Derfor bør du velge yoghurt naturell helt fra start
Yoghurt til barn

Derfor bør du velge yoghurt naturell helt fra start

Vil du gi babyen din yoghurt? Her får du vite hva du bør velge, og hvorfor vi anbefaler deg å introdusere yoghurt naturell helt fra start.

Ny test fra Forbrukerrådet

Forbrukerrådet skriver i sin nyeste test at mange av yoghurtene til spedbarn inneholder lite yoghurt og mye sukker. I tillegg er flere av de feilmerket i forhold til Helsedirektoratet sin anbefaling om når du skal introdusere yoghurt. De skriver faktisk at de mener produktene bør døpes om, eller fjernes fra hyllene.

Et av produktene, en yoghurt fra Nestlè, har vi tidligere laget et innlegg om på Instagram, nettopp fordi det er misvisende på flere måter. Innlegget finner du her.

Anbefalingen fra Helsedirektoratet

Helsemyndighetene sier at du kan introdusere små mengder syrnede melkeprodukter fra 10 måneders alder. De anbefaler å begrense mengdene til 0,5 dl eller 2 – 3 ss daglig frem til 12 måneder. Grunnen til at du skal vente er at hverken kumelk eller plantebaserte alternativer inneholder jern og barna trenger først og fremst jernrik mat. Barna har små mager, og vi nordmenn spiser mye melk og meieriprodukter. Det kan derfor ta opp plassen til og fortrenge annen jernrik mat.

På noen av barneyoghurtene står det at de kan gis før, og det strider i mot Helsedirektoratets anbefaling. Dette bidrar også til å skape forvirring for småbarnsforeldre.

Sukker i yoghurtene

Mange av yoghurtene rettet mot barn inneholder sukker. Begrene inneholder tilsatt sukker. Klemmeposene med yoghurt i inneholder ikke tilsatt sukker, men sukker i form av frukt eller juice som har blitt kokt ned til fruktjuicekonsentrater.

Helsedirektoratet skriver i sin anbefaling om energigivende næringsstoffer at små barn under 2 år bør unngå tilsatt sukker, sirup, honning, juice og fruktjuicekonsentrat.

Søt smak

Tilsatt sukker, fruktjuicekonsentratene, og at det brukes mye søt frukt i yoghurten gjør at produktene blir veldig søte. Dette er uheldig for barnas tannhelse. I tillegg gir det barna en preferanse for søt smak, og vanene dannes tidlig. Det er viktigere at de øver seg på andre smaker, som for eksempel den naturlig syrlige smaken til yoghurt naturell.

Gi yoghurt naturell helt fra start

Fra barna er 10 måneder kan du altså introdusere små mengder yoghurt daglig. Benytt anledning til å skape gode vaner for barna dine og introduser yoghurt naturell helt fra start. Her kan du se hvilke yoghurt naturell vi anbefaler å velge.

Yoghurtene med tilsatt sukker eller fruktjuice konsentrat er som nevnt over ikke anbefalt til barn under 2 år, så det er egentlig yoghurt naturell som er det eneste og beste alternativet.

Barna våre elsker naturell kefir, og det tror vi er fordi de har fått det helt fra start!

Hvis du ønsker kan du mose inn frukt eller bær til yoghurten selv – da får du naturlig søt yoghurt med ekstra næringsstoffer og masse gode smaker!

 

Her finner du oppskrift på hvordan du smakssetter yoghurt  selv, helt uten sukker.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://www.forbrukerradet.no/siste-nytt/test-av-yoghurt-for-spedbarn-mye-sukker-lite-yoghurt/

https://www.helsedirektoratet.no/brosjyrer/mat-og-maltider-for-spedbarn

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.