I 2022 evaluerte EFSA en gruppe tilsetningsstoffer som kalles sulfitter, og resultatene viser at høyt inntak gjennom mat og drikke kan være et problem. Sulfitter tilsettes ofte, og i store mengder i tørkede aprikoser og rosiner som barn spiser mye av. I juli 2024 ble rådet oppdatert til å også omfatte ferskener, og spesifisert fra «små barn» til barn under 3 år.
Mattilsynet anbefaler at tørket frukt som aprikoser, ferskener og rosiner som er tilsatt sulfitt ikke blir gitt til små barn under 3 år.
Hva er sulfitter?
Svoveldioksid (E220) og sulfitter (E221 – 228) er en type tilsetningsstoff som brukes som et konserveringsmiddel. Det bidrar til å øke matens holdbarhet og forhindre vekst av uønskede stoffer.
Det tilsettes blant annet i tørket frukt som aprikoser, ferskener, rosiner og mango for å bevare den friske fargen og unngå at frukten blir brunere. Det er faktisk tillatt med mye mer sulfitt i aprikoser, ferskener og rosiner er enn i annen tørket frukt. Du har kanskje sett de gule, nesten oransje tørkede aprikosene i matbutikken? De er tilsatt svoveldioksid. De brune, og kanskje litt mindre appetittlige økologiske aprikosene er ikke tilsatt svoveldioksid. Det er de gule (og mindre vanlige) rosinene som er tilsatt sulfitt.
1 2022 gjorde EFSA en ny vurdring
EFSA (det europeiske mattrygghetsorganet) konkluderte med at høyt inntak av sulfitter kan ha uheldige helseeffekter på sentralnervesystemet. Barn som har små kropper kan raskere overstige den trygge akseptable daglige inntaket av sulfitter. De er også i sitt livs kraftigste og viktigste vekstfase og er mer sårbare for slik uheldig påvirkning.
Den danske Fødevarestyrelsen (tilsvarer det norske Mattilsynet) skriver på sine sider av et barn på 30 kg vil kunne overstige det akseptable daglige inntaket av sulfitter ved inntak av 2 tørkede aprikoser.
Hvordan kan man unngå sulfitter?
Sulfitt er en av ingrediensene som alltid må merkes og utheves i innholdsfortegnelsen, fordi det kan forårsake allergiske reaksjoner eller intoleranse. Dermed er det lurt å snu på produktet du kjøper og sjekke om du ser navnet sulfitt eller svoveldioksid eller E-nr 220 – 228. I så fall bør du droppe det.
Se etter de brune aprikosene og velg økologisk. Da unngår du faktisk 280 færre tilsetningsstoffer. Du kan lese mer om hvorfor vi anbefaler å velge økologiske matvarer til barn her.
Se etter de mørke, økologiske rosinene. Unngå de lyse gule eller smakssatte, de er oftere tilsatt sulfitter. Vi har tidligere skrevet om hvorfor du bør velge økologiske rosiner her.
Se etter fersken uten tilsatt sulfitt.
Meny, Coop Mega og helsekoster har som regel økologiske aprikoser. Enda flere dagligvarebutikker har økologiske rosiner. Har ikke din butikk det inne? Spør, så vet de at det er etterspørsel!
Kan man redusere mengden sulfitt i vanlige aprikoser og rosiner?
Vi har sendt en forespørsel til matportalen (den ble lagt ned desember 2023) og det svarer at de dessverre ikke har egne data om hvordan man kan redusere sulfittmengden i tørkede frukter. Videre henviser de til Fødevarestyrelsen (det danske mattilsynet) som skriver i sine anbefalinger at alt tyder på at sulfittinnholdet i tørket frukt kan reduseres ganske betydelig ved varmebehandling som koking og baking, spesielt ved baking. Hvis man for eksempel koker ikke-økologiske svisker eller gule aprikoser, vil mengden sulfitt bli mest redusert hvis du kaster kokevannet. Dt høres altså ut som det er lurt å koke og kaste bakevannet, og at det er bedre enn kun bløtlegging uten koking.
Men, husk at de spesifikt skriver at rosiner og aprikoser som inneholder sulfitt ikke burde gis til små barn under 3 år – så det tryggeste er å unngå dette.
Her finner du oppskrift på hjemmelaget aprikosmos, helt uten svoveldioksid.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/forbrukere/barn-og-unge/barn-under-3-ar-bor-ikke-spise-torkede-aprikoser-ferskener-og-gule-rosiner-som-inneholder-sulfitt
https://vkm.no/efsa/omefsa/nyheter/efsanyheter/efsaomsulfitterbekymretforstorforbrukeremanglerdata.5.5975292f184b921397c9b1d3.html
https://fodevarestyrelsen.dk/Foedevarer/kend_kemien/Sider/Specifikke-foedevarer.aspx