Her får du 5 tips når babyen ikke vil spise det du serverer
Må babymaten være økologisk? Her får du svaret

Her får du 5 tips når babyen ikke vil spise det du serverer

Hva gjør du når babyen din ikke vil spise? Opplever du at maten kommer ut igjen og det virker som babyen ikke “liker” det du serverer? Slapp av dette er helt normalt! Hele livet har babyen din fått flytende mat fra pupp eller flaske, og det tar derfor tid før babyen lærer seg den nye måten å spise på. Det skal faktisk også læres! 

Morsmelk eller morsmelkerstatning er den beste ernæringen for babyen din og skal være hovedføde hele det første leveåret. Noen babyer trenger fast føde fra 4 måneder, men de aller fleste har ikke behov for fast føde før rundt 6 måneder. Det er viktig å starte med fast føde for å gi påfyll til de medfødte jernlagerne som varer til rundt 6 måneder.

Her gir vi deg svare på hva du kan gjøre når babyen ikke vil ha fast føde.

1. Finn ut om babyen faktisk er klar for fast føde

Først og fremst – finn ut om babyen din faktisk er klar for fast føde.

Mange opplever at babyen kan bli mer urolig rundt 4 måneders alder. Om du merker at babyen din er mer sutrete, klengete, vil amme mer eller er urolig om natten, kan dette bety at babyen din er i et utviklingssprang eller går gjennom en søvnregresjon. 

Tegn på utviklingssprang kan lett forveksles med tegn på at babyen vil ha fast føde. Er du usikker på om babyen din er i et utviklingssprang, last ned appen “the wonder weeks” og les kjennetegnene.

Det er ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom det å spise masse og det å sove godt.

Babyen er som regel klar for fast føde et sted mellom 4 og 6 måneder. Hvis babyen din brekker seg, dytter maten ut igjen med tungen eller kniper igjen munnen kan dette være signaler om at du bør vente litt, gi mindre smaksprøver eller prøve igjen på et senere tidspunkt.

Det kan holde å vente et par dager, eller kanskje du må vente et par uker. Husk at du som mamma kjenner din baby best!

Det er viktig at babyen klarer å sitte selv, helt oppreist. Plasser babyen i en stol eller på fanget ditt, ikke bruk babystoler hvor babyen ligger bakoverlent. Mange tenker at babyen lett kan sette matbiter i halsen, men babyen har bedre kontroll ved å spise selv. Tilpass størrelse og konsistens og følg alltid med når babyen spiser.

2. La babyen utforske maten på egenhånd

Noen babyer liker å plukke maten å spise selv helt fra starten, andre vil mates med skje. Hvis du kun har prøvd å mate babyen din most mat fra skje, og babyen nekter å spise, er det nok en ide å la babyen din prøve å utforske smakene på egenhånd.

Da kan babyen kjenne, smake og utforske maten helt fra starten. For datteren min fungerte det fint å kombinere mating med skje og spise selv. Test ut og finn ut hva som fungerer for dere, barn er forskjellige! Du kan lese mer om plukkemat fra start her

3. Bruk godt med morsmelk i babymaten

Morsmelk er rik på karbohydratet laktose som gjør at den er søt og god, og babyen din har helt fra fødselen en naturlig preferanse for det søte. Bruk godt med morsmelk i den første babymaten, da venner du babyen til noe nytt samtidig som du bruker en kjent og trygg smak. Husk at morsmelk ikke skal koke så bland alltid inn morsmelk etter du har laget maten.

4. Gå for det søte

Bland inn frukt i maten. Frukt fungerer som søtning i det aller meste, både grøt, grønnsaksmoser og kjøtt. Start med 50/50 grønnsaker og frukt og reduser mengden frukt etter hvert. Husk at grønnsaksmoser og fruktpureer alene ikke er nok til å dekke jernbehovet det første leveåret. Men det går helt fint å lage hjemmelaget grøt eller tilby annen hjemmelaget jernrik babymat for å dekke behovet for jern etter 6 måneder.

5. Senk skuldrene, og forventningene

Hvilke forventninger har du til babyen din? Du har helt sikkert en tanke om hvor mye babyen din bør spise til enhver tid. Jeg tar meg ofte i å tenke “I dag har hun nesten ikke spist noen ting så hun burde i hvertfall spist den porsjonen her før hun legger seg”. Babyer spiser ikke en konstant mengde, litt som med deg og meg. Appetitten vår reduseres eller økes etter hvor aktive vi er, hvor mye vi spiste til forrige måltid, om vi er syke eller friske.

 

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://helsedirektoratet.no/Retningslinjer/Spedbarnsern%C3%A6ring.pdf

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.