Dette må du vite om klemmeposer til babyen din
Klemmeposer til baby

Dette må du vite om klemmeposer til babyen din

Ferdiglaget barnemat i klemmeposer kan være en praktisk løsning på reise eller når du trenger du spiseklart raskt. Men det bør ikke erstatte vanlig mat for ofte, her får du vite hvorfor og hva du kan gi isteden.

I 2020 gikk Forbrukerrådet ut og advarte mot klemmeposer til de minste og kalte det «sukkerbomber til spedbarn». En pose kan gi mer sukker enn den maksimale anbefalingen for daglig inntak av tilsatt sukker for små barn.

Dette er hentet fra kapittel 6 av boken «Bare Bra Barnemat – En komplett guide gjennom barnematjungelen». Her finner du boken.

Hva sier anbefalingen?

Visste du at helsemyndighetene har et eget råd angående klemmeposer til barn? På helsenorge.no står det nettopp at klemmeposer ikke bør erstatte vanlig mat for ofte. Det er flere grunner til det:

  1. Det bidrar ikke til spisemotorisk utvikling. Med dette menes at klemmeposene inneholder finmost mat som barnet suger i seg, og dermed får de ikke trent på å tygge. Tygging er viktig for å trene opp musklene i kjeven, som igjen er viktig for språkutviklingen. Allerede i 2015 omtalte NRK at helsesykepleiere uttrykte bekymring for barns språkutvikling og tannhelse på grunn av stort inntak av klemmeposer.
  2. De ser ikke råvarene. Siden maten i klemmeposene er finmost går barnet glipp av nyttig råvarekunnskap, som er viktig når de senere i livet skal gjøre god matvalg i butikken.
  3. Det blir for lite variasjon. Klemmeposene er naturligvis standarisert i smak, konsistens og innhold og mye ligner på hverandre. Barnet trenger variasjon i både smak og konsistens og dette er viktig fordi det kan bidra til å redusere kresenhet. Fra 4 måneder og frem til den neofobiske fasen inntrer ved ca 1,5 – 2 års alder er barnet mye mer mottakelig for nye smaker og konsistenser og dette bør vi unytte ved å servere så mange ulike råvarer, smaker og konsistenser som mulig.
  4. Det er for søtt. Selv om det kan se ut som klemmeposene inneholder næringsrike frukter og grønnsaker er dette kokt ned til konsentrert fruktpuree for å gi det lang holdbarhet så det kan stå i tørrvarehyllen i butikken. Dette gjør at sukkerinnholdet i produktene blir veldig høyt. Barn trenger ikke så søt smak, den søte smaker liker de godt fra naturens side siden morsmelk er veldig søtt på grunn av det høye innholdet av laktose. Isteden trenger de å øve seg på andre smaker, som for eksempel bittert og syrlig. Forbrukerrådet advarte i 2020 mot at klemmeposer med frukt som de mener er rene sukkerbomber.
  5. Ikke bli lurt av markedsføringen. Selv om posene er økologiske, med bilder av hele frukt og kanskje merket med «naturlig» eller «sukkerfri» betyr ikke dette at dette er den beste maten for barnet ditt. Også når det gjelder markedsføringen har Forbrukerrådet kritisert produsentene; de mener det er «sunnvasking» og at Mattilsynet bør slå ned på merkingen av slike produkter.
  6. Det er dyrt! Vi har regnet på det, og most gulrot- og potet på glass er nesten 3 ganger så dyrt som å kjøpe økologiske gulrøtter og poteter og koke og mose selv. Lag opp store porsjoner når du først gjør det så sparer du tid!

 

Hvor ofte kan du gi det?

Det er ingen fasit på akkurat hvor mange klemmeposer du kan gi uten at det går utover det som nevnes over, men en fin tommelfingerregel kan være å heller gi det som en «nødproviant», og prøve å gi barnet så mye som mulig av den maten dere selv spiser hjemme ellers.

 

Hva kan du gi isteden?

Hvis dere er på tur og går innom en matbutikk kan dere kjøpe med en banan til barnet. Det er både bedre og billigere. Barn kan spise banan fra de er 6 måneder. Enten selv eller ved at du gir små biter på skje. Tips: Ha alltid med en skje i stellebagen.

Du trenger ikke å lage alt selv alltid, vi vet også at vi trenger gode ferdig-alterantiver innimellom. GroGro er det beste alternativet når det kommer til most posemat. Det er kaldpresset, grovere i konsistensen og har mer smak. De e også uten sugetut nettopp for å stimulere barna til å spise det på en annen måte, for eksempel med skje. Det skiller seg fra alt det andre i barnemathyllen i butikken. Den finner du i kjøledisken i matbutikken eller på nettsiden deres.

Når dere er hjemme anbefaler vi å prøve å la barnet spise så mye som mulig av det samme som det dere spiser selv. Dette er noe av det vi hjelper foreldre med å få til hver eneste dag i medlemsportalen vår, Barnematfabrikken.

 

Nyskjerrig på hva vi syntes om skumpinner til baby? Her kan du lese om det.

 

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode-til-babyen/

https://www.nrk.no/innlandet/helsesostre-bekymra_-_-klemmeposer-kan-fore-til-sprakproblemer-1.12416189

https://www.forbrukerradet.no/siste-nytt/forbrukerradet-advarer-mot-sukkerbomber-til-spedbarn/

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.