Disse bananstavene kan babyen din sutte og tygge på, selv uten tenner. Gommene er også sterke og duger lenge.
Siden disse fortsatt har litt fukt i seg og er myke (da blir det enklere for de minste barna å spise de) har de relativt kort holdbarhet – så det er lurt å lage små porsjoner, oppbevare de i kjøleskapet eller putte de i frysern.
Oppskrift
Passer fra 6 måneder
Gir ca 12 staver
Allergener: ingen
Ingredienser
- 2 godt modne bananer
- 3 dl havremel (eventuelt kan du lage havremel selv av havregryn)
- Rosiner og krydder som f.eks ingefær og ekte ceylon kanel
Sånn gjør du
Mos bananer med en gaffel eller stavmikser om du vil. Ha havregryn i en kjøkkenmaskin og lag havremel hvis du ikke har fått tak i det. Ha havremel og bananmos sammen i en bolle og bland sammen med en gaffel. Tilsett litt rosiner og gjerne også krydder. En halv teskje ingefær og en halv teskje ekte kanel er kjempe godt.
Lag små staver eller rull sammen. Lager du de flate blir de hardere, mens som rull blir de fort litt bløte i midten. Begge deler er godt, så det er smak og behag.
Stekes på 180 grader varmluft i ca 10 minutter.
Oppbevar i en lufttett boks eller glass. Når disse fortsatt har litt fukt i seg og er myke (da blir det enklere for de minste barna å spise de) har de relativt kort holdbarhet, ca et par dager. Lag eventuelt halv porsjon. Du kan også putte de i kjøleskapet eller fryseren for å forlenge holdbarheten.
Om råvarene
Banan – Modne bananer er søtest og passer best til å bake med. Har du bananer som er overmodne kan du fryse de ned eller bake banankake, superenkle bananlapper, eller havrelapper med banan og avokado. Banan er rik på vitamin B6 som hjelper til når den lille kroppen skal lage røde blodceller, som er viktig for oksygenetransporten.
Havregryn -Havremel kan du enkelt lage selv av havregryn. Bruk en kjøkkenmaskin til å male grynene til fint mel. Det er fint å gi havremel i starten, og gå over til havregryn etter hvert. Havregryn er naturlig glutenfritt og rik på jern som du bør passe på at barnet ditt får i seg nok av fra kosten. Lurer du på om babyen din får i seg nok jern? Da bør du lese dette.
Rosiner – Rosiner (både konvensjonelle og økologiske) inneholder en muggsoppgift som kalles okratoksin A (OTA). OTA fører ikke til forgiftning straks, men har uheldige langtidsvirkninger. Folkehelseinstituttet oppga i 2010 at tolerabelt daglig inntak for 1-2 åringer vil kunne overskrides ved å spise ca seks små esker (à 45 g) i uka. De anbefaler derfor at barn under 3 år ikke bør spise for mye rosiner. Et konstant høyt forbruk kan føre til at de får i seg for mye OTA. Lurer du på hvilke matvarer du bør begrense til de minste barna? Her finner du oversikt over matvarer du ikke bør gi til babyen din.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.