Brød- og grøtnasjonen Norge
Spiser barn for mye grøt og brød? Brød og grøt er grunnsteinen i norsk matkultur – spesielt når det gjelder barnemat.
Grøt som den første babymaten. Brød og grøt til frokost, mellommåltid og kvelds. Smøremåltid i barnehagen.
Både brød og grøt er måltider basert på korn. Kan det bli for mye korn til sammen?
To skiver brød og 293 gram grøt – hver dag
En landomfattende undersøkelse av kostholdet til spedbarn og små barn (spedkost 3) viser at:
De aller fleste norske ettåringer får brød (98%). Det gjennomsnittlige inntaket hos de som spiser brød er to skiver daglig.
De aller fleste norske ettåringer får grøt (97%). Det gjennomsnittlige inntaket hos de som får grøt er 293 gram daglig (mengden tilsvarer en boks med rømme).
For en liten barnekropp er to skiver brød og 293 gram grøt en betydelig del av det daglige energiinntaket. Dette er ikke helt uproblematisk ifølge en rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).
Barn får i seg for mye mykotoksiner (DON) fra brød og grøt
Rapporten fra VKM viser at norske barn får i seg for mye av mykotoksinet deoksynivalenol (DON) gjennom brødet og grøten som de spiser. Det er ingen fare for akutte helseskader, men langvarig inntak er bekymringsfullt (1).
Norske barn spiser mye kornprodukter i forhold til den lave kroppsvekten sin. Det gjør at de får i seg opp til 3,5 ganger så mye DON enn det som anses som trygt (TDI)(1). TDI står for tolerabelt daglig inntak og er den antatte grensen for hvor mye man kan spise hver dag uten hele livet uten å oppleve negative helseeffekter.
Er det farlig?
I følge Gunnar Eriksen, forsker ved Veterinærinstituttet, vil “selv små mengder av DON over tid påvirke tarmen og tarmbakteriesammensettingen. I tillegg kan det påvirke immunsystemet, og man får muligens kronisk betennelse.”
Over tid kan inntak av mykotoksinene som finnes i korn blant annet føre til nedsatt immunforsvar, redusert vekst og effekter på reproduksjon.
Bør du droppe brød og grøt?
Når vi skal vurdere hvor mye korn barn bør få må vi veie helsefordelene opp mot ulempene.
Korn er en kilde til mange viktige næringsstoffer, som for eksempel jern og b-vitaminer. Samtidig er korn en kilde til muggsoppgifter som kan være helseskadelige. Balansen mellom nytte og risiko er vanskelig å tallfeste og gi et klart fasitsvar på.
Men en gylden regel har vi – for mye av én matvare er sjelden bra. Både brød og grøt er måltider basert på korn, bare at de har ulik form. Frokostblandinger er ofte også kornbaserte. Dersom du gir kornprodukter flere ganger daglig kan det være lurt å bytte ut ett kornmåltid for å redusere inntaket av DON i tillegg til at du sikrer større variasjon i kosten.
Ved høyt inntak av DON over lengre tid er det risiko for nedsatt immunforsvar og redusert vekst. Dersom du gir store mengder korn samtidig som du har utfordringer med at barnet ditt stadig vekk er sykt og/eller ikke vokser nok kan det være verdt å prøve å begrense inntaket av korn.
En annen grunn for å begrense inntaket av korn er at DON kan påvirke den sårbare tarmfloraen hos små barn. Tarmfloraen etableres først ved 2-3 års alder og før den tid bør vi være forsiktige med å gi store mengder mat som kan forstyrre tarmfloraen.
Er brød og grøt farlig nå da? Hva blir det neste?