmelk inneholder bifidobakterier og når en hel hær av denne bakteriestammen får bosette seg i tarmen det første leveåret har barnet mindre risiko for å bli overvektig senere i livet. Morsmelk reduserer også risikoen for glutenintoleranse. Morsmelken er både antibakteriell og betennelsesdempende.

Morsmelkerstatning (mme) er satt sammen for å ligne mest mulig på morsmelk og er selvfølgelig den beste erstatningen for barnet ditt hvis du av grunner ikke kan amme.

Fra morsmelk til kumelk

I mange kulturer og land er det helt normalt å amme lenger enn spedbarnstiden, mens i Norge skal de minste helst drikke kumelk fra de fyller ett år. For meg er det veldig rart, at vi skal avvenne fra melken som er tilpasset barna våre og over på kumelk som ernæringsmessig er satt sammen til å passe kalven.

Kumelk har heller ikke den samme sammensetningen som morsmelk. Når industrifremstilt mme lages på kumelk fjernes mye av proteinet fordi proteininnholdet er opptil tre ganger så høyt som i morsmelk. Det tilsettes også fett, vitaminer og mineraler, og fordi opptaket av jern er bedre fra morsmelk tilsettes det også mer jern i mme.

Kumelk kan også fortrenge opptaket av jern, så husk at du bør begrense mengden også fra 1 år. 

Jeg er ingen kumelkmotstander, men jeg synes det er viktig at amming aksepteres som et helt naturlig valg for barnet selv om det har passert spedbarnstiden.

Mammaer som ammer i skjul

De aller fleste har en mening om hvor lenge det er greit å amme, og deler gjerne sin mening med mammaer som har gått over den «usynlige ammegrensen». Flere mammaer jeg har snakket med ammer i skjul fordi de ikke orker kommentarene lenger. De orker ikke å forsvare seg dag etter dag.

Hvorfor er det så vanskelig å respektere at noen ønsker å amme litt lenger enn spedbarnsperioden?

Jeg synes det er helt absurd at det er sosialt akseptert å gi babyer kake, saft og kjeks, men den puppen med næringsrik morsmelk, den må vekk når babytiden er over. For meg henger det ikke på greip, men jeg kommer uansett ikke til å gjemme meg bort mer enn det som er naturlig så lenge jeg ammer. Jeg vil være med på å normalisere amming, for det er den naturligste ting i verden!

Selv om jeg mest sannsynlig ikke kommer til å amme frem til skolealder, så må de som ønsker det få lov til det uten at jeg blander meg inn. Vi mammaer vet hva som passer best for oss og vår familie.

Pupp er mer enn bare mat

Så jeg håper du ammer så lenge du vil. Pupp er ikke bare mat, det er nærhet, kos og det er det tryggeste stedet for i verden for din lille skatt. Så heia pupp og amming, så lenge det måtte passe deg og ditt barn!

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

Klem fra Stine

Kilder

https://helsedirektoratet.no/Retningslinjer/Spedbarnsern%C3%A6ring.pdf

Semin, Perinatol. 1979, The composition of human milk. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/392766

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

10 kommentarer
Anita Ommedal sier 3. oktober 2017

Så flott å lese! ☺️ Har selv en på 2,5 og ammes fortsatt. Førstemann ble ammet til han var 2 år, og mellomste til 2 år og 4 mnd. Stå på videre☺️

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 3. oktober 2017

  Så herlig, pupp er gull 🙂 Heldige barn!

  Svare
Maja sier 7. oktober 2017

??? så godt å se at det er flere enn meg. Min sønn blir 2 år i slutten av desember og jeg ammer han enda. Og kommer til å fortsette en god stund til.
Jeg har fått så mange stygge kommentarer at jeg begynte å tro at jeg gjør noe galt. Men folk med stygge kommentarer får heller passe egne saker ? både min sønn og jeg stortrives med ammingen❤

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 7. oktober 2017

  Å så fint du deler! Jeg tenkte jo det samme men så var det som mange som delte med meg så jeg skjønte raskt at jeg ikke var den eneste. Litt deilig men også veldig trist! Vi får stå sammen, amming som er så koselig og fint <3 Stå på og gjør som det passer dere, det gjør vi og 😀

  Svare
Foreldre - det er en viktig ting du må vite når du har barn sier 15. oktober 2017

[…] smoothieblandinger selv Gresskarsuppe med kokosmelk og ingefær fra 6 måneder Jeg er så lei disse kommentarene Jernrike, myke knekkebrød uten egg og […]

Svare
Carina sier 15. oktober 2017

Jaaaaa, dette ???? Er så enig med deg! Deler innlegget ditt på facebook ??

Svare
Krydder i babymaten - Når bør du introdusere krydder og hvordan sier 13. april 2018

[…] Ammer du og spiser mye hvitløk har kanskje babyen din blitt godt kjent med hvitløkssmaken allerede. Melken din tar smak av det du spiser, så velg variert for næringsstoffer men også smak når du ammer. Barn som får morsmelkerstatning får ingen variasjon i smaker, og det er muligens noe viktigere med variasjon i smaker fra den første babymaten. Morsmelkerstatning er et fantastisk alternativ men kan allikvel ikke konkurrere med fordelene ved å amme.  […]

Svare
Hvorfor jeg valgte å slutte med ammingen - er morsmelk så viktig? sier 7. august 2018

[…] gang jeg snakker om amming på snapchat eller skriver et blogginnlegg om temaet, dukker det opp reaksjoner, både positive og negative. Noen mener amming ikke er så […]

Svare
Hipp hipp hurra for selveste Nasjonaldagen og for amming - Bare Bra Barnemat sier 17. mai 2020

[…] min lenger enn «normalen» fikk jeg både blikk og kommentarer. Det ble ikke bedre da jeg skrev denne artikkelen som ble publisert i VG. Når jeg leste kommentarfeltet ble jeg trist og lei meg men allikevel ikke overrasket. Det var […]

Svare
Hvordan sette sammen måltidet til de minste? Her får du svaret sier 14. juli 2020

[…] morsmelken din det beste og du trenger derfor ikke innføre kumelk om du ikke ønsker det selv. Jeg har også skrevet litt om forskjellene i dette innlegget. Sist fikk jeg så mange rare ammekommentarer at du vil ikke tro det […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.