"Kresne barn" eller en helt naturlig fase? Få svaret her

«Kresne barn» eller en helt naturlig fase? Få svaret her

Kresne barn? Mange foreldre klør seg i hodet over hvorfor barnet plutselig ikke vil ha mat som tidligere gikk ned på høykant.

“Han vil ikke spise noe av det jeg lager lenger”

“Hun lever på kun pasta og ris. Mat hun tidligere elsket nekter hun nå. Jeg er bekymret for at hun ikke får dekket næringsbehovet”. 

Det kan være fort gjort å stemple barnet som «kresent», men det er ikke nødvendigvis slik. Alle barn går igjennom en fase som kalles den «neofobiske perioden». Å vite dette kan gi mindre stress til foreldre og mindre press på barnet om å spise.

Den neofobiske perioden

For noen inntreffer den neofobiske perioden allerede rundt ett års alder, for andre inntreffer den ikke før barnet blir ett og et halvt år. Dette er en periode i livet hvor barnet er veldig skeptisk til ny mat, kjent mat servert på feil måte eller ørsmå detaljer ved maten som gjør at det blir “helt feil”. Det kan være noe så bittelite som en svart prikk på maten som ødelegger den deilige maten du har laget. Vær nysgjerrig og prøv å få barnet til å peke på eller forklare hva det er ved maten som er nytt og skummelt. Det kan være frustrerende og rart at barnet synes at maten er skummel, men husk at vi voksne har øvd oss i flere tiår på å skille mellom trygg og utrygg mat.

Smaksvinduet

Det som er gode nyheter er at du som forelder kan minimere kresenhet hos barn ved at du utnytter det såkalte “smaksvinduet”. Dette er en periode i livet hvor barnet er mest åpent for ny mat. Smaksvinduet åpnes rundt 4 måneders alder og lukkes gradvis mot 12-18 måneders alder hvor den neofobiske perioden tar over. 

Slik utnytter du smaksvinduet

DO
Gi mange forskjellige matvarer i mange forskjellige konsistenser
Gi hjemmelaget mat – hjemmelaget mat gir større mulighet for variasjon i både smak og konsistens
Introduser mat som du ønsker at barnet ditt skal like i fremtiden 
Tilby mange ganger uten å tvinge
Bruk gjerne krydder og urter
Vær et godt eksempel – spis matvarene du ønsker at barnet ditt skal like

 

DON’T
Utsett introduksjonen av fast føde for lenge, – se etter tegn på om babyen er klar
Unngå mat med klumper for lenge 
Bruk tvang eller press i måltidet

 

Når vil den neofobiske perioden avta?

Neofobi avtar med alderen.

En studie fra Birch et al (1987) viser at 69% av alle 2-åringer nektet å spise en ny matvare (1).

For tre-åringer var det kun 29% som avviste ny mat og for fem-åringer var det kun 1% som avviste ny mat.

Barn som går i barnehagen vil etterligne spisevanene og matpreferanser til andre barn. Birch (1979).

Andre årsaker til at barn blir mindre kresne er fordi de fokuserer mindre på bittesmå detaljer i maten og fordi de stadig blir eksponert for nye matvarer.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.

Klem fra Stine

(1) Birch et al. (1987). What kind of exposure reduces children’s food neophobia? Looking vs. tasting. Appetite. Dec;9(3):171-8.

(2) Harper and Sanders. (1979). Birch The effect of adults’ eating on young children’s acceptance of unfamiliar foods. Journal of Experimental Child Psychology. Volume 20, Issue 2, October 1975, Pages 206-214

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.