Husk at morsmelk og/eller morsmelkerstatning skal være hovedføde til babyen din hele det første året. For barn som fullammes er det ingen grunn til å starte med annen mat før barnet har fylt 6 måneder (Helsedirektoratet, 2017). Fast føde skal tidligst innføres ved 4 måneder, men alt fra 4 – 7 måneder er helt normalt tidspunkt å starte med fast føde.
Surdeigsbrød av spelt er veldig godt og enkelt å lage når du har fått deg en surdeigsstarter.
En av fordelene med å bake med surdeig er at bakteriene i surdeigen hjelper å bryte ned antinæringsstoffer som finnes naturlig i kornet. Denne prosessen gjør vitaminer og mineraler i kornet (blant annet jern) blir lettere for kroppen å ta opp enn om kornet ikke behandles på denne måten.
Du trenger:
- 2 ss surdeigsstarter
- 8 dl vann
- 1/2 dl sesamfrø
- ca 700 g siktet spelt
- ca 300 g grovmalt spelt
Spe med ekstra mel til deigen er fast nok (nesten bolledeig, men kan godt være litt løsere)
Jeg bruker økologisk mel så langt det lar seg gjøre. For eksempel fra Holli mølle, Spesialkorn, Helios eller Godt Brød.
Dag 1:
Morgen:
Mat surdeigsstarteren med 100 gram mel (bruker siktet eller grov spelt) og 1 dl vann
La dette stå i romtemperatur under lokk/plastpose/beeswrap, frem til kvelden
Kveld:
Ta 1-2 ss av surdeigsstarteren i en bakebolle
Ha resten av surdeigsstarteren i et glass med lokk og sett det i kjøleskapet til neste gang du skal bake
Ha 8 dl vann i starteren, rør litt
Ha i sesamfrø og mel
Ta litt og litt mel av gangen, og bland til deigen blir tykk og fin
Ikke helt bolledeig, men nesten
Dekk bakebollen med beeswrap/pose eller lokk og sett den et lunt sted for natten
Dag 2:
Kle to brødformer med bakepapir
Hell deigen i formene. Deigen har blitt ganske flytende i løpet av natten, dette er helt normalt.
Sett brødformene på brett nederst i ovnen, og la de etterheve i 1-3 timer
Stek brødene fra kald ovn
Sett ovnen på varmluft, 175 grader og stek i 1 time
Avkjøl brødene på rist og vent med å skjære brødene til de er helt avkjølt
Vil du lage din egen surdeigsstarter? Julianne Lyngstad gir deg oppskriften på surdeigsstarter av spelt her.
Sjekk ut flere brødoppskrifter her.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.
Klem fra Stine
