Aprikosmos - sånn unngår du svoveldioksid i tørket aprikos
Aprikosmos - sånn unngår du svoveldioksid i tørket aprikos

Aprikosmos – sånn unngår du svoveldioksid i tørket aprikos

Aprikosmos er populær babymat, men visste du dette?

Svoveldioksid tilsettes i tørket aprikos (og tørket mango), som matsminke. Det gjør blant annet at den tørkede frukten ser fresh og innbydende ut. Gul og fin istedenfor mørkebrun og lite attraktiv. ⁣

Svoveldioksid kan gi allergiske reaksjoner hos astmatikere.⁣

Og..⁣

EFSA anbefaler en re-evaluering av hva vi som forbrukere kan innta som trygg daglig mengde.⁣

I 2016 og til dags dato er øvre trygge grense ansett som 0,7 mg per kg kroppsvekt. De sju stoffene, svoveldioksid (E220), (E221), (E222), (E223), (E224), (E226), (E227) og (E228), er vurdert sammen fordi de opptrer likt ved inntak gjennom mat og drikke.⁣

Svoveldioksid ikke er tillatt å bruke i barnemat.⁣

Kombinasjonseffekten er ikke testet (dvs hvordan svoveldioksid virker sammen med andre tilsetningsstoffer)⁣

Effekt på tarmflora er ikke testet. Enkelte tilsetningsstoffer vet vi påvirker tarmfloraen men i hvilken grad er vi ikke sikre på. ⁣

Det er bedre å bruke føre-var-prinsippet, spesielt når det kommer til de minste. Den viktige tarmfloraen etableres de første leveårene. Det er viktig å ta være på de gode bakteriene i tarmen og gi de gode vekstvilkår. ⁣

Det er flere hundre stoffer som er lov å tilsette i mat vi gir barna våre, kombinasjonseffekten vet vi ikke så mye om. ⁣

Det er en god grunn til å velge økologisk, det er et fåtall tilsetningsstoffer som er lov i økologisk, bare uten alle disse tilsetningsstoffene kan vi være føre-var.

Som Helios skriver bak på pakken på sine økologiske aprikoser «våre aprikoser består av 100% frukt. Fordi økologiske aprikoser ikke er tilsatt svovel har de sin naturlige, brune farge» ⁣

Disse kjøpte jeg hos Meny men kan også kjøpes hos helsekost.

Aprikosmos

Fra 4 måneder

Du trenger:

200 gram økologisk aprikos
en skvett vann

Aprikosmos - sånn unngår du svoveldioksid i tørket aprikos

Fremgangsmåte:

Bløtlegg aprikosene i vann over natten hvis du ikke bruker økologiske. Er de harde kan du legge de litt i bløt før du moser de. Kjør aprikoser og litt vann i en foodprosessor eller bruk en stavmikser til mosen er fin og glatt. Server i grøten, bland med pære eller grønnsaker.

Oppbevaringstips:

Frys ned i isbitformer. Tilsett en terning aprikosmos i varm hirsegrøt.

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.

Klem fra Stine

Om forfatteren Stine Pedersen Svarthe

Stine har en bachelorgrad i ernæring og elsker å finne enkle løsninger på hvordan man kan lage skikkelig digg hjemmelaget og næringsrik mat.

følg meg på:

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Bli trygg på å barnematen selv. Få Babymatguiden gratis i innboksen din!