Når kan babyen spise med bestikk?

Når kan babyen spise med bestikk?

Lurer du på når babyen din kan få bestikk å spise med? Hvor lenge er det greit å spise med hendene? Her får du vite mer om det.

La barna spise med hendene

Fra babyen din er 6 måneder kan de spise selv. Hvis de har en sterk overkropp med stabil nakke og holder hodet godt selv, kan de flyttes fra den bakoverlente vippestolen over i en barnestol med bøyle foran. Bruk en stol med fotstøtte, for den gir stabilitet til hele kroppen.

Hvis de kan sitte slik og lene seg fremover er babyen din klar for å spise selv, og da er det aller best å la de bruke hendene. Med hendene kan de sanse og bli kjent og trygg på maten. Det blir grisete, men det er både viktig og nyttig for barna å bli kjent med maten på den måten.

Foreløpig har de fleste mer enn nok med å klare å gripe biter av maten og lære seg å føre denne til munnen. Lag biter av maten som er store nok til at babyen din faktisk klarer å gripe de. Da kan du ta utgangspunkt i bredden på barnets hånd, eller lengden på din finger. Biten kan være ca 2 cm tykk. Det er nemlig enklere for de små å gripe store biter enn små.

Introduser skje

Fra denne alderen kan du gjerne samtidig introdusere en skje. Enten en vanlig barneskje eller en såkalt BLW skje. Det er en myk, flat skje med en stjerne i midten. Den har ingen «rett» eller «gal» vei og er derfor enklere å spise med og suge på. Det vil feste seg litt mat i midten av hullet/stjernen og dermed gi babyen din små smaksprøver av gangen. Den kan være super å dyppe i supper, gryter eller nye smaker som litt surkålsaft eller yoghurt naturell (fra 10 måneder).

Hvis du mater babyen din med mos kan de gjerne få lov til å holde en egen skje samtidig, så de kan øve litt selv og lære av hva du gjør. Du kan også fylle en skje med mat, og så la barnet øve på å føre den til munnen selv.

BLW skjeen kan også være veldig fin for babyene å tygge på ved tannfrembrudd. Legg den i kjøleskapet så den blir kald, så kan den også fungere som en avkjølende biteleke.

De vanlige skjeene vil ved denne alderen bli mest brukt til å veive med og kanskje slå litt i matbordet, og ikke så mye spising, men det er ingenting i veien for å introdusere det allerede nå. Men det trengs gjerne litt øvelse før babyen forstår og mestrer å bruke en skje å spise med.

Klar for gaffel

En gang mellom 10 – 12 måneder kan du gjerne la babyen din prøve seg med en gaffel. Kjøp gaffel i barnestørrelse. Lag litt store biter som de kan øve seg på å fange med gaffelen. Levlogisk.no har fint barnebestikk (de har også mye annet fint i trygge, miljøvennlige materialer). Nå har de også utviklet pinsettgrepet og kan spise mindre biter med hendene.

Hva med kniv?

Barnekniver er ikke spesielt skarpe, og kan gjerne legges ved siden av barnets asjett fra 1 – 2 års alder dersom de har lyst til å få det samme bestikket som de voksne. Det varierer når barna trenger, ønsker og mestrer å bruke kniv, men hos oss har vi latt en interessert 3-åring midt i selvstendighetsalderen få lov til å prøve seg på å skjære opp maten sin.

PS. hvis du har lyst (og tid og overskudd) til å ta med barna på matlagingen, kan vi varmt anbefale disse skjæreknivene fra min-spire.no. De har vi brukt fra ca 2,5 års alder.

 

Her finner du tips til hvordan du oppbevarer babymaten.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.