Vi spiser for lite frukt og grønt - dette kan du gjøre for å øke inntaket

Vi spiser for lite frukt og grønt – dette kan du gjøre for å øke inntaket

Vi spiser fortsatt for lite frukt og grønt! Nordmenn får ikke i seg de anbefalte «5 om dagen» i følge undersøkelsen «5 a day europe 2023». Denne undersøkelsen gjennomføres årlig av Kantar på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt, og måler inntaket av frukt og grønt i befolkningen.

Anbefalingen om «5 om dagen»

Rådet om å innta «5 om dagen» er gjengitt i de nasjonale kostrådene. Helt konkret er anbefalingen å innta minst 5 porsjoner bær, frukt og grønnsaker om dagen. Helst mer grønnsaker enn frukt. Gjerne ulike farger. En porsjon tilsvarer ca 100 gram for en voksne, eller en håndfull for et barn.

Poteter er ikke inkludert i denne anbefalingen, men kan gjerne inngå i kostholdet i tillegg.

Resultatene fra «5 a day europe 2023»

Dessverre viser resultatene at inntaket av bær, frukt og grønnsaker fortsatt er for lavt i forhold til anbefalingen.

Det er kun 18,6% av oss som klarer å spise de anbefalte «5 om dagen», og den gjennomsnittlige forbrukeren spiser nå 2,9 porsjoner frukt og grønt om dagen.

Det er stadig fler som spiser lite frukt og grønt, og vi spiser blant annet mindre grønnsaker til middagsmåltidet.

Kvinner spiser gjennomsnittlig flere porsjoner frukt og grønt om dagen enn menn.

Barn spiser gjennomsnittlig 3,2 porsjoner frukt og grønt om dagen, og dette tallet har vært relativt stabilt de siste årene. Barn har altså litt høyere inntak enn voksne.

Opplysningskontoret for frukt og grønt tror at nedgangen skyldes dyrtid med prisvekst og presset privatøkonomi. Mange velger bort frukt og grønt når man må prioritere i butikken.

Konsekvensene av for lavt inntak

Bær, frukt og grønnsaker inneholder nyttig fiber, antioksidanter, vitaminer og mineraler. Det gir også mange ulike smaker og variasjoner i konsistens som er nyttig for barna å øve seg på. 5 om dagen bidrar blant annet til å redusere risikoen for livsstilssykdommene som dominerer i befolkningen.

Hvordan kan vi øke inntaket?

Hvis det er prisen som gjør at vi kjøper, og dermed spiser mindre frukt og grønt kan dette være nyttige tips:

 • Se etter grønnsaker i sesong, disse er ofte rimeligere
 • Se etter norske grønnsaker
 • Handle direkte fra bønder på REKO ring, da slipper du fordyrende mellomledd
 • Etterspør «rare» grønnsaker i din lokale matbutikk, disse selger oftere butikkene billigere
 • Bruk rester for å kaste mindre – mat som er ferdiglaget holder seg hvertfall 2 dager i kjøleskap

Dette kan du gjøre for å lære barna å like flere grønnsaker

Vi vet også at mange syntes det er vanskelig å få i barna sine den anbefalte mengden, spesielt av grønnsaker. En del grønnsaker har en naturlig bitrere smak, som barna trenger lengre tid å venne seg til. Den norske BRA-studien har vist at det kan ta så mange som 15 eksponeringer av en ny smak før barna aksepterer den. Derfor er det så viktig å også starte tilvenning av disse grønnsakene allerede når barna starter med smaksprøver på fast føde. Da åpnes barnets smaksvindu, og det er lettere for de å akseptere de nye smakene.

Etterhvert når barna blir eldre er det viktig å fortsette å tilby. For hvis vi ikke tilbyr, gir vi heller ikke barna anledning til å smake, spise og like det.

Husk også at det er naturlig å ikke like alle smaker. Du har kanskje selv noen matvarer som du ikke liker så godt smaken eller konsistensen på.

Prøv dette:

 • Tilby bær, frukt eller grønnsaker til alle måltidene: både frokost, lunsj, middag og kvelds
 • Det er lurt å servere grønnsakene som råvarer slik at barna blir kjent med de, men du kan også berike maten med litt skjulte grønnsaker, f eks blomkål i en smoothie eller bruke spinat i «monsterpannekaker»
 • Kombiner noe barnet liker godt, med noe nytt eller noe barnet liker mindre godt. Server det gjerne separat på en tallerken så de føler de har oversikt og kontroll
 • La barnet forsyne seg selv
 • Oppfordre barnet til å smake, men ikke press det til å spise
 • Tilby grønnsaker i ulike konsistenser: rått, revet, kokt, most, i staver eller terninger
 • Ha litt smør på grønnsakene, det gir mer og god smak og gjør det faktisk enklere å like
 • Ta med barna på matlagingen for når de selv er med på å lage maten er sjansen større for at de smaker eller spiser
 • La eldre barn får være med å plukke ut et nytt bær, frukt eller grønnsak dere har lyst til å prøve i matbutikken
 • Lag mat der barn og foreldre spiser det samme, og spis måltider sammen. Barna lærer så mye av å se på oss. Også her er vi forbilder!
 • Kutt opp frukt og grønnsaker og server som snacks når barna er sultne
 • Bruk forskjellige farger, det ser mer fristende ut!

Hva er ditt beste tips? Del det gjerne med oss!

 

Her finner du oppskriften på våre populære matpakkevafler med spinat og gulrot. 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://frukt.no/tema/5-a-day-europe/

https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/kostrad-for-befolkningen#minst-fem-porsjoner-gronnsaker-frukt-og-baer-hver-dag

https://www.med.uio.no/imb/forskning/prosjekter/bra-studien/

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.