Nøtter til barn - er det trygt å gi til de minste? Her får du svaret
Nøtter til barn - er det trygt å gi til de minste? Her får du svaret

Nøtter til barn – er det trygt å gi til de minste? Her får du svaret

Er det trygt å gi nøtter? Når kan barnet få nøtter? Hva med allergi? Dette skal vi gi deg svaret på her.

Nøtter er næringsrikt og nyttig

Nøtter er næringsrikt og er nyttig å inkludere i et variert kosthold. Det er rikt på gode fettsyrer, vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber. Helsedirektoratets kostråd anbefaler voksne å spise en håndfull usaltede nøtter om dagen. Barn kan også gjerne spise nøtter, men fra når?

I prinsippet kan du innføre nøtter i barnets kosthold fra de er 6 måneder og skal starte med fast føde. Men, fordi nøtter er små og harde må du tilpasse konsistensen. Det er ikke anbefalt å gi barn under 3 år hele nøtter på grunn av kvelningsfare.

Du kan gi nøtter kvernet, altså som mel eller smør. Noen nøtter finner du ferdig kvernet som mel (f eks mandelmel) eller nøttesmør (f eks peanøttsmør) i butikken, men du kan også enkelt gjøre dette selv. Du trenger en god kjøkkenmaskin med S blad, stavmikser eller blender. Kvern de deretter til mel, eller enda lenger, til de slipper oljen og blir til et nøttesmør. Oppbevar de i en tett beholder.

Dette kan du så bruke i grøt, i smoothie eller på toppen av en fruktmos.

Hvilken nøtter kan du gi?

Nøtter du kan varierer mellom er hasselnøtter, mandler, pistasjenøtter. makadamianøtter, valnøtter, pekannøtter, paranøtter, cashewnøtter og peanøtter. Vi kaller ofte peanøtter for en nøtt, men visste du at det botanisk sett tilhører belgvekstene? Nøttene må naturligvis være uten skall, og de bør være usaltet.

Nøtter er et vanlig allergen

Fordi allergi mot nøtter og peanøtter er en av våre vanligste matvareallergier er det lurt å introdusere disse alene for barnet første gang. Da er det enklere for deg å avdekke om barnet eventuelt skulle reagere på det. Nyere forskning tyder også på at det er lurt å introdusere typiske allergener for barnet i løpet av det første leveåret, spesielt for barn som har økt risiko for å utvikle allergi. Husk å gjøre dette i samråd med kvalifisert helsepersonell dersom du mistenker allergi hos barnet ditt.

Allergiguiden her

Her får du Allergiguiden helt gratis.

Her får du en oppskrift på nøttemiks:

Du kan naturligvis selv velge hvilke du vil bruke, basert på hva der liker og hva du har hjemme.

1 neve valnøtter
1 neve mandler
1 neve paranøtter
1 neve pekannøtter
1 neve hasselnøtter

Ha i en food prosessor og kvern til de blir til mel. Ha det over på et tett glass, og oppbevar tørt.

Nøtter til barn - er det trygt å gi til de minste? Her får du svaret

Her finner du oppskrift på nydelig mandelsmør – et must for deg som ikke gir melk til barnet ditt

Følg Bare Bra Barnemat på instagram her.

Eller på facebook her.

Kilder
https://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/spedbarn/

https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/mat-og-matoverfolsomhet/nottermandlerpeanotter/

https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/mat-og-matoverfolsomhet/matallergi-og-introduksjon-av-fast-fode/

Om forfatteren Stine Pedersen Svarthe

Stine har en bachelorgrad i ernæring og elsker å finne enkle løsninger på hvordan man kan lage skikkelig digg hjemmelaget og næringsrik mat.

følg meg på:

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Bli trygg på å barnematen selv. Få Babymatguiden gratis i innboksen din!