Morsmelk - den beste maten for barnet

Morsmelk – den beste maten for barnet

Denne uken er det «World Breastfeeding Week» og vi ønsker å bidra til å sette fokus på fordelene ved morsmelk og normalisere offentlig amming. Vi tror kunnskap om hvorfor morsmelk er nyttig og viktig og kan bidra til dette.

La oss bare nevne først som sist at selv om denne artikkelen tar for seg morsmelk og alle fordelene morsmelk har, så er vi klar over at det for noen kan kjennes sårt å lese for de som av ulike grunner ikke kan amme, men har et ønske om det. Vi har også kjent på utfordringer ved amming! Vit at du er en like god mamma selv om du ikke ammer barnet ditt. Vær trygg på at du har gjort ditt beste, og at morsmelkerstatning (mme) er det beste alternativet når du av ulike grunner ikke ammer.

Morsmelk (mm) er den beste maten for barnet, og det er faktisk gunstig både for barnet og for mor som ammer. Husk at selv små mengder morsmelk, til og med i «shot-dose» er nyttig. Derfor er delamming, altså at barnet både får mm og mme også et godt alternativ.

 

Hva sier anbefalingen?

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Helsedirektoratet skriver at det er bra for barnet å få mm hele det første leveåret og gjerne lenger, hvis du og barnet ditt trives med det. Verdens helseorganisasjon (WHO) og den amerikanske barnelege foreningen (AAP) anbefaler at barn ammes i to år. Årsaken til deres anbefaling er blant annet helseeffektene og et ønske om å normalisere amming.

Den nasjonale retningslinjen for spedbarnsernæring anbefaler at barnet fullammes, altså at barnet utelukkende får morsmelk, frem til babyen din er 6 måneder så fremt dere begge trives med det og barnet legger tilstrekkelig på seg.

 

Hvorfor er det viktig å snakke om amming?

Myndigheten har et mål om å øke andelen som ammer. I nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017 – 2023) er dette målene:

  • At 60% av babyene fullammes ved 4 måneders alder
  • At 25% fullammes ved 6 mnd alder
  • At 50% ammes ved 12 mnd alder

 

En studie som ble publisert i mai i år viser at andelen barn som blir fullammet når de er 6 måneder er halvert i løpet av fire år. I tillegg er andelen som fullammer ved 6 måneder, lavere i Norge enn i de fleste andre høyinntektsland og vi er et av få høyinntektsland som har en negativ trend i fullamming. Lederen i Jordmorforbundet har uttalt til nrk.no at det er bekymringsfullt at andelen går ned.

I tillegg opplever mange at de får negative kommentarer på at de enten ammer babyen sin «for lenge» eller at de gjør det offentlig. Her trengs det et kunnskapsløft for å normalisere dette!


Fordeler med amming

Det er praktisk, miljøvennlig, hygienisk og det koster ingenting. I tillegg vil den fysiske ammingen gi hudkontakt, nærhet og trygghet for barnet. Dette kan man naturligvis også få til når man gir melk på flaske. Noen føler seg ukomfortable med å amme offentlig, og vi tror også at økt kunnskap om hvorfor amming er så viktig (og ikke minst at det er helt naturlig) vil normalisere og bidra til færre eventuelle negative kommentarer rundt dette.

 

Hva er det egentlig som er så bra med morsmelk?

Morsmelk er virkelig fascinerende og bidrar med mange viktige og nyttige stoffer. Til forskjell fra mme inneholder morsmelk flere levende komponenter. Mer om det lenger ned!

 

Råmelk

Den aller første melken som kommer etter fødsel er råmelken og kalles også kolostrum. Råmelken fordøyes raskt, er svært næringsrik og bidrar blant annet til modning av tarmen. Den inneholder store doser antistoffer som blant annet legger seg som en beskyttende film på overflaten av babyens tarm og beskytter mot at sykdomsfremkallende stoffer kan taes opp i kroppen. Den stimulerer også beket, den svarte seige avføringen som har dannet seg i barnets kropp under svangerskapet, til å skilles ut.

Den er alt barnet trenger, men kommer i små mengder av gangen, så derfor er det viktig at den nyfødte får amme ofte.

Etter 2 – 5 dager kommer den mer modne melken, og visste du at morsmelken faktisk tilpasser seg akkurat hva din baby trenger?

 

Innholdet i morsmelken forandrer seg

Mødre som føder premature barn har råmelk med mer fettsyrer, proteiner og antistoffer. Dette kan være en konsekvens av at premature har enda større behov for gode fettsyrer og infeksjonsbeskyttelse.

Hvis barnet ditt blir sykt vil også spytt fra barnet bli sugd inn i mors kropp via brystet. Deretter danner mor antistoffer mot sykdommen som så passerer over til barnet via morsmelken igjen. Dette kan bidra til å forkorte sykdomsperioden.

Er ikke det både helt fantastisk og utrolig fascinerende!

 

Melken slukker både tørsten og metter magen

Den første melken som kommer når babyen suger er tynnere og rikere på melkesukker. Morsmelk er nemlig svært rikt på melkesukker, eller laktose som det også kalles, og det er derfor svært sjeldent at små barn har laktoseintoleranse (ikke til forveksling med melkeproteinallergi). Denne melken er mer tørsteslukkende for babyen. Deretter blir melken fetere og mer mettende. Da kan oppleve at babyen suger langsommere og at brystet kjennes tommere, men la barnet suge så lenge de trenger for å bli ordentlig mett.

 

Essensielle næringsstoffer

Morsmelk inneholder de essensielle næringsstoffene barnet trenger for å vokse som karbohydrater, proteiner, fettsyrer, vitaminer og mineraler.

Det er mest karbohydrater, en god del fett, men kun litt protein i den modne mm. Babyer har altså et større behov for karbohydrater og fett enn protein. Dette vil endre seg etterhvert som de vokser, og mm endrer seg tilsvarende.

Mme som er basert på kumelk har et mye høyere proteininnhold og er derfor proteinredusert for å ligne mer på mm. 

 

Levende komponenter

Morsmelk inneholder flere levende komponenter, og det er en av grunnene til at man ikke skal varme opp mm på for høy temperatur hvis man har fryst den for eksempel, for da går disse tapt.

1. Den bidrar med enzymer som hjelper til i fordøyelsen

Enzymer er proteiner som hjelper til å bryte ned maten i fordøyelsen vår. Det er nyttig å tilsette mm i babyens smaksprøver og større porsjoner med mat for å hjelpe til å gjøre den mer lettfordøyelig.

2. Den fører med seg antistoffer som gir infeksjonsbeskyttelse

Mm overfører antistoffer fra mor, og beskytter spedbarnet mens det gradvis bygger opp sitt eget immunsystem. Dette er også bakgrunnen for at WHO og UNICEF anbefaler at barnet får mm i minst to år. Forskning tyder på at mm kan beskytte mot mage-, og tarminfeksjoner, nedre luftveisinfeksjoner, akutt mellomørebetennelse, blodforgiftning og urinveisinfeksjon.

3. Den inneholder hormoner som påvirker den fysiologiske modningen til babyen din

Man har påvist høye nivåer at hormonet kortisol i melken som produseres på morgenen. Dette hormonet fremmer våkenhet. I motsetning er det høye nivåer av søvnhormonet melatonin i melken som kommer på kvelden og tidlig på natten. Dette viser at det faktisk kan være nyttig og logisk å amme barnet i søvn, spesielt de minste før egenproduksjonen av melatonin kommer i gang rundt 3 måneders alder.

4. Den inneholder levende bakterier (probiotika) og fiber som bakteriene spiser (prebiotika)

Vi vet stadig mer om hvor viktig det er med tarmbakterier og morsmelk er faktisk også en kilde til det.  Oligosakkaraider, en type prebiotisk fiber, er den tredje største bestanddelen i morsmelk. Dette er som nevnt over mat for de gode bakteriene, som blant annet beskytter mot sykdom. Den kan kanskje fortelle oss hvor viktig det er med fiber?

5. Den inneholder stamceller

Stamceller er en unik type celler som er ansvarlige for reparasjon av skade og vedlikehold av vev i kroppen.

 

Hva er fordelene for mor?

For mor kan ammingen bidra til at livmoren trekker seg raskere sammen og at menstruasjonen kommer senere tilbake. I tillegg viser forskning at det på lengre sikt kan bidra til å redusere risikoen for alvorlige sykdommer som brystkreft, eggstokkreft, diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer.

 

Påvirkes melken av mors kosthold?

Innholdet i morsmelk påvirkes av det mor spiser og drikker. Det setter til og med smak på morsmelken, så derfor vil morsmelk variere i smak og gi barnet ulike smaksopplevelser. Mme smaker i motsetning helt likt, og det er en av årsakene til at barn som kun eller hovedsakelig for mme bør starte med fast føde tidligere enn hvis barnet fullammes.

Kroppen prioriterer å lage melk og vil ta av mors lager av ulike næringsstoffer for å lage næringsrik melk til babyen din. Derfor er det viktig at du også selv sørger for et næringsrikt og næringstett kosthold når du ammer. Mange kan oppleve økt sult og tørst når de ammer – så spis og drikk nok!

Det er noen næringsstoffer som er spesielt viktig for barn i vekst, og derfor er det viktig at også du sørger for å få i deg tilstrekkelig av disse:

  • Omega-3 fettsyrer
  • Vitamin D
  • Jod
  • Jern
  • Vitamin B12
  • Vitamin C

 

Trenger barn som ammes kosttilskudd?

Mm inneholder ikke tilstrekkelig vitamin D og babyer som fullammes trenger 10 ug med vitamin D daglig. Dette kan du gi som rene D vitamin dråper, og fra 1 ukes alder. Tran er ikke lenger anbefalt til barn under 12 mnd.

Dersom mor har restriksjoner i kostholdet, altså utelater enkelte matvaregrupper, kan det være behov for andre tilskudd i tillegg.

 

Kan morsmelken miste næringen? 

Mors kropp vil alltid prioritere å lage næringsrik melk og det er ikke mulig at melken er for lite næringsrik. Da vil det i så tilfelle foreligge alvorlige enæringsmangler hos mor.

Man kan ha (for) lite melk, men det lille som eventuelt er vil fortsatt være nyttig og næringsrik. Morsmelk er som nevnt bra også i små «shot-mengder».

Morsmelk slutter heller ikke å være næringsrikt, så det vil fortsatt være nyttig (for både mor og barn) selv om barnet er 12, 20 eller 36 måneder! Så fortsett å amme hvis du og barnet trives med det.

 

Hvis du opplever at noen kommenterer ammingen din håper vi at denne kunnskapen kan gi deg argumenter og verktøy for å bidra til å normalisere det å amme, eventuelt også utover spedbarnstiden, og hvorfor det er nyttig <3 

 

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

 

Vi vil også tipse om den fantastiske frivillige organisasjonen Ammehjelpen(.no) som hjelper mødre og familier med alt de lurer på omkring amming.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Kilder

https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/amming-og-morsmelk/

https://www.nrk.no/nordland/antall-barn-som-fullammes-halvert-pa-fire-ar_-_-utviklingen-gar-i-feil-retning-1.15963755

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35442538/

Nasjonal Handlingsplan for bedre kosthold

https://www.nrk.no/ytring/gi-babyer-fast-fode-1.16041477

https://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/barne-og-ungdomsklinikken/preventadall

ammehjelpen.no

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.