Hvordan gi nøtter til barn og oppskrift på nøttemiks
Nøtter til barn - er det trygt å gi til de minste? Her får du svaret

Hvordan gi nøtter til barn og oppskrift på nøttemiks

Er det trygt å gi nøtter til barn? Når kan barnet få nøtter? Hvordan serverer man nøtter til små barn? Dette skal vi gi deg svaret på her.

Nøtter er næringsrikt og nyttig

Nøtter er næringsrikt og er nyttig å inkludere i et variert kosthold. Det er rikt på gode fettsyrer, vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber. Helsedirektoratets kostråd anbefaler voksne å spise en håndfull usaltede nøtter om dagen. Barn kan også gjerne spise nøtter, men fra når?

I prinsippet kan du innføre nøtter i barnets kosthold fra de er 6 måneder og skal starte med fast føde. Men, fordi nøtter er små og harde må du tilpasse konsistensen. Det er ikke anbefalt å gi barn under 3 år hele nøtter på grunn av kvelningsfare.

Du kan gi nøtter kvernet, altså som mel eller smør. Noen nøtter finner du ferdig kvernet som mel (f eks mandelmel) eller nøttesmør (f eks peanøttsmør) i butikken, men du kan også enkelt gjøre dette selv. Du trenger en god kjøkkenmaskin med S blad, stavmikser eller blender. Kvern de deretter til mel, eller enda lenger, til de slipper oljen og blir til et nøttesmør. Oppbevar de i en tett beholder.

Dette kan du så bruke i grøt, i smoothie eller på toppen av en fruktmos.

Hvilken nøtter kan du gi?

Nøtter du kan varierer mellom er hasselnøtter, mandler, pistasjenøtter. makadamianøtter, valnøtter, pekannøtter, paranøtter, cashewnøtter og peanøtter. Vi kaller ofte peanøtter for en nøtt, men visste du at det botanisk sett tilhører belgvekstene? Valnøtter og peanøtter må naturligvis være uten skall, og alle typer nøtter bør være usaltet.

Nøtter er et vanlig allergen

Fordi allergi mot nøtter og peanøtter er en av våre vanligste matvareallergier er det lurt å introdusere disse alene for barnet første gang. Da er det enklere for deg å avdekke om barnet eventuelt skulle reagere på det. Anbefalingen sier at man bør introdusere de typiske allergenene for barnet i løpet av det første leveåret, spesielt for barn som har økt risiko for å utvikle allergi. Husk å gjøre dette i samråd med kvalifisert helsepersonell dersom du mistenker allergi hos barnet ditt. I dette innlegget kan du leser mer om introduksjon av allergener til babyen din. 

Allergiguiden her

Her får du Allergiguiden helt gratis.

Oppskrift på nøttemiks

Passer fra 6 måneder

Gir et glass med nøttemiks

Allergener: nøtter

Ingredienser

Du kan naturligvis selv velge hvilke du vil bruke, basert på hva der liker og hva du har hjemme.

1 neve av hver:

valnøtter
mandler
paranøtter
pekannøtter
hasselnøtter

Tips: det er også veldig godt og nyttig med sesamfrø og/eller gresskarkjerner i.

Slik gjør du

Ha i en kjøkkenmaskin og kvern til de blir til mel. Ha det over på et tett glass, og oppbevar tørt.

Nøtter til barn - er det trygt å gi til de minste? Her får du svaret

 

Her finner du oppskrift på nydelig mandelsmør – et must for deg som ikke gir melk til barnet ditt

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder
https://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/spedbarn/

https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/mat-og-matoverfolsomhet/nottermandlerpeanotter/

https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/mat-og-matoverfolsomhet/matallergi-og-introduksjon-av-fast-fode/

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.