Skumpinner til baby - det du trenger å vite

Skumpinner til baby – det du trenger å vite

Vi får ofte spørsmål om disse skumpinnene er noe vi anbefaler til baby, og det korte svaret er egentlig nei. Vi anbefaler ikke å gi det til baby fordi de ikke trenger det og fordi det ikke bidrar med nyttige næringsstoffer. Nedenfor finner du det lange svaret.

Hva er egentlig skumpinner?

Med skumpinner mener vi puffede figurer som selges i poser og markedsføres mot barn. De er ofte formet som en pinne eller som små figurer. De er som regel laget av mais, og/eller hirse. Du finner de i tørrvarehyllen i matbutikken, men også i helsekostbutikker.

Lignende produkter som «poppis»,»potetstaver», og «smoothiebiter» faller inn under samme kategori.

Hva er utfordringene med slike produkter? 

Små barn i vekst har små mager og trenger å fylle den med næringstett og næringsrik mat. Disse produktene inneholder ofte stivelsesrike ingredienser som er uten fiber, og dette gir hovedsakelig rask energi og svingninger i blodsukkeret. Dette bidrar i svært liten grad med nyttige byggeklosser, men mer tomme kalorier.

Noen av produktene er tilsatt raffinerte planteoljer som mais- eller solsikkeolje. Disse oljene er veldig rike på omega-6 fettsyrer, og omega-6 av dårlig kvalitet trenger vi som regel ikke påfyll av fordi de fleste får i seg mer enn nok i kostholdet allerede (fra for eksempel korn som vi nordmenn spiser mye av).

Babyer trenger ikke dette produktet. De trenger å eksponeres for og å øve seg på smakene og konsistensene fra ekte råvarer.

Kornet i produktet er ekstrudert som gjør at det havner i kategorien ultraprossesert mat. Ekstrudering er en prosess der kornet blåses opp og gjøres luftig og sprøtt. Dette er en spennende konsistens som appellerer til oss. Ekstrudering i seg selv er ikke nødvendigvis negativt, men forskning fra NOFIMA viser at griser som spiste ubehandlet fullkorn, både fra bygg og havre, fikk en rikere tarmflora med flere gunstige bakterier sammenlignet med grisene som fikk ekstrudert fullkorn. Det er altså bedre å få kornet i en annen variant der man også får i seg mer fiber.

Produktet brukes ofte som snacks mellom måltidene, eller som et hjelpemiddel for oss foreldre når barnet er lei av å sitte i vogn eller kjøkkenstolen. Vi har også selv gjort dette, men det er ikke optimalt å hverken snackse på noe jevnlig, eller å bruke mat for å regulere følelser.

Lett å bli lurt

Ingrediensene kan ofte være økologiske, og økologiske råvarer er bra, men kan i dette tilfellet gi et inntrykk av at produktet er sunnere enn det det er. Veldig mye barnematprodukter i barnemathyllen i butikken er økologiske, nettopp fordi regelverket for sprøytemiddelrester i slike produkter er såpass strengt. Så det skulle egentlig bare mangle.

Produktet kan ha tilsatt litt grønnsaker som for eksempel gulrot og bilder på emballasjen kan også her gi et misvisende inntrykk av at dette bidrar til å gjøre produktet sunt. I realiteten kan det være snakk om en liten mengde gulrotpulver.

At slike produkter også selges i helsekostbutikker kan også bidra til å forsterke inntrykket av at det kan være et helsemessig bra produkt.

Produsentene omtaler det ofte som «sunn snacks», men dette er ofte direkte misvisende, fordi produktet inneholder lite nyttige næringsstoffer.

I tillegg brukes begreper som «glutenfri», «vegansk» og «uten tilsatt sukker». Dette bidrar også til å gi oss forbrukere positive assosiasjoner.

Produktene er også dyre i forhold til hva du faktisk får!

Markedsføringen bidrar altså i stor grad til at produktet fremstår sunnere enn det det egentlig er.

Så, kan man gi det i det hele tatt eller bør man droppe det helt?

Vi sier dropp det til baby, men gi det eventuelt som godteri til litt større barn. Det er der produktene hører hjemme, etter vår mening. Men, husk at alt naturligvis går fint i små mengder og at hensikten vår med innlegget er å gi dere kunnskapen så dere kan ta bevisste valg.

Utfordringen er de vi har nevnt over, at mange babyer får mye av dette og at det ofte er fast inventar i barnevognen og i stellebagen.

Hva kan jeg gi isteden?

Isteden kan du gi hel frukt som snacks: banan passer helt fra babyen din er 6 måneder. Det er billigere, bidrar med flere og mere nyttige næringsstoffer og babyen din får kjennskap til råvarene!

Til litt eldre barn kan du gi pære, gulrotstenger, paprikastaver eller eplebiter. Du kan også gi tørkede epleringer, kokoschips, rosiner, bananskiver, tørket mango eller tørket ananas. Dette er mye bedre alternativer!

 

Opplysningkontoret for frukt og grønt har også skrevet en nyttig omtale av lignende produkter.

 

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

Ekstrudering av korn påvirker tarmfloraen

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.