Nytt tilsetningsstoff viser seg å påvirke tarmbakteriene våre - Bare Bra Barnemat

Nytt tilsetningsstoff viser seg å påvirke tarmbakteriene våre

Xantangummi (E415) og er et vanlig tilsetningsstoff som brukes som fortykningsmiddel eller stabilisator i mange matvarer.

Blant annet finner du det i kokosmelk, iskrem, sjokolademelk, dressinger, sauser og glutenfrie produkter. Xantangummi selges også som et eget produkt og brukes av mange som et glutenfritt eller lavkarbo fortykningsmiddel.

Nylig ble det publisert en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Microbiology som viser at dette stoffet påvirker tarmbakteriene våre.

Tidligere har vi skrevet om andre tilsetningsstoffer om også påvirker tarmbakteriene våre. Du kan lese mer om det her.

 

Ny forskning 

Frem til nå har man altså trodd at xantangummi ikke påvirker kroppen vår fordi vi ikke kan fordøye det. Denne nye forskningen viser imidlertid at tarmbakteriene våre har tilpasset seg og bryter ned xantangummi gjennom en fermenteringsprosess. Da dannes det korten fettsyrer som deretter blir tatt opp av kroppen. Forskerne har funnet ut av tarmbakteriene har en genetisk endring som viser rask tilpasning til akkurat dette tilsetningsstoffet.

 

Påvirkningen på helsen vår

Forskerne presiserer at de ikke vet akkurat hvilken effekt denne endringen i tarmbakteriene har på helsen vår, og at dette er noe vi trenger mer kunnskap om fremover.

Dette er enda et eksempel på at det kan være spesielt viktig å være føre-var og ydmyk ovenfor det faktum at det er mye vi ikke vet om virkninger av relativt nye stoffer, som mange tilsetningsstoffer og sprøytemidler er. «Vi begynner nå å se langtidseffekter av tilsetningsstoffet, som man ikke kunne se da det ble godkjent og introdusert for 50 år siden», sier en av forskerne bak studien.

Når tilsetningsstoffer godkjennes testet de ikke for hvordan de påvirker tarmbakteriene våre. Men, med stadig ny kunnskap om hvor viktige disse bakteriene er for helsen er det antageligvis lurt å inkludere dette i godkjenningsprosessen. Forskerne påpeker også at myndighetene bør inkludere denne nye kunnskapen i vurderingen av tilsetningsstoffene som brukes i så utstrakt grad i produkter som inngår i hverdagen til mange.

 

Barna er ekstra sårbare

Den viktige tarmfloraen vår dannes ved 2 – 3 års alder, og de små barna er derfor ekstra sårbare for påvirkning i denne fasen.

Regelverket for bruk av tilsetningsstoffer i barnematprodukter (det du finner i barnemathyllen i butikken) er strengt. Det er ikke lov å bruke tilsetningsstoffer som fargestoffer, søtstoffer eller konserveringsmidler. Det er også strenge krav til nivåene av sprøytemiddelrester. Alt etter et føre-var prinsipp. Utfordringen er at barna våre ikke kun spiser barnematprodukter, men helt vanlige matvarer som ikke omfattes av det samme regelverket.

 

Den trygge løsningen

For å være så trygg som mulig kan være lurt å bruke mest mulig økologiske råvarer, lage maten selv og bruke mindre mengder av matvarer med tilsetningsstoffer til de minste barna.

Vi har selv brukt økologisk kokosmelk med dette tilsetningsstoffet, men her får du noen alternativer uten:

  • Helios økologisk kokosmelk
  • Manna økologisk kokosmelk
  • Biona økologisk kokosmelk
  • Santa Maria økologisk kokosmelk

 

Har du lyst til å lage barnematen selv? Her finner du en oversikt over hvilke matvarer du kan starte med og i oppskriftsarkivet vårt finner du mange smakfulle oppskrifter til hele familien.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Kilder

https://www.nmbu.no/aktuelt/node/45280

https://forskning.no/bakterier-mat-og-helse-nmbu-norges-miljo-og-biovitenskapelige-universitet/kjent-tilsetningsstoff-i-mat-pavirker-tarmbakteriene-vare/2006877

https://www.nature.com/articles/s41564-022-01093-0.epdf?sharing_token=tTMfEToauUlLoHv4itqYy9RgN0jAjWel9jnR3ZoTv0N-ocIc34fM9znhtVSVvTPg1pEEkFeJiRXdmYMjgLf0htFk4jBz7YXQzCZn6t0GtDF3bc5QUPvAkSpe36Usb-jWKMwtbY0rIpaEDOZJZo3ppQq_6iopWhQsRA-KE33RpVY%3D

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.