Dette kan du gi babyen din når dere starter med fast føde!

Dette kan du gi babyen din når dere starter med fast føde!

Det finnes mange matvarer du kan gi babyen din når dere skal i gang med fast føde. Det er flere matvarer du kan gi enn matvarer du ikke kan gi, men det som er viktig er å tilpasse mengden, konsistensen og temperaturen.

Dette må du huske på

Det er noen matvarer du ikke skal gi til babyen din, eller som du må vente med å gi. Her finner du en oversikt over de matvarene man skal unngå.

Når babyen din starter med fast føde er det kun snakk om bittesmå smaksprøver, og ikke hele måltider i starten. Bruk god tid og være tålmodig. Husk at alt er nytt for den lille.

Du kan tidligst starte med smaksprøver fra 4 måneder, ikke før det.

Hvis babyen din er under 6 måneder er det viktig at maten er finmost. Fra 6 måneder kan du gi mer biter og det kan du lese mer om her.

Vi har også skrevet et innlegg om matvarer som kan utgjøre en kvelningsfare, og som du bør vente med eller som det er ekstra viktig å tilpasse konsistensen på.

Smak på maten før du gir den til baby, eller ta litt på innsiden av håndleddet ditt for å være sikker på at maten ikke er for varm.

Ikke tilsette salt i maten til babyen din det første leveåret.

Vi anbefaler generelt å velge økologiske råvarer til små barn! Ferdigmat på glass har streng regulering i forhold til sprøytemiddelrester, men det har ikke råvarene som barna også får. Derfor må vi foreldre ta mer bevisste valg når vi kjøper råvarer som vi lager hjemmelaget babymat av. Her kan du lese mer om hvorfor vi anbefaler å velge økologisk.

 

Hvilke matvarer kan man starte med?

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

Hensikten med å starte med fast føde er at barnet ditt

 • Skal øve seg på nye smaker
 • Skal lære seg å spise (det er faktisk noe man må lære seg på lik linje med de å gå)
 • Trenger påfyll av næringsstoffer som morsmelken alene ikke lenger gir tilstrekkelig av, for eksempel jern
 • Trenger mer energi, fordi de vokser

Babyene har bittesmå mager, og det er derfor viktig at det lille du serverer er både næringstett og jernrikt. For du har sikkert hørt at det er viktig med jern til de minste barna? Og det er nettopp fordi morsmelken alene ikke lenger gir nok, og fordi barnets jernlager, som de er født med, er i ferd med å tømmes.

Dette kan du gi helt fra start:

 • Egg
 • Kjøtt
 • Fisk
 • Skalldyr
 • Korn
 • Bær
 • Frukt
 • Grønnsaker
 • Belgvekster
 • Frø, nøtter, kjerner

Du kan faktisk starte med alle disse matvaregruppene så lenge du tilbereder og tilpasser det i konsistensen til barnet ditt. Hvilken konsistens som er nødvendig kommer an på barnet ditt sin alder, og hvor de er på matreisen sin. Du må naturligvis også ta hensyn til om det kun er en smaksprøve på fingern din eller om du lager et måltid.

Det finnes noen matvarer innenfor disse gruppene som du skal vente med, for eksempel de nitratrike grønnsakene og selvfanget ferskvannsfisk. Du finner en oversikt over hva du må vente med her.

Start med jernrike matvarer

Det er er lurt å starte med matvarer som er jernrike og både korn, eggeplomme, kjøt, belgvekster og enkelte grønnsaker inneholder jern. I denne posten kan du lese mer om hvordan du dekker jernbehovet til babyen din.

 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.