Kombucha - kan gis i små mengder fra 3 år
Kombucha grunnoppskrift - kan gis i små mengder fra 3 år

Kombucha – kan gis i små mengder fra 3 år

Kombucha er fermentert te, og et sunnere alternativ til brus og annen søt drikke. Mye av sukkeret man tilsetter når man brygger kombucha forsvinner nemlig i fermenteringsprosessen. Den blir mindre søt og mer syrlig jo lenger du lar den stå og fermentere.

Kombucha inneholder levende bakterier og organiske syrer som kan bidra positivt til fordøyelsen vår.

Oppskrift

Kan gis i små mengder fra barnet ditt er 3 år 

Gir 2 liter kombucha

Allergener: ingen

Ingredienser

2 liter vann

2 poser økologisk svart te (uten bergamot, altså ikke earl grey)

5 ss rårørsukker

1 kombuchascoby

1-2 dl kombucha fra forrige brygging 

Slik gjør du

For å lage kombucha trenger du en «scoby». Altså det som selve kombuchaen fermenteres av.  Scoby står for «Symbiotic Culture Of Bacterias and Yeast». Det er altså en kultur av bakterier og gjærsopper som sørger for å omdanne te og sukker til leskende kombucha. 

Du kan enten kjøpe den tørket, eller få fra en venn eller høre i fermenteringsgrupper på nett om noen har en å avse.

For å lage kombucha trenger du også litt kombucha som er ferdig fermentert som en “starter” til den nye kombuchaen du skal lage. Derfor må du alltid passe på å spare igjen omtrent 1/10 av mengden du lager. 

Kok opp vann og tilsett sukker. Rør til sukkeret er løst opp i vannet og tilsett teposene. La disse trekke i 10-15 minutter. La teen avkjøles før du heller den i en egnet beholder. Enten et stort norgesglass eller en krukke med tappetut.

Bland deretter i kombucha fra forrige runde og ha i scobyen. Dekk glasset med et kjøkkenhåndkle med en strikk rundt, og la stå på benken i alt fra 7-14 dager. Jo lengre den står, jo syrligere blir den. Du kan smake underveis for å følge med og ta den når du syntes smaken er god.

Når den er ferdig, tapper/heller du den på rene glassflasker og drikker som den er eller tilsetter frukt eller bær for ekstra smak. Da skal du ha den på en tett flaske. 

Tips til smakssetting av kombucha

Komuchaen smaker ekstra godt når du tilsetter smak fra frukt eller bær. Om du ønsker smak på kombuchaen tapper du den helt enkelt på en flaske og har i frukt, bær eller den smaken du ønsker. Frosne bær fungerer veldig godt da de gir fra seg masse smak når de tiner. La kombuchaen stå med frukt eller bær i ca ett døgn før du siler av frukt/bær og lagrer kombuchaen i kjøleskap. Om du drikker kombuchaen med en gang trenger du ikke sile av bærene, men de kan gjære om de blir stående i flasken om den skal lagres lenge. 

Kombucha grunnoppskrift - kan gis i små mengder fra 3 år

Smaker som fungerer godt i kombucha

 • Frosne blåbær
 • Frosne bringebær
 • Frosne jordbær
 • Frossen ananas
 • Revet ingefær (jo mer du bruker jo sterkere blir den)
 • Revet ingefær og sitron
 • Mynte, lime og jordbær
 • Saften av sitron
 • Fersken
 • Gurkemeie og ingefær
 • Jordbær og basilikum

Oppskrift på fermentert kål finner du her.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.