7 matvarer du ikke bør gi til babyen din finner du her
Her er 6 matvarer du ikke bør gi til babyen din

Matvarer du ikke bør gi til babyen din

Det er flere matvarer du ikke bør gi til babyen din. Det er noen matvarer som kan være skadelige for små barn, men fleste avhenger av mengde. Honning er det viktig at du ikke gir til babyen din før fylte ett år.

1. Honning

Har du hørt at barn under ett år ikke skal ha honning? Honning kan inneholde sporer som kan utvikles til bakterier i babyens tarm. Bakteriene produserer en gift som fører til den alvorlige sykdommen spedbarnsbotulisme. Hvis du spiser honning rundt barn under 1 år er det viktig å vaske hender for å unngå kryssforurensning.

2. Spinat, rødbeter, bladselleri og nesle

Grønnsakene spinat, rødbete, bladselleri og nesle er matvarer du ikke bør gi til babyen din. Disse matvarene inneholder store mengder nitrat. Nitrat finnes naturlig i alle planter, i varierende mengde. Nitrat omdannes til nitritt i kroppen og kan hemme transporten av oksygen. Små babykropper er spesielt utsatt fordi nitrat omdannes til nitritt som tas ekstremt raskt opp i blodet hos de små. Derfor er det lurt å vente med å gi store mengder av de grønnsakene som har de aller høyeste konsentrasjonene.

En smaksprøve i ny og ne går bra, så ikke fortvil om du allerede har gitt babyen din både spinat eller rødbeter. Det er nitrat i alle grønnsaker i varierende mengde men det er totalinntaket over tid som teller. Visste du forresten at du ikke bør varme opp spinat to ganger? Og at spinat danner mer nitritt jo lenger det varmes? Noe å ha i bakhodet hvis du skal bruke spinat i barnematen når babyen din blir større.

3. Rosiner

Det er mange som lurer på om rosiner er farlig og hvor mye som er trygt å gi. Til barn under 3 år bør du begrense rosininntaket til 50 gram i uken. Rosiner inneholder en muggsoppgift som kan være veldig skadelig for små kropper. Folkehelseinstituttet oppgir at tolerabelt daglig inntak for 1-2 åringer vil kunne overskrides ved å spise ca seks små esker (à 45 g) i uka. Da er det ikke tatt hensyn til andre matvarer som inneholder samme muggsoppgift og barn under 3 år bør derfor ha et begrenset rosininntak, ca 50 gram i uken. Det er viktig å huske på at det er det totale inntaket over en lengre periode som gir grunn til bekymring, ikke en neve rosiner nå og da.

4. Risprodukter

Ris inneholder arsen. Arsen finnes naturlig i miljøet vårt og kan tas opp av både planter og dyr. Risplanter er spesielt effektive i absorsjonsmetoden, noe som gjør at risprodukter ofte har høye mengder uorganisk arsen. Uorganisk arsen er giftig og kan være kreftfremkallende. Rismelk og riskaker er matvarer du ikke bør gi til babyen din.

Mattilsynet advarer mot rismelk og riskaker til barn under 6 år på grunn av et høyt innhold av arsen, men det kan være grunn til å begrense bruken av andre ris og risprodukter til små barn.

Babyen din får i seg mer mat i forhold til kroppsvekt enn det du gjør som voksen, noe som gjør at barnet ditt er ekstra utsatt for store mengder. Det finnes barnematprodukter basert på ris som (i følge produsentene) kan gis til babyen fra 4 måneder. Fra 2016 ble det satt grenseverdier for mengde uorganisk ris i produkter beregnet for barn. Det skal dermed være forholdsvis trygge verdier i barnemat. Lager du barnematen selv står du friere til å velge og variere ingrediensene. 

Dette kan du gjøre for å redusere mengden uorganisk arsen når du koker ris

 1. skyll risen godt før koking
 2. bruk ekstra mye vann når du koker ris
 3. hell av overskuddsvannet etterpå

smakebit på Barnematboka


Her får du smakebiten på den nyeste e-boken Bare Bra Barnemat hjemmelaget mat til hele familien helt gratis.

5. Kanel. Bruker du riktig type?

Kanel inneholder kumarin, et stoff som finnes naturlig i kanel. Kumarin kan gi leverskade men er vanligvis ufarlig selv ved høye doser hvis leveren får tid til å reparere seg selv. I Norge selges det to typer kanel, ceylon og cassia. Ceylonkanelen inneholder mye mindre kumarin enn cassiakanelen. Kanel er i mange tilfeller ikke merket med kaneltype men den vanligste typen er cassia (den med mest kumarin).  Hvis du bruker kanel i babymat, noe du fint kan gjøre, er det viktig å være obs på både mengde og type. Cassiakanel er en av matvarene du ikke bør gi babyen din, men velger du ceylonkanel er  kumarininnholdet betydelig lavere. Bedre føre var enn etter snar, så hvis du ikke har kjøpt ceylonkanel enda finner du det i helsekost, utvalgte matbutikker eller på nett.  

En ettåring bør ikke få i seg mer en 0,2 gram kanel daglig, med andre ord veldig lite. Til sammenligning bør ikke en voksen få i seg mer enn 1,4 gram (1/2 t-skje) kanel daglig før det anbefalte inntaket overskrides.

6. Melk til de minste

Melk og meieriprodukter er matvarer du ikke bør gi til babyen din. Barn under ett år bør ikke få kumelk å drikke fordi det inneholder veldig lite jern. Melk som drikke gjør barn raskt mette og barnet spiser dermed mindre av de andre potensielt jernrike matvarene som tilbys.

En undersøkelse fra 2009 viste at nesten 20% av alle 2 åringer hadde lav jernstatus. Du kan gi små mengder syrnede meieriprodukter som yoghurt, kefir, rømme og ost fra 10 måneder, opp til en 0,5 dl daglig. Melk å drikke kan du gi fra 1 år dersom du ønsker, men du bør begrense det, og maks 0,5 l per dag.

Ammer du eller ønsker du av andre grunner ikke å gi kumelk?

Ammer du fortsatt og ønsker det videre er det helt trygt og ikke minst bra for barnet ditt. Du må ikke gi kumelk for å dekke næringsbehovet fra 1 år. Grunnen til at vi ønsker å nevne dette er fordi vi får spørsmål og tilbakemeldinger fra dere om at mange blir anbefalt å gi kumelk fra 1 år, selv om de fortsatt ammer eller av andre grunner ikke ønsker å gi drikkemelk som kumelk fra 1 år. Vi bør ha i bakhodet at det kun er her i vesten vi drikker kumelk og at rundt 75% av verdens befolkning er laktoseintolerante.

Det er helt trygt å leve på et melkefritt kosthold, du kan lese mer om hvordan dekke behovet for kalsium når du ikke gir meieriprodukter her.

7. Kunstig søtning

Unngå kunstig søtning frem til barnet er 3 år. Vi vet ikke nok om effekten på den viktige tarmfloraen som etableres de første leveårene. Som et føre-var prinsipp anbefales ikke kunstig søtning til barn. Vi vil anbefale deg å unngå kunstig søtning så langt det lar seg gjøre også etter barnet er fylt 3 år.

Eksempler på produkter tilsatt kunstig søtning er lettyoghurt, vær generelt obs på produkter merket «uten tilsatt sukker» Saft uten sukker er også ofte tilsatt kunstig søtning.

Sukker og salt skal unngås til små barn.

Det frarådes å gi tilsatt sukker og produkter med tilsatt sukker til barn under 1 år. Vi anbefaler deg å vente så lenge du kan med tilsatt sukker ettersom små barn trenger næringstett mat. Tenk på hvordan du ønsker at dere skal ha det i familien og sett klare grenser for besteforeldre og andre rundt.

Det er enkelt å unngå salt når du lager barnematen selv, ta av litt før du eventuelt salter maten til resten av familien. Les mer om salt til baby her.

Unngå lever og begrens leverpostei

Her kan du lese de nyeste anbefalingene for lever og leverpostei til barn

Produkter tilsatt enkelte bakteriestammer som cultura og biola bør ikke gis før 1 år og begrenses frem til 3 år, les mer om probiotika til baby her

Usikker på om barnet ditt får i seg nok jern? Les mer om jern og hvordan du kan dekke jernbehovether.

Her kan du lese mer om anbefalt inntak vitamin D og omega 3 for barn

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på Instagram her.

Klem fra Stine


Kilder:

EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM); Scientific Opinion on possible health risks for infants and young children from the presence of nitrates in leafy vegetables. EFSA Journal2010;8(12):1935. [42 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2010.1935

http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/gronnsaker_frukt_og_bar/er_det_riktig_at_spinat_ikke_bor_varmes_opp_flere_ganger

http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/barn/vaer_paapasselig_med_inntak_av_rosiner_til_smaa_barn

VKM (2016). Dietary exposure to inorganic arsenic in the Norwegian population. Assessment of the Panel on Contaminants of the Norwegian Scientific Committee for Food Safety. VKM Report 2016: 11, ISBN: 978-82-8259-201-7, Oslo, Norway. Available online: www.vkm.no

Commission Regulation (EU) 2015/1006 of 25 June 2015 amending Regulation (EC) No 1881/2006 as regards maximum levels of inorganic arsenic in foodstuffs

VKM (2010). Risk assessment of coumarin intake in Norwegian population. VKM Report 2010: 09, ISBN 978-82-8259-005-1, Oslo, Norway. Available online: www.vkm.no

http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/Spedbarn/article5958.ece/BINARY/Anbefalinger%20for%20spedbarnsern%C3%A6ring%20-%20Helsedirektoratet%20(PDF)

 

Om forfatteren Stine Pedersen Svarthe

Stine har en bachelorgrad i ernæring og elsker å finne enkle løsninger på hvordan man kan lage skikkelig digg hjemmelaget og næringsrik mat.

følg meg på:

Legg igjen en kommentar:

25 kommentarer
Grønn monstersmoothie som passer fra 6 måneder sier 29. april 2017

[…] Når babyen din fyller et år kan du også blande litt spinat i smoothien, da får monstersmoothien en superfresh grønnfarge! Men husk at babyen din ikke bør få spinat og andre grønnsaker med mye nitrat før fylte ett år. Vil du vite mer om hvilke matvarer du ikke bør gi til babyen din? Da kan du lese innlegget 6 matvarer du ikke bør gi til babyen her. […]

Svare
Jeg er så lei disse kommentarene sier 2. oktober 2017

[…] Kumelk fortrenger også jern, så husk at du bør begrense mengden fra 1 år. Du kan lese mer om hvor mye melk som er greit og hvorfor melk bør begrenses her. […]

Svare
Yoghurt - Lær deg å lage superenkel yoghurt hjemme sier 16. oktober 2017

[…] Du kan gi yoghurt fra babyen din er 10 måneder, les mer om hvilke matvarer du bør begrense her. […]

Svare
jordbærsmoothie - lag næringsrik smoothie til hele familien sier 6. november 2017

[…] Jordbærsmoothie er en næringsrik og mettende smoothie som passer for hele familien. Lag opp og frys i mindre porsjoner eller sett i kjøleskapet til dagen etter så er frokosten klar. Denne passer fra 6 måneder hvis du bytter ut yoghurt med kokosmelk. Les mer om hvilke matvarer du ikke bør gi babyen her. […]

Svare
Bananstaver med kun 3 ingredienser - passer fra 6 måneder sier 4. januar 2018

[…] Rosiner – Til barn under 3 år bør du begrense rosininntaket til 50 gram i uken. Rosiner inneholder en muggsoppgift som kan være veldig skadelig for små kropper. Folkehelseinstituttet oppgir at grenseverdien for 1-2 åringer tilsvarer ca seks små esker (à 45 g) i uka. Da er det ikke tatt hensyn til andre matvarer som inneholder samme muggsoppgift og barn under 3 år bør derfor ha et begrenset rosininntak, som ikke overstiger 50 gram i uken. Det er viktig å huske på at det er det totale inntaket over en lengre periode som gir grunn til bekymring, ikke en neve rosiner nå og da. Lurer du på hvilke matvarer du bør begrense til de minste barna? Her er 6 matvarer du ikke bør gi til babyen din. […]

Svare
Spinatmuffins som du kan gi fra babyen er 12 måneder sier 3. februar 2018

[…] gis til barn under 12 måneder og du bør også tenke på mengden etter barnet har fylt ett år. Her kan du lese mer om hvilke 6 matvarer du ikke bør gi til babyen din. I tillegg til å snike inn grønnsaker i muffins og andre matretter bør du også servere […]

Svare
Gresskar med ingefær - perfekt som smaksprøve til babyen sier 25. februar 2018

[…] 1/2 teskje ceylonkanel – les mer om hvorfor du må velge ceylonkanel her […]

Svare
Gelegodteri - Appelsingelé med sitron som kan gis fra 6 måneder sier 22. mars 2018

[…] Gelegodteri eller appelsingelé er laget av ingredienser som helt fint kan gis fra 6 måneder, så lenge du ikke tilsetter honning. Les mer om hvorfor her. […]

Svare
Avokadomuffins som kan gis fra babyen din er 6 måneder sier 29. juli 2018

[…] en ekstra banan. Muffinsene blir litt mer kompakte men smaker fortsatt godt. Det er viktig at du ikke gir honning til barn under 1 år på grunn av faren for å utvikle […]

Svare
Jordbær- og rødbetsmoothie med en ingrediens barnet ditt må ha hver dag sier 7. august 2018

[…] Jordbær og rødbetsmoothie kan gis fra barnet ditt er 1 år, men unngår du rødbetene kan du fint gi denne fra 10 måneder. Rødbet er en av de nitratrike matvarene som ikke bør gis til barn under 1 år, les mer om hvilke matvarer barnet ditt ikke må få her. […]

Svare
Matmuffins med fetaost og spinat - næringsrik mat i matboksen sier 13. august 2018

[…] er perfekt nistemat på tur eller i barnehagen. Disse inneholder spinat og passer derfor ikke til barn under 1 år. Ønsker du å lage matmuffins som passer mindre barn anbefaler jeg deg å prøve matmuffinsene du […]

Svare
Pasjonsfruktsmoothie med mango og vanilje fra 10 måneder sier 16. august 2018

[…] Lurer du på når det er trygt å gi melk? Les mer om hvilke matvarer du ikke bør gi babyen din her. […]

Svare
Gresskarmuffins med havre som kan gis fra 6 måneder sier 12. september 2018

[…] Liker du at det er litt ekstra søtt kan du ha i en ss honning men husk at honning ikke må gis til barn under 1 år […]

Svare
Dette må du vite om Berit Nordstrand sine nyeste produkter sier 13. oktober 2018

[…] Frøkrisp knekkebrød kommer i original, med rødbete og med gulrot. Husk at barn under 1 år ikke bør få rødbete, les mer om matvarene du ikke må gi barnet ditt her. […]

Svare
Rødbetsuppe med chevre - passer for barn over 1 år sier 29. oktober 2018

[…] Rødbetsuppe med chevre kan gis fra barnet ditt er 1 år. Rødbete og spinat er noen av grønnsakene som ikke bør gis til barn under ett år fordi de er rike på nitrat som kan hemme transporten av oksygen i kroppen. Du kan lese mer om hvilke matvarer du ikke bør gi til barnet ditt og hvorfor ved å klikke her. […]

Svare
Kylling med rødbet og chevre - salat som kan gis fra 1 år sier 23. desember 2018

[…] Kylling med rødbet og chevre kan gis fra barnet ditt er 1 år. Rødbete er en av matvarene som begrenses til barn under 1 år på grunn av det høye innholdet av nitrat som kan hemme oksygentransport. Les mer om matvarene du ikke må gi barnet ditt her. […]

Svare
Rikke sier 10. februar 2019

Hei! Hvor gamle bør barna være før de får feks spinat og ruccola? Er 1 år en gylden grense også her eller er det snakk om høyere alder? Rikke

Svare
  Veronika Bjørnstad sier 20. februar 2019

  1 år 🙂

  Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 27. mars 2019

  Hei! De kan få litt men vær obs på mengden før fylte 1 år 🙂

  Svare
Banankake over alle banankaker - denne må du prøve (uten egg og melk) sier 16. november 2019

[…] Banankake har du sikkert smakt før, men du har ikke smakt denne. En helt nydelig, og ikke minst enkel kake uten melk og egg som du kan gi fra babyen din er 6 måneder. Husk at barn under 1 år ikke skal ha honning. […]

Svare
Hvordan sette sammen måltidet til de minste? Her får du svaret sier 14. juli 2020

[…] Her finner du oversikten over matvarene du ikke bør gi babyen din […]

Svare
Rødbetburger med ovnsbakte poteter - passer fra 1 år sier 9. november 2020

[…] Rødbetburger er kjempegodt, men passer best for barn over 1 år. Du kan lese mer om nitratrike grønnsaker og hvorfor barn ikke bør få i seg for mye nitrat her. […]

Svare
Smoothie med jordbær og mynte som kan gis fra 6 måneder sier 23. desember 2020

[…] Husk at når du gir smoothie til de aller minste bør mates med skje, dette er viktig for utvikling av spisemotorikken. Er barnet ditt under 10 måneder bør du bruke morsmelk eller morsmelkerstatning som væske i smoothie. Spinat og andre nitratrike grønnsaker kan gis fra 1 år. Les mer om hvorfor her. […]

Svare
Rødbete- og sjokoladekake som smaker helt himmelsk - fra 1 år sier 3. mars 2021

[…] Rødbete- og sjokolademuffins som passer fra babyen er 1 år, eller før om du kun brukes dadler som søtning og butter rødbete med søtpotet. Barn under 1 år må ikke få honning og det anbefales og vente med nitratrike grønnsaker som rødbete. Les mer om matvarene du ikke bør gi barnet ditt her. […]

Svare
Cashewdipp med rødbete til grønnsaksstaver eller som pålegg sier 1. juni 2021

[…] måneder ettersom rødbete ikke anbefales til de minste på grunn av nitrat. Du kan lese mer om det her. Vil du lage denne til de minste kan du bytte ut rødbete med en gulrot eller ca 50 gram […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

 Bli trygg på å lage barnematen selv - Bli med på gratis foredrag på nett torsdag 

27. januar kl. 10.00