Må egentlig babymaten være økologisk? Her får du svaret!

Må egentlig babymaten være økologisk? Her får du svaret!

Må babymaten være økologisk? Her får du svaret

Det korte svaret er ja, og her skal vi fortelle deg hvorfor vi mener det er lurt at babymaten er økologisk.

Her får du fem kjappe fakta om økologisk mat:

  1. Når du kjøper økologisk får du mat uten rester av sprøytemidler
  2. Du får mat med høyere produktkvalitet og uten matsminke
  3. Økologiske dyr lever under bedre forhold og har krav på utetid og dagslys
  4. Når du handler økologisk er du med på å bevare en rik og ren natur, en mer fruktbar jord og et større biologisk mangfold
  5. Økologisk produksjon tar vare på grunnvann og vassdrag

Se denne videoen om hva som skjer med denne svenske småbarnsfamilien etter to uker med økologisk mat:

 

“Grenseverdiene for rester av plantevernmidler i barnemat er så lave at det i praksis ikke skal finnes rester av disse i frukt og grønnsaker som skal inngå i barnemat. Det er satt grenseverdier for innholdet av plantevernmiddelrester i næringsmidler for å sikre at restnivået ikke medfører fare for helseskade” matportalen.no

Det store bildet

Økologisk produsert mat påvirker hele økosystemet. Det er kanskje lett å kun ha fokus på sluttproduktet, og om økologisk gulrot er sunnere enn gulrot som er dyrket frem med bruk av sprøytemidler. Det er gjerne dette debattene stormer rundt.

Først og fremst vil vi gjerne gå bort i fra ordet sunt i sin misvisende forstand. Vi foretrekker heller å se på mat som næringsrik eller ikke næringsrik, ikke bare sunn eller usunn. Og så vil vi slå et slag for å se på hele produksjonsmetoden av matvaren, og ikke bare om sluttproduktet er næringsrikt eller ikke.

Visste du at det ble funnet sprøytemiddelsrester i 60 % av alle importerte gulrøtter i 2014? Og at det ble funnet 12 ulike sprøytemiddelrester i importerte jordbær fra Belgia?

En absurd verden

Er det ikke absurd, at mat som er produsert med bruk av sprøytemidler, hvor bonden må dekke til både kropp og ansikt er ansett som det mest normale? At man får krasse kommentarer og skråblikk fordi man ønsker å velge mat som er produsert på naturens premisser? At man blir sett på som “helt fanatisk” fordi man ønsker å bidra til noe bedre?

Du <3 bonden

Vi må tenke på bonden vår. For det er jo vår bonde som jobber fra morgen til kveld, hele året, for at du skal få mat på bordet. Når du kjøper økologisk mat slipper bonden din å bruke verneutstyr i åkern. Hos Økologisk Norge kan du lese mer om påvirkningen ved bruk av sprøytemidler.  

Bondens perspektiv

Her skal du få et utdrag ev et intervju med økobonde, Tore Jardar Virgenes. Utdraget er hentet fra en artikkel om økologisk landbruk som ble postet i magasinet «Kostnytt». Forfatteren her er Julia Schreiner Benito

Kutt ut sprøytemidlene når du overtar gården, pleide far å si.

Runar Johannessen døde i 2009, 72 år gammel. Han led av lymfekreft, men det var ikke direkte dødsårsak.

——-

Det suser i vind og vannspreder. Hanen galer. Grisene graver. Lågen sildrer mellom grønt. Tanken er brutal: at det som produseres i norske, frie rammer er sprøytet for å drepe.

Tore Jardars lærer i naturbruk mente at Roundup var så ufarlig at han kunne drikke det. Han endret mening først da sprøyte-beholderen han bar på ryggen var lekk og han fikk kjøttsår.

-Fatter brukte aldri maske. Han syntes det var forferdelig å sprøyte, men så ikke noe valg. Ingen salgskanaler tok unna for merverdien det har å drive økologisk. Når du slutter å sprøyte, må du jobbe mye mer. Du må være tilstede akkurat når det skjer på åkeren. Jeg husker en 17. mai vi tok oss fri på ettermiddagen. Akkurat da regnet det, og kornåkeren spiret. Vi skulle ha harvet for å få unna ugress, men når regnet kommer går det ikke.

-Kornet endte som dyrefor, sier Tore Jardar og sjekker værmeldingen for n`te gang.
Virgenes gård er blitt kollektiv. Julaften ingen hindring. Da kikker Michelle og Tore Jardar mot åkeren og ser familier på knærne for kål.
– Den står til desember.

– Alt er nytt for oss, vi går på noen smeller, men tror på det vi gjør. Gi oss fire-fem år til, så er vi der vi vil være.
Tore Jardar er forsiktig optimist på landbrukets vegne. Noe skjer, ser han, og det er typisk kunnskap fra kontinentet som får det til å skje.
-Drømmen er at andre bønder kommer hit og lærer for å kopiere oss. Jeg ble ledd av, det har snudd. For nå leverer vi.

Men:

-I landbruksmiljøet snakker en fortsatt ikke om kreft.

Artikkelen kan leses i sin helhet her.

Deilig er jorden

Vi må også tenke på jorda vår. Din jord, dine barns jord. Når man lar vær å sprøyte bevarer man et mangfold av jordorganismer som hjelper til å omdanne organisk materiale til humus. Dette gjør jorda fruktbar, bedre til å holde på vann og på å binde karbon fra lufta. Det bidrar altså til å rense lufta du og barna dine puster i.

Bruk hodet, vi har bare en klode

Når bonden må sprøyte får du rester av kjemiske-syntetiske  sprøytemidler i grunnvannet ditt og i elven din. Biene påvirkes negativt, og det er faktisk kjempe skummelt. Ingen bier = ingen pollinering av busker og vekster som skal bli maten vår, fordi biene forsvinner som en følge av sprøytemiddelbruk. Også andre insekter og fugler forsvinner fra landbruk hvor man bruker sprøytemidler.

Visste du at deilig friske jordbær som selges i boder langs veien og i norske butikker er sprøytet minst seks ganger før de kommer i kurven sin?

En svartmaling av situasjonen?

Du synes kanskje alt dette høres ganske skummelt ut? Det er jo ganske skummelt. Og det er sant. Det er som sagt viktig å se det store bildet når det gjelder matproduksjon. Ikke bare ha fokus på om en matvare i seg selv er bra eller ikke.

Coctaileffekten

En kjent utfordring er at sprøytemidlene testet og godkjennes hver for seg. Men, mange matvarer inneholder ikke bare et sprøytemiddel, de inneholder flere. Men i forskningen ser man altså på effekten av ett og ett stoff hver for seg og ikke på kombinasjonseffekten. Dette er også kjent som cocktaileffekten, og det man er redd for her er at stoffene påvirker hverandre, potensierer hverandre eller får andre, ukjente og potensielt uheldige effekter sammen. Og dette, vet vi alt for lite om.

Barn er mer sårbare

Det er jo litt paradoksalt at mattilsynet på sin side sier at rester av sprøytemidler er helt trygt i «vanlige matvarer, mens det i barnemat skal unngås for å sikre at eventuelle sprøytemiddelrester ikke skal føre til helseskade hos barnet.

For utfordringen er jo at barn ikke bare spiser barnematprodukter fra barnemathyllen, de spiser også helt vanlige matvarer som brød, gulost og gulrot. Å velge råvarer fremfor ferdig-mat produktene er jo akkurat det vi jobber med.

I barnematproduksjon er det strenge krav til rester av sprøytemidler. Det er jo litt paradoksalt at mattilsynet på sin side sier at rester av sprøytemidler er helt trygt, mens det i barnemat skal unngås for å sikre at eventuelle sprøytemiddelrester ikke skal føre til helseskade hos barnet. Barn er er sårbare, de har små kropper, høyere inntak per kilo kroppsvekt og bør derfor få mat uten sprøytemiddelrester. Barna våre er mer følsomme for påvirkning av slike stoffer siden den lille kroppen er i sin viktigste vekstfase og utvikler seg hele tiden.

Den beste måten du kan unngå at barnet ditt får i seg sprøytemiddelrester er å følge føre-var prinsippet, og velge økologisk mat så langt det lar seg gjøre.

Hvor skal jeg begynne da?

De færreste kjøper alt økologisk, og du må heller ikke det. Litt er bedre enn ingenting. Vårt råd er å starte med det som det er mest sprøytemiddelrester i, og det finner du i skitten-nitten listen fra Økologisk Norge og Ren Mat. Den kom ut første gang i 2021 og er basert på Mattilsynets analyser av både importert og norskprodusert mat. I 2021 lå agurk øverst på grønnsakslisten, og sitrusfrukter øverst på frukt og bærlisten. Dersom du spiser mye av dette, eller gir det til barna dine, velg økologiske av de neste gang.

I tillegg er det lurt å velge økologisk av det dere spiser mye av. Da vil valgene du tar utgjøre en stor forskjell! Spør også etter mer i din nærbutikk hvis utvalget er dårlig. Men de aller fleste butikker har økologiske havregryn og gulrøtter. Start der! Vi kan også anbefale å sjekke ut din lokale REKO ring eller dyrket.no som er bondens markedsplass på nettet. De har godt utvalg av økologisk mat!

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 


Kilder

Matportalen.no

Okologisknorge.no

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

2 kommentarer
Har du begynt å gi melk til babyen din? Her får du vite hvilke meieriprodukter du bør starte med og hvorfor sier 8. juni 2017

[…] Vi bruker selv Økologisk Røros Naturell Yoghurt, som er mild og frisk på smak. Lurer du på hvorfor du bør velge økologisk? Da kan du lese dette blogginnlegget. […]

Svare
Varierer du nok? Her er maten som dekker næringsbehovet til babyen din sier 30. oktober 2017

[…] Korn inneholder antinæringsstoffer og vi anbefaler deg derfor alltid å bløtlegge korn før du lager grøt eller brød. Kornet blir enklere å fordøye når antinæringsstoffene i kornet blir brutt ned. Lag grøt eller brød av spelt, rug, bygg, havre eller emmer.  Velger du økologisk unngår du rester av sprøytemidler. Trenger du flere grunner til å velge økologisk til de minste? Les innlegget Må babymaten være økologisk?  […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.