Bare Bra Barnemats sommerkål kan bidra til å styrke tarmen gjennom å mate de gode bakteriene som bor i tarmen. Når barnet ditt er rundt 6 – 7 måneder kan du gi smaksprøver på 1/4 teskje med saften av fermentert kål til måltider. Du kan begynne å gi små biter av fermentert kål fra 10 måneder.
Oppskrift
Passer fra 10 månder
Gir et glass med fermentert sommerkål
Allergener: ingen
Ingredienser
1 hodekål
2 stk spisemoden mango
3 cm ingefær
1 ss gurkemeie
Sånn gjør du
Begynn med kålen. Ta av noen blader av kålen som du lar være hele, disse skal spares til slutt.
Del kålen i fire på langs. Først i to, så deler du hver halvpart i to.
Bruk en kniv og skjær vekk stilken som er lett tilgjengelig når du har delt kålen på denne måten.
Du kan bruke et rivjern, en kjøkkenmaskin eller en stor kniv når du skal kutte kålen. Det er ingen fasit på akkurat hvor store bitene skal være.
Når du har kuttet kålen har du den over i en stor bolle og strør over 1 ss salt.
Bland saltet lett inn og la dette stå i 10-15 minutter (du kan også begynne å kna med en gang).
Bruk hendene og kna og klem kålen til den slipper væsken. Ca 10-15 minutter, men det kommer litt an på kålen.
Når du kan klemme væske ut av kålen er den ferdig.
Skrell og skjær mango i små biter.
Bland inn i kålen etter at kålen er ferdig knadd.
Skrell og riv ingefær på den fineste delen av rivjernet. Du kan også finhakke ingefæren, dette er smak og behag. Bland den inn i kålen, og bland kål, gulrøtter og ingefær godt sammen.
Strø over 1 ss gurkemeiepulver. Nå kan du godt blande inn gurkemeien med en skje eller slikkepott, siden den setter mye farge på hendene.
Selve fermenteringen
Ha kålen over i en egnet beholder, gjerne et stort glass, og dytt kålen godt sammen med knyttneven.
Legg over kålbladet du har spart på og dekk kålen med dette. Sett oppi et glass som du fyller med vann som vekt. Dekk beholderen med klede og en strikk.
La stå i romtemperatur i ca 3-5 dager. Når kålen har sluttet å boble er den klar og ferdig fermentert.
Lagring av kålen etter fermentering
Når kålen er ferdig fermentert kan du ha den over i gamle syltetøyglass eller andre glassbeholdere med tett lokk.
La gjerne kålen stå noen måneder før du spiser den, den blir bare bedre med litt modning.
Lagre den ferdig kålen i kjøleskap, kjølerom eller kjølig kjeller.
Hvordan bruke sommerkål?
Ha en skje fermentert surkål til brødmaten, til middagen eller som tilbehør til annen mat.
Her finner du flere oppskrifter på fermentert mat, hvis du er inspirert til å prøve deg på andre fermenteringsprosjekter.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.