Varierer du nok? Her er maten som dekker næringsbehovet til babyen din
Variasjon i matveien er viktig for å være sikker på at babyen får dekket behovet for næringsstoffer. De aller minste er ekstra sårbare fordi utviklingen skjer i et enormt tempo den første tiden. Små kropper har små mager som raskt fylles, og det lille de spiser må være næringsrikt for at de skal få i seg det de trenger for å bygge en sterk og frisk kropp.
Jern og jod
Hele 90% av jernbehovet skal dekkes gjennom kostholdet fra barnet er 6 måneder. Barn under 2 år er utsatt for jernmangel, så det er viktig at du passer på at babyen din får i seg nok jern gjennom maten du gir. Jernmangel er enkelt å unngå for deg som er litt bevisst på hva du gir babyen din. Du kan lese mer om jern og hvordan du får dekket jernbehovet her.
Jod er viktig for stoffskiftet, og for normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet til babyen. Det er veldig få gode kilder til jod i Norge, og det er spesielt gravide og ammende som har et økt behov for jod. Får mor i seg for lite jod kan også babyen bli utsatt for jodmangel. Viktige kilder til jod er hvit fisk og meieriprodukter. Les mer om hvordan du kan dekke jodbehovet til barnet ditt her.
Velg mat fra de ulike matvaregruppene for variasjon
Gir du babyen din variert mat er det større sannsynlighet for at du dekker behovet for næringsstoffer. Gi babyen din matvarer fra de ulike matvaregruppene vi har listet opp under for å dekke næringsbehovet.
Grønnsaker
Her er det masse vitaminer, mineraler og antioksidanter. Når du gir grønnsaksmoser alene bør du bruke en fettkilde så kroppen kan nyttiggjøre seg av de fettløselige vitaminene. En god fettkilde kan være en teskje ekstra virgin olivenolje eller ekte smør i grønnsaksmosen. Grønnsaker bidrar med fiber, men gir ikke spesielt mye energi. Ved å tilsette fett i maten får du også i barnet ditt i seg mer energi. C-vitamin finnes kun i grønnsaker, frukt og bær.
Frukt og bær
Fersk frukt og bær bidrar med C-vitamin, men inneholder også andre vitaminer og mineraler i tillegg til fiber. En god hovedregel er å bruke mer grønnsaker og bær enn frukt. Ettersom barn har en naturlig preferanse for det som er søtt trenger vi ikke lære barna å like frukt, barn liker det som er søtt best, i de aller fleste tilfeller. Selv om tørket frukt kan brukes som søtning, bør det begrenses til de aller minste. Les mer om hvor tidlig barnet ditt kan få søt mat og hva du bør velge her.
Kjøtt og fisk
Kjøtt og fisk er gode proteinkilder. Rødt kjøtt er spesielt rikt på jern og inneholder en type jern som tas opp lettere i kroppen enn det jernet vi finner i planteriket. Fisk og sjømat, men spesielt mager fisk er rik på jod. Jod er viktig for sentralnervesystemet og barnas kognitive utvikling. Fet fisk bidrar med omega-3 og D-vitamin. Husk at fet fisk også bidrar med miljøgifter og en rapport fra EFSA foreslår at vi bør være varsomme med å gi mye fet fisk til barn. Helsedirektoratet anbefaler fortsatt fet fisk til de minste.
Husk D-vitmaintilskudd fra 4 uker.
Egg
Et lite egg er proppfullt av næringsstoffer, en liten næringsbombe. Eggeplommen er spesielt næringsrik og vi anbefaler at du starter med å gi babyen din bløtkokt eggeplomme når du introduserer egg. Hele egget kan du gi for eksempel starte å gi når du har introdusert eggeplommen.
Korn – Grøt og brød
Korn inneholder antinæringsstoffer og vi anbefaler deg derfor alltid å bløtlegge korn før du lager grøt eller brød. Kornet blir enklere å fordøye når antinæringsstoffene i kornet blir brutt ned. Lag grøt eller brød av spelt, rug, bygg, havre eller emmer. Velger du økologisk unngår du rester av sprøytemidler. Trenger du flere grunner til å velge økologisk til de minste? Les innlegget Må babymaten være økologisk?
Melk og meieriprodukter (fra 10 måneder)
Meieriprodukter bidrar med viktige næringsstoffer som jod, kalsium, protein og fett. Syrnede meieriprodukter har også gode bakterier for tarmen. Vil du vite mer om hvilke meieriprodukter du bør gi kan du lese mer om melk her.
Å spise variert betyr ikke at du må spise alt men at du velger ulike matvarer og ikke spiser det samme hele tiden og over en lengre periode.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.
Klem fra Stine

Kilder:
https://www.matprat.no
https://helsedirektoratet.no/Retningslinjer/Spedbarnsern%C3%A6ring.pdf