Jod - hvordan dekke behovet

Jod – her får du vite hvordan du kan dekke jodbehovet til barnet ditt!

I 2016 evaluerte norsk råd for ernæring hvor stort problemet med jodmangel er i den norske befolkningen, og det viser seg at gravide, ammende og små barn er de som er mest utsatt. Her får du vite mer om hvordan du kan dekke både ditt og barnets jodbehov.

Hva er egentlig jod?

Jod er et essensielt sporstoff, det vil si at det er et stoff må tilføres gjennom kosten fordi kroppen ikke klarer å lage det selv. Jod inngår i produksjonen av hormoner som hjelper til å regulere stoffskiftet, og er viktig for normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet hos barn. I tillegg er det viktig for barns språkutvikling.

Behov og anbefalt inntak

Behovet for jod øker under graviditeten og amming. Den norske mor og barn-undersøkelsen (Mo Ba) viste at kvinner med et lavt inntak av meieriprodukter står i fare for å få i seg for lite. Jodmangel hos mor under graviditet og amming kan føre til nedsatt mental utvikling hos barnet.

Det finnes lite data for jodinntaket hos spedbarn men så lenge barnet ammes avhenger jodinnaket av mors jodstatus og inntak.

Anbefalinger for daglig inntak av jod (nye tall fra Helsedirektoratet november 2023)

  • 7 – 11 måneder: 80 – 90 µg
  • barn 1 – 10 år 100 µg

Gravide og ammende anbefales et daglig inntak på 200 µg per dag.

De beste jodkildene

Jod - Her får du vite hvordan du kan dekke jodbehovet hos barnet ditt

Ca 20% av jodinntaket vårt kommer fra fisk og sjømat og rundt 60% fra melk og meieriprodukter. Mager fisk inneholder mest jod per 100 gram, melk og meieriprodukter inneholder mindre mengder, men vi spiser til gjengjeld mye mer og det blir derfor en større kilde til jod.

Fisk og sjømat, melk og meieriprodukter er våre viktigste jodkilder. Melk, gulost, brunost, yoghurt, laks, torsk, fiskekaker, egg og reker er også matvarer som inneholder jod. Tang er også en kilde, men det anbefales ikke å gi dette til barn fordi det er usikkert hvor mye som faktisk finnes i ulike sorter og man raskt kan få i seg for mye. Jod har en snevert toleransevindu, og hverken for mye eller for lite er gunstig.

Beriking av bordsalt er vanlig på verdensbasis og anbefales også av WHO som et forebyggende tiltak mot jodmangel. Du kan finne enkelte salt i norske matbutikker som er tilsatt salt. Hvis dere ikke spiser egg, fisk eller meieriprodukter kan det for eksempel være ekstra lurt å velge denne typen salt i matlagingen.

Slik kan du dekke dagsbehovet hos en 1 åring (100 µg)

  • 25 gram torsk (104,75 µg)
  • 100 gram fiskekake (94 µg)
  • Makrell i tomat til en brødskive (30 µg) + 1 glass / 2 dl melk (32 ug) + 1 kokt egg (23 µg)
  • 2,5 dl naturell yoghurt (35 µg) + 1 kokt egg (23 µg) + 50 gram fiskekake (47 µg)
  • Brunost til en brødskive (40 µg) + eggerøre av 2 eggeplommer (28 µg) + 1 glass / 2 dl melk (32 ug)

 

Her finner du oppskrift på superenkel torskemiddag som dekker dagsbehovet for jod.

Jodkalkulatoren hos melk.no kan gi deg en indikasjon på om barnet ditt får i seg nok jern.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på Instagram her.

 

Kilder

«Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av et akutt behov for tiltak» http://www.ernaeringsradet.no/wp-content/uploads/2016/06/IS-0591_RisikoForJodmangeliNorge.pdf

 

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

2 kommentarer
Hvordan dekke behovet for kalsium når du ikke gir meieriprodukter? sier 6. august 2018

[…] Hvordan dekke behovet for jod […]

Svare
Varierer du nok? Her er maten som dekker næringsbehovet til babyen din sier 13. juli 2020

[…] Jod er viktig for stoffskiftet, og for normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet til babyen. Det er veldig få gode kilder til jod i Norge, og det er spesielt gravide og ammende som har et økt behov for jod. Får mor i seg for lite jod kan også babyen bli utsatt for jodmangel. Viktige kilder til jod er hvit fisk og meieriprodukter. Les mer om hvordan du kan dekke jodbehovet til barnet ditt her. […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.