"Kresne barn" eller en helt naturlig fase? Få svaret her

«Kresne barn» eller en helt naturlig smaksfase?

Opplever du at barnet ditt plutselig har blitt mer kresent? At det ikke lenger vil ha den maten de tidligere har spist eller at de nekter å smake på ny mat? Mange foreldre klør seg i hodet over hvorfor barnet plutselig ikke vil ha mat som tidligere gikk ned på høykant. Men, dette kan ha en helt naturlig forklaring for mange barn gjennomgår nemlig ulike smaksfaser!

Alle barn går nemlig i gjennom en fase som kalles den «neofobiske fasen». Dette er en av fire vanlige smaksfaser som barn ofte går gjennom. At du kjenner til dette, kan gi mindre stress hos oss foreldre og mindre press på barnet om å spise.

Den neofobiske fasen

Det er vanlig at denne fasen inntrer når barnet er ca 1,5 – 2 år. Denne kjennetegnes ved at barnet er engstelig eller skeptisk til ny mat. Det kan også være kjent mat servert på feil måte eller ørsmå detaljer ved maten som gjør at det blir “helt feil”.

Det er flere ting man kan prøve for å hjelpe barnet i denne fasen:

  • Spør og vær nysgjerrig og prøv å få barnet til å peke på eller forklare hva det er ved maten som er nytt og skummelt. Det kan være frustrerende og rart at barnet synes at maten er skummel, men husk at vi voksne har øvd oss i flere tiår på å skille mellom trygg og utrygg mat. Hvis barnet ditt er
  • Ta barnet med på planleggingen av måltider. La de få velge seg en middagsrett i uken som de liker.
  • La barnet delta i matlagingen: gi de et forkle, en stol inntil benken, et egg å vispe eller grønnsaker å kutte. Det er større sannsynlighet for at de smaker på noe de har laget selv.
  • Vær et godt forbilde og spis det samme selv!
  • Spis måltidene sammen med barnet ditt. Små barn lærer så mye av oss voksne, og ikke minst er det hyggelig og sosiale viktig å nyte god mat sammen.
  • Bruk stavmiksern: enten hvis du vet at barnet ditt ikke er så begeistret for klumper eller for å berike en rett hvis du vet at barnet ditt spiser veldig ensidig. La dette være et tips som kombineres med det å servere hele råvarer, for det er også viktig for barnet å se råvarene og vite hva de smaker på.
  • Servere noe nytt sammen med noe trygt på en tallerken til barnet.
  • Ikke press barnet til å spise, server og la barnet selv bestemme tempoet og rekkefølgen. Snakk om noe annet. Eventuelt kan du oppfordre til å smake, men tvang fører aldri noen gode opplevelser med seg.

Den neofobiske fasen vil etterhvert gå over til fase 3 og 4 av smaksutviklingen. Dette kalles for sosialiseringsfasen og nysjerrighetsfasen. I sosialiseringsfasen påvirkes barnet av det andre spiser. Det er typisk at barnehagen blir en arena hvor barnet oppdager ny mat og spiser det de ser at andre spiser. Du har kanskje hørt at barnet ditt spiser noe der som de ikke spiser hjemme? Det er veldig vanlig.

Deretter kommer nyskjerrighetsfasen, hvor barna blir små utforskere og er mer innstilt på å smake på nye fasonger, konsistenser, farger og smaker.

Smaksvinduet

Det som er gode nyheter er at du som forelder kan minimere kresenhet hos barn ved at du utnytter det såkalte “smaksvinduet”. Dette er en periode i livet hvor barnet er mest åpent for ny mat. Smaksvinduet åpnes rundt 4 måneders alder og lukkes gradvis mot 12-18 måneders alder hvor den neofobiske perioden tar over. 

Slik utnytter du smaksvinduet

DO
Gi mange forskjellige matvarer i mange forskjellige konsistenser
Gi hjemmelaget mat – hjemmelaget mat gir større mulighet for variasjon i både smak og konsistens
Introduser mat som du ønsker at barnet ditt skal like i fremtiden 
Tilby maten mange ganger uten å tvinge barnet
Bruk gjerne krydder og urter
Vær et godt eksempel – spis de matvarene du ønsker at barnet ditt skal like

 

DON’T
Utsett introduksjonen av fast føde for lenge, – se etter tegn på om babyen er klar
Unngå mat med klumper for lenge 
Bruk tvang eller press i måltidet

 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.