Aprikosmos er populær babymat, men visste du dette?
Svoveldioksid eller sulfitter (E220 – 228) tilsettes i tørket aprikos (og tørket mango), som matsminke. Det er et konserveringsmiddel som blant annet gjør at den tørkede frukten ser fresh og innbydende ut. Den forlenger holdbarheten, hindrer bakterievekst og gjør at aprikosen holder seg gul og fin istedenfor mørkebrun og kanskje litt mindre attraktiv. Når den tørkes vil den nemlig miste den friske, gule fargen sin, og det er helt naturlig.
Men, sulfitter kan i sjeldne tilfeller utløse allergiliknende symptomer hos personer med underliggende astma eller allergisk rhinit.
Og..
Det Europeiske matrygghetsorganet (EFSA) anbefaler en re-evaluering av hva vi som forbrukere kan innta som trygg daglig mengde.
I 2016 og til dags dato er øvre trygge grense ansett som 0,7 mg per kg kroppsvekt. De sju stoffene, svoveldioksid (E220), (E221), (E222), (E223), (E224), (E226), (E227) og (E228), er vurdert sammen fordi de opptrer likt ved inntak gjennom mat og drikke.
Svoveldioksid ikke er tillatt å bruke i barnematprodukter, men barn spiser ikke bare mat som er definert som «barnemat» – de spiser andre matvarer også.
Kombinasjonseffekten eller coctaileffekten som den også kalles, er ikke testet (dvs hvordan svoveldioksid virker sammen med andre tilsetningsstoffer).
Effekt på tarmflora er ikke testet. Enkelte tilsetningsstoffer vet vi påvirker tarmfloraen men i hvilken grad er vi ikke sikre på. Du kan lese mer om det her og her.
Det er bedre å bruke føre-var-prinsippet, spesielt når det kommer til de minste. Den viktige tarmfloraen etableres de første 2 – 3 leveårene. Det er viktig å ta være på de gode bakteriene i tarmen og gi de gode vekstvilkår.
Dette er en god grunn til å velge økologisk mat. Da eksponeres man for så mye som 280 færre tilsetningsstoffer!
Som Helios skriver bak på pakken med økologiske aprikoser; «våre aprikoser består av 100% frukt. Fordi økologiske aprikoser ikke er tilsatt svovel har de sin naturlige, brune farge»
Disse får du tak i hos Meny men de kan også kjøpes i helsekost.
Oppskrift
Fra 4 måneder
Allergener: eventuetl svovoldioksid/sulfitter hvis du velger ikke-økologiske
Gir 1 – 2 brett med aprikosmos i isterninger
Ingredienser
200 gram økologiske aprikoser
en skvett vann

Slik gjør du
Bløtlegg aprikosene i vann over natten hvis du ikke bruker økologiske. Er de økologiske harde og tørre kan du også legge de litt i bløt før du moser de. Kjør aprikoser og litt vann i en foodprosessor eller bruk en stavmikser til mosen er fin og glatt. Server i grøten, bland med pære eller grønnsaker.
PS: mange lurer på om man må koke aprikosene. Du trenger ikke det – det er mer skånsomt å bløtlegge de for å gjøre de mykere. Det er eventuelt derfor du anbefales å koke de, men med bløtlegging bevarer du flere av næringsstoffene.
Oppbevaringstips
Frys ned i isbitformer. Tilsett en terning aprikosmos i varm hirsegrøt.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Klem fra Stine

Kilder
https://okologisknorge.no/fakta/hvorfor-oekologisk-mat/hvorfor-oekologisk/