Surdeigsbrød av spelt med sesamfrø - passer fra 6 måneder

Surdeigsbrød av spelt med sesamfrø – passer fra 6 måneder

Surdeigsbrød av spelt er veldig godt og enkelt å lage når du har fått tak i en surdeigsstarter. Har du lyst til å prøve surdeigsbakst, men mangler starter? Da kan du lage din helt egen med våre superenkle surdeigsstarter-oppskrift som du finner her.

En av fordelene med å bake med surdeig er at bakteriene i surdeigen hjelper til å bryte ned antinæringsstoffer som finnes naturlig i kornet. Denne prosessen gjør vitaminer og mineraler i kornet (blant annet jern) blir lettere for kroppen å ta opp enn om kornet ikke behandles på denne måten. I tillegg vil bakteriene starte nedbrytningen av både stivelse og proteiner og slik sett gjøre kornet, eller brødet lettere for oss å fordøye fordi de har gjort litt av jobben på forhånd.

Visste du at sesamfrø (fortrinnsvis de med skall) er en god kilde til jern? Dette brødet vil derfor bidra med litt ekstra jern som er viktig til de minste. Brødet passer fint til de minste barna, helt fram 6 mnd.

Oppskrift

Passer fra 6 mnd

Gir 2 brød

Allergener: gluten, sesamfrø

Ingredienser

 • 2 ss surdeigsstarter
 • 8 dl vann
 • 1/2 dl sesamfrø m/skall
 • ca 700 g siktet speltmel
 • ca 300 g grovmalt speltmel

Slik gjør du

Dag 1

Morgen/formiddag:

Det første vi trenger er en potent og boblende surdeigsstarter: så mat surdeigsstarteren din med 100 g mel og 1 dl vann. La dette stå i romtemperatur under løst lokk/beeswrap til det har dobelt seg i størrelse, vanligvis mellom 4 – 12 timer. Sett gjerne en strikk utenpå glasset så der du hvor mye den har hevet seg.

Når surdeigsstarteren har doblet seg i størrelse noen timer senere:

Ta 2 ss av surdeigsstarteren i en bakebolle og sett resten av surdeigsstarteren i kjøleskap eller på kjøkkenbenken (der hvor du pleier å oppbevare den).

Ha 8 dl vann i starteren, rør litt. Ha i sesamfrø og mel og bland til deigen er jevn og smidig .

Dekk bakebollen med beeswrap/pose eller lokk og sett den et lunt sted for natten. Det skal heve i ca 10 – 12 timer. Hvis den kommer til å bli stående lenger enn dette før du har anledning til å steke brødene er det lurt å sette det til heving i kjøleskapet – hvis ikke kan du få veldig syrlige brød.

Dag 2:

Kle to brødformer med bakepapir og hell deigen i formene. Deigen har blitt ganske flytende i løpet av natten, dette er helt normalt. Stek på varmluft, midt i ovnen, 175 grader og stek i ca 1 time.

Avkjøl brødene på rist og vent med å skjære brødene til de er helt avkjølt.

 

Her finner du en oppskrift på surdeigsbrød med gresskarkjerner og chiafrø.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

4 kommentarer
Enkelt langtidshevet speltbrød - BARE BRA BARNEMAT sier 8. juli 2017

[…] Har du en surdeigsstarter kan du prøve deg på dette surdeigsbrødet av spelt med sesamfrø […]

Svare
Hjemmelaget cashewnøttsmør som pålegg, i smoothie eller bakst sier 22. april 2018

[…] Her finner du oppskriften på enkelt surdeigsbrød. […]

Svare
Sigrid Marie sier 22. februar 2023

Kjempegodt og enkelt! Stor suksess her i hus. Men har lagt merke til at sesamfrøene kommer ut igjen hele 🙈 Bør jeg knuse de først, eller får han i seg noe av jernet likevel?

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 24. februar 2023

  Hei! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Ja det er ganske vanlig fordi skallet er hardt. Du kan gjerne kverne de, eller noen av de og så ha de i røren, da vil mer av næringen være tilgjengelig ja 😀 Kvernede sesamfrø er også supert å berike grøt med for eksempel 🙂 Hilsen Thea BBB

  Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.