Tarmstyrkende surkål er kjent for sine helsefordeler ved at den tilfører gode bakterier til tarmen.
Lurer du på hvordan du enkelt kan lage det selv?
Her får du en enkel oppskrift. Du får også vite hvordan du kan servere surkål, hvordan du bør lagre surkålen og når du kan gi den til babyen.
Tarmstyrkende surkål
Sånn gjør du
Begynn med kålen. Ta av noen blader av kålen som du lar være hele, disse skal spares til slutt.
Del kålen i fire på langs. Først i to, så deler du hver halvpart i to.
Bruk en kniv og skjær vekk stilken som er lett tilgjengelig når du har delt kålen på denne måten.
Kutting av kål
Du kan kutte kålen på litt ulike måter, gjør det du synes er mest enkelt.
Alternativer til redskaper
- Rivjern
- Foodprosessor
- Kniv
Selv foretrekker jeg foodprosessor siden det gjør prosessen enkel og grei, og det går ganske kjapt. Jeg liker at det skal gå raskt.
Du kan også rive kålen på et rivjern, da får du en ganske finkuttet kål.
Du kan også helt enkelt kutte opp kålen med en kniv i så store biter du ønsker.
Når du har kuttet kålen har du den over i en stor bolle og strør over 1 ss salt.
Bland saltet lett inn og la dette stå i 10-15 minutter (du kan også begynne å kna med en gang).

Kna kålen:
Bruk hendene og kna og klem kålen til den slipper væsken. Ca 10-15 minutter, men det kommer litt an på kålen.
Når du kan klemme væske ut av kålen er den fin.
Gulrøtter:
Skrell gulrøttene og riv dem på det rivjern.
Bland dem inn i kålen etter at kålen er ferdig knadd.
Ingefær:
Skrell og riv ingefær på den fineste delen av rivjernet. Du kan også finhakke ingefæren, dette er smak og behag. Bland den inn i kålen, og bland kål, gulrøtter og ingefær godt sammen.
Gurkemeie:
Strø over 1 ss gurkemeie. Nå kan du godt blande inn gurkemeien med en skje, siden den setter mye farge på hendene.
Fermentere:
Ha kålen over i en egnet beholder. En av mine favoritter er dette glasset fra ikea, som rommer mye og er enkelt i bruk. Ha kålen over i glasset og dytt kålen godt sammen med knyttneven.
Legg over kålbladet du har spart på og dekk kålen med dette. Sett oppi et glass som du fyller med vann som vekt. Dekk beholderen med klede og en strikk.
La dette stå i romtemperatur i ca 3-5 dager. Når kålen har sluttet å boble er den klar.
Lagre:
Når kålen er ferdig fermentert kan du ha den over i gamle syltetøyglass eller andre glassbeholdere med tett lokk.
La gjerne kålen stå noen måneder før du spiser den, den blir bare bedre med litt modning.
Lagre den ferdig kålen i kjøleskap, kjølerom eller kjølig kjeller.
Bruksområde:
Ha en ss fermentert surkål til brødmaten, til middagen eller som tilbehør til annen mat.
Til barn:
Barn fra ca 7-8 måneder kan smake 1/4 teskje med saften av fermentert kål til måltider.
Du kan begynne å gi små biter av fermentert kål fra 10 måneder.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.
Klem fra Stine
