Torskepesto - middagen som dekker dagsbehovet for jod
Torskepesto - middagen som dekker dagsbehovet for jod

Torskepesto – middagen som dekker dagsbehovet for jod

Jod er avgjørende for språkutviklingen til barnet ditt. Jeg er selv mamma og har en datter på 2 år.

Jeg er med i en termingruppe på facebook hvor det er et spørsmål jeg har sett går igjen:

“Gutten/jenta mi sier bare hei, mamma, og pappa. Er det noe å bekymre seg for?”

Jod er avgjørende for språkutviklingen

Det er enorme forskjeller hos barn og det kan være mange årsaker til sen språkutvikling. Men det jeg legger merke til er at mangel på jod aldri taes opp som en mulig årsak engang.

Det til tross for at vi vet at jod har betydning for språkutvikling og til tross for at det er risiko for jodmangel i Norge.

Et «akutt behov for tiltak» mener Ernæringsrådet. Vil du lese hele finner du rapporten her.

3 av 4 ammende har for lite jod

8 av 10 gravide og 3 av 4 ammende har for lite jod. Det betyr at det kan gjelde deg som leser dette akkurat nå. I Sverige, Danmark og Tyskland har de jodberiket salt, mens i Norge er det satset på å berike foret til melkekyr for å sikre befolkningen godt nok inntak via melk. Tallene viser at det ikke fungerer og at vi som foreldre må ta ansvar selv.

Jod er viktig for deg som planlegger å bli gravid, er gravid, ammende eller har barn under 2. Det er spesielt viktig for veganere og de med melkeallergi! ?

Jodmangel øker risikoen for forsinket språkutvikling og lavere IQ hos barn. Selv mild jodmangel i svangerskapet har negative konsekvenser for barnets utvikling. Dette viser resultater fra den norske mor-far og barnundersøkelsen.

Jod finnes f.eks i hvit fisk og en form torskepesto dekker behovet for jod til hele familien

Torskepesto - middagen som dekker dagsbehovet for jod

Her får du oppskriften på torskepesto

4 torskefileter
(kan også erstattes med annen hvit fisk)
• 4 poteter
• 1 gul løk
• ½ brokkoli
• 2,5 dl kraft eller vann
• 4 ss pesto

Ved allergi mot nøtter kan pesto byttes ut med litt hakket basilikum sammen med olivenolje. En porsjon dekker hele dagsbehovet for jod, både for store og små!

Sånn gjør du

Forvarm ovnen til 180 grader. Kutt løk og poteter i tynne skiver. Finn frem en stor ildfast form, og fordel skiver av løk og potet i bunnen av formen.

Hell på kraft, og legg på små brokkolitopper. Legg torskefiletene på toppen og smør med pesto.Bakes i 20 minutter.

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.

Klem fra Stine

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

1 kommentar
Verdens beste hjemmelagde lasagne til baby, passer fra 10 måneder sier 7. august 2020

[…] Her får du oppskrift på nydelig torskeform med pesto […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.