Aprikoser og rosiner med sulfitter frarådes til barn

Aprikoser og rosiner med sulfitter frarådes til barn

En ny evaluering av en gruppe tilsetningsstoffer som kalles sulfitter, viser at høyt inntak gjennom mat og drikke kan være et problem. Sulfitter tilsettes ofte, og i store mengder i tørkede aprikoser og rosiner som barn spiser mye av.

Mattilsynet anbefaler derfor at tørket frukt som rosiner og aprikoser som inneholder sulfitt ikke blir gitt til små barn.

Hva er sulfitter?

Svoveldioksid (E220) og sulfitter (E221 – 228) er en type tilsetningsstoff som brukes som et konserveringsmiddel. Det bidrar til å øke matens holdbarhet og forhindre vekst av uønskede stoffer.

Det tilsettes blant annet i tørket frukt som aprikoser, rosiner og mango for å bevare den friske fargen og unngå at frukten blir brunere. Det er faktisk tillatt med mye mer sulfitt i rosiner og aprikoser enn i annen tørket frukt. Du har kanskje sett de gule, nesten oransje tørkede aprikosene i matbutikken? De er tilsatt svoveldioksid. De brune, og kanskje litt mindre appetittlige økologiske aprikosene er ikke tilsatt svoveldioksid.

EFSA har gjort en ny vurdring

Det europeiske mattrygghetsorganet EFSA har nylig gjort en evaluering av inntaket av sulfitter.

Ved EFSA sin forrige evaluering av sulfitter i 2016 ble det satt et midlertidig akseptabelt daglig inntak (ADI) på 0,7 mg per kg kroppsvekt per dag. Fordi de ikke har tilstrekkelig med data har de ikke fastsatt en ny ADI, men de antyder en halvering av ADI. En halvering er en relativt stor endring!

Fordi de ikke har tilstrekkelig med tall for å sette en ny ADI, har de vurdert ratioen mellom den mengden man får i seg fra maten og den laveste dosen som er knyttet opp mot nevrotoksiske effekter i dyreforsøk.

Når det gjelder sulfitter, kan en ratio lavere enn 80 indikere at det er grunn til bekymring.

Resultatene viste at det for barn i aldersgruppen 3-10 år oversteg dette med opptil 12,5%.

For voksne var tallet enda høyere, helt opptil 60%. Det kan være et naturlig resultat med tanke på at voksne spiser og drikker mer og flere matvarer med sulfitter i, for eksempel vin og øl, som jo barn ikke inntar.

EFSA har konkludert med at høyt inntak av sulfitter kan ha uheldige helseeffekter på sentralnervesystemet. Barn som er små og i kraftig vekst er mer sårbare for slik uheldig påvirkning.

Den danske Fødevarestyrelsen (tilsvarer det norske Mattilsynet) skriver på sine sider av et barn på 30 kg vil kunne overstige det akseptable daglige inntaket av sulfitter ved inntak av 2 tørkede aprikoser.

Hvordan kan man unngå sulfitter?

Sulfitt er en av ingrediensene som alltid må merkes og utheves i innholdsfortegnelsen, fordi det kan forårsake allergiske reaksjoner eller intoleranse. Dermed er det lurt å snu på produktet du kjøper og sjekke om du ser navnet sulfitt eller svoveldioksid eller E-nr 220 – 228. I så fall bør du droppe det.

Se etter de brune aprikosene og velg økologisk. Da unngår du faktisk 280 færre tilsetningsstoffer. Du kan lese mer om hvorfor vi anbefaler å velge økologiske matvarer til barn her.

Se etter de mørke, økologiske rosinene. Unngå de lyse eller smakssatte, de er oftere tilsatt sulfitter. Vi har tidligere skrevet om hvorfor du bør velge økologiske rosiner her.

Meny, Coop Mega og helsekoster har som regel økologiske aprikoser. Enda flere dagligvarebutikker har økologiske rosiner. Har ikke din butikk det inne? Spør, så vet de at det er etterspørsel!

 

Kan man redusere mengden sulfitt i vanlige aprikoser og rosiner?

Vi har sendt en forespørsel til matportalen og det svarer at de dessverre ikke har egne data om hvordan man kan redusere sulfittmengden i tørkede frukter. Videre henviser de til Fødevarestyrelsen (det danske mattilsynet) som skriver i sine anbefalinger at alt tyder på at sulfittinnholdet i tørket frukt kan reduseres ganske betydelig ved varmebehandling som koking og baking, spesielt ved baking. Hvis man for eksempel koker ikke-økologiske svisker eller gule aprikoser, vil mengden sulfitt bli mest redusert hvis du kaster kokevannet. Dt høres altså ut som det er lurt å koke og kaste bakevannet, og at det er bedre enn kun bløtlegging uten koking.

Men, husk at de spesifikt skriver at rosiner og aprikoser som inneholder sulfitt ikke burde gis til små barn – så det tryggeste er å unngå dette. 

 

Her finner du oppskrift på hjemmelaget aprikosmos, helt uten svoveldioksid.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://vkm.no/efsa/omefsa/nyheter/efsanyheter/efsaomsulfitterbekymretforstorforbrukeremanglerdata.5.5975292f184b921397c9b1d3.html

https://www.matportalen.no/merking/tema/tilsetningsstoffer/for_mye_sulfitt_kan_vaere_skadelig

https://fodevarestyrelsen.dk/Foedevarer/kend_kemien/Sider/Specifikke-foedevarer.aspx

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.