Kresne barn? Mange foreldre klør seg i hodet over hvorfor barnet plutselig ikke vil ha mat som tidligere gikk ned på høykant.
“Han vil ikke spise noe av det jeg lager lenger”
“Hun lever på kun pasta og ris. Mat hun tidligere elsket nekter hun nå. Jeg er bekymret for at hun ikke får dekket næringsbehovet”.
Det kan være fort gjort å stemple barnet som «kresent», men det er ikke nødvendigvis slik. Alle barn går igjennom en fase som kalles den «neofobiske perioden». Å vite dette kan gi mindre stress til foreldre og mindre press på barnet om å spise.
Den neofobiske perioden
For noen inntreffer den neofobiske perioden allerede rundt ett års alder, for andre inntreffer den ikke før barnet blir ett og et halvt år. Dette er en periode i livet hvor barnet er veldig skeptisk til ny mat, kjent mat servert på feil måte eller ørsmå detaljer ved maten som gjør at det blir “helt feil”. Det kan være noe så bittelite som en svart prikk på maten som ødelegger den deilige maten du har laget. Vær nysgjerrig og prøv å få barnet til å peke på eller forklare hva det er ved maten som er nytt og skummelt. Det kan være frustrerende og rart at barnet synes at maten er skummel, men husk at vi voksne har øvd oss i flere tiår på å skille mellom trygg og utrygg mat.
Smaksvinduet
Det som er gode nyheter er at du som forelder kan minimere kresenhet hos barn ved at du utnytter det såkalte “smaksvinduet”. Dette er en periode i livet hvor barnet er mest åpent for ny mat. Smaksvinduet åpnes rundt 4 måneders alder og lukkes gradvis mot 12-18 måneders alder hvor den neofobiske perioden tar over.
Slik utnytter du smaksvinduet
DO |
Gi mange forskjellige matvarer i mange forskjellige konsistenser |
Gi hjemmelaget mat – hjemmelaget mat gir større mulighet for variasjon i både smak og konsistens |
Introduser mat som du ønsker at barnet ditt skal like i fremtiden |
Tilby mange ganger uten å tvinge |
Bruk gjerne krydder og urter |
Vær et godt eksempel – spis matvarene du ønsker at barnet ditt skal like |
Når vil den neofobiske perioden avta?
Neofobi avtar med alderen.
En studie fra Birch et al (1987) viser at 69% av alle 2-åringer nektet å spise en ny matvare (1).
For tre-åringer var det kun 29% som avviste ny mat og for fem-åringer var det kun 1% som avviste ny mat.
Barn som går i barnehagen vil etterligne spisevanene og matpreferanser til andre barn. Birch (1979).
Andre årsaker til at barn blir mindre kresne er fordi de fokuserer mindre på bittesmå detaljer i maten og fordi de stadig blir eksponert for nye matvarer.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.
Klem fra Stine

(1) Birch et al. (1987). What kind of exposure reduces children’s food neophobia? Looking vs. tasting. Appetite. Dec;9(3):171-8.
(2) Harper and Sanders. (1979). Birch The effect of adults’ eating on young children’s acceptance of unfamiliar foods. Journal of Experimental Child Psychology. Volume 20, Issue 2, October 1975, Pages 206-214