Slik kan du berike maten til barna dine
Berike maten

Slik kan du berike maten til barna dine

Vil barnet ditt kun ha beige mat? Er du engstelig for at kosten blir for ensidig? Vil ikke barnet ditt spise hvis det er et snev av løk eller grønne urter på tallerkenen? Her skal du få være beste tips for å berike maten til barna dine, uten at de merker det.

Råvarer vs. mat-sniking

Vi oppfordrer helt fra du starter med fast føde å la barnet spise råvarer, og se maten de spiser. Det gir de verdifull råvarekunnskap og større variasjon i smak og konsistens.

Men av og til kan det også være nyttig å snike inn litt ekstra næring uten at barna ser det. Det gjør vi selv av til. Men hvis de eldre barna våre spør hva som er i, er vi også ærlig med de. Det er ikke alltid de spør, men vi har funnet ut at det er lurt å svare ærlig, for plutselig har de sett hva vi gjør eller kjenner igjen er smak.

Gjør en kombinasjon hvis det er mulig, der barna både blir servert litt råvarer og får sneket inn litt usynlig næring.

Smoothie

Smoothie er en av våre «go-to» for å fylle på med litt ekstra næring til barna. Du kan lage det som en smoothie de drikker, eller fryse det ned som is.

Vi lager ofte smoothier med klare, rene farger, for det opplever vi at barna syntes er morsomt og at det ser mer appetittelig ut enn en brun, ubestemmelig saus. Inkluder gjerne barna hvis de er interessert i det, og spør: vil de ha gul, grønn eller rosa smoothie idag?

Gule, rosa og grønne ingredienser

I en gul smoothie kan du bruke de gule fruktene som banan, mango eller ananas, men du kan også ha i noen blomkålbusker og et egg uten at de merker det. PS: I Norge er det trygt å spise rå egg, både plommen og hvitten. Blomkålen bidrar med fiber, og i eggeplommen finnes det et fettstoff som heter lecithin som faktisk gir en fløyelsaktig og myk konsistens. Perfekt i smoothie! Bruk helfet kokosmelk som væske som metter godt og som også inneholder jern.

I en rosa smoothie passer det med bær: jordbær gir en litt lysere smoothie, bringebær og kirsebær gir skikkelig knall rosa smoothie og blåbær og bjørnebær gir en mørkere, mer lilla smoothie. I tillegg kan du putte oppi en liten bit kokt rødbete; det løfter rosafargen til et nytt nivå, og hvis du bruker lite smaker man det ikke. Kamufler med banan eller litt vaniljepulver for litt søtere smak.

I en grønn smoothie kan du ha i spinat for å gjøre den skikkelig hulken-grønn. Ha også i litt agurk og en busk brokkoli som blender seg fint inn. Avokado gir ikke spesielt distinkt smak, men bidrar med masse gode fettsyrer og fiber. Denne gir myk og fin konsistens. Bruk mango, banan eller ananas for å gjøre den litt søt. Hvis dere vil prøve med en litt annen smak passer frisk marrokansk mynte veldig godt. Mange krydderurter er nemlig skikkelig næringsbomber!

Tomatsaus

I tomatsausen kan du blande inn flere grønnsaker: gulrot, spinat, squash, sopp og løk for eksempel. Stek det mykt først og bland det godt med stavmikser. Dette løfter også smaken på tomatsausen! Denne kan du bruke til pizzasnurrer, eller servere sammen med pasta.

Grøt

Et av våre beste tips her er å røre inn nøttesmør, malte nøtter eller knuste frø. Det beriker grøten med mer energi og nyttig næring.

Her finner du oppskrift på nøttemiks, og her finner du oppskrift på frømiks. Lag opp en porsjon, og ha det tilgjengelig på et glass på kjøkkenet så er det lett å røre inn før du serverer grøten.

Lapper, vafler og pannekaker

I disse rettene som barna ofte liker er det mulighet for å blande inn både grønnsaker og belgvekster, uten at de legger merke til det. Her finner du noen av våre mest populære oppskrifter med det:

Juliannes grønnsaksvafler med pastinakk og gulrot

Matpakkevafler med spinat og gulrot

Vafler med spiret mel og en hemmelig ingrediens

Pannekaker med spinat eller rødbete

Kikertlapper

 

Hva pleier du å berike maten til barna med? Del gjerne dine tips!

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.