Den internasjonale barnematdagen 17. april

Den internasjonale barnematdagen 17. april

Visste du at det finnes en internasjonal barnematdag? Joda. Det har GroGro sørget for! Akkurat som det finnes en dag for kanelboller og vafler bør det naturligvis også finnes en dag for å sette fokus på barnemat. Den internasjonale barnematdagen er altså 17. april. Tusen takk til GroGro for det!

Ny podcast

I den forbindelse har de også lansert sin helt egen podcast, som heter «barn og mat». Her kan vi se for oss at det blir masse nyttig og interessant informasjon fremover med kunnskapsrike gjester. Du finner podcasten her og de første episodene er allerede ute.

Hva er barnemat?

Ja for hva er egentlig barnemat? Er det så stor forskjell på barnemat, og «vanlig mat»? Vi bruker ikke så ofte begrepet «voksenmat».

Generelt bør både barn og voksne basere kostholdet sitt på næringsrike råvarer. Barn kan i hovedsak spise veldig mye av de samme råvarene som voksne, men det er noen unntak og det aller viktigste er at barn under 12 måneder ikke skal ha honning. Utover det handler det meste av andre matvarer som de skal unngå om mengde og det er ikke like potensielt akutt farlig som honning.

Her finner du en stor oversikt over mat barn bør unngå og begrense.

Til barn må du også tilpasse konsistensen så det ikke utgjør en kvelningsfare, temperere maten så det passer barnets gane og naturligvis justere mengdene.

Barn har et større behov for næringstett og næringsrik mat siden de har små mager som raskt fylles opp. Annen mindre næringsrik mat kan raskt fortrenge plassen til den nyttige maten. I tillegg er de i livets viktigste vekst fase og trenger derfor ofte påfyll av alle næringsstoffer som skal til for å bygge en sterk og frisk kropp.

Etterhvert som babyen din blir eldre, ofte fra ca 10 måneder kan du servere mer av de som resten av familien spiser. Husk at målet er jo at hele familien skal kunne spise det samme, det er både praktisk og veldig hyggelig, så det er bare å introdusere babyen din for det tidlig. Husk bare å fortsatt tilpasse konsistensen utifra barnets alder, evne til å spise selv og tygge.

Industriprodusert barnemat

I industrien finnes det en egen definisjon og det er at «barnemat» er spesielt produsert for å passe til barn under 3 år. Det er typisk det du finner i barnemathyllen i matbutikken som pulvergrøt, klemmeposer og glass med most mat.

Disse produktene har også et helt eget strengt regelverk som de må forholde seg til. Produktene skal naturligvis være trygge, være korrekt merket men de skal også ha et veldig lavt innhold av sprøytemiddelrester (0,01 mg/kg). Dette er en av grunnen til at veldig mange av disse produktene er økologiske. Det er også strengere regler for hva som er lov å tilsette av tilsetningsstoffer. Dette er for å være føre-var fordi barn er mer sårbare. De har små kropper og kan raskere overstige det trygge inntaket av enkelte tilsetningsstoffer. Det er ikke lov å bruke fargestoffer, søtstoffer eller konserveringsmidler i barnemat.

Har du stusset på at nesten all barnemat står i romtemperatur? Grunnen til at den kan stå i romtemperatur er at posene og glassene er kraftig varmebehandlet for å sterilisere maten så den har lang holdbarhet og kan stå i nettopp romtemperatur. Men dette påvirker også næringsinnholdet. Spesielt de varmesensitive B og C vitaminene. Mye av maten fra denne hyllen er sannsynligvis eldre enn barnet ditt!

Dette er hentet fra boken og bestselgeren «Bare Bra Barnemat – En komplett guide gjennom barnematjungelen». Du finner den her.

Det beste ferdigalternativet

Det har vært veldig lite innovasjon i kategorien barnemat siden lanseringen av mat på glass, men GroGro har kommet på banen med nye unike produkter som skiller seg helt fra de andre. Dette er fersk, kaldpresset barnemat, der flere av næringsstoffene er bevart, de har mer smak, og grovere konsistens. De bruker ikke fruktkonsentrater, puréer eller tilsetningsstoffer i sine produkter, men satser på økologiske råvarer med god smak. Dette er det beste ferdig-alternativet og det trenger vi alle innimellom! Vi lager heller ikke all mat fra bunnen hele tiden. Vi gjør en kombinasjon og lager noe selv omg kjøper noe ferdig. Som de aller fleste andre <3

Har de ikke GroGro i din nærbutikk? Spør om de kan ta det inn så skjønner butikkene at vi ønsker flere gode alternativer!

Hvordan markere den internasjonale barnematdagen?

Hva med å ta med barna på matlaging denne dagen? Små barn elsker å hjelpe til og gjøre det samme som oss voksne. I tillegg gir vi de råvarekunnskap og tid sammen med oss. Det er faktisk også slik at barn oftere smaker på mat de selv har vært med på å lage. Vinn vinn vinn der altså 😀

Hvis du har litt eldre barn kan de kanskje være med å bestemme ukemenyen? Finn frem en kokebok som dere kan bla i og la barna få bestemme en rett. Bare Bra Barnemats oppskriftsbok finner du her. 

En kjøkkenhjelper kan være en trygg plass inntil kjøkkenbenken for de minste. De kan også rydde/rigge plass på spisebordet så de kan sitte i stolen sin og hjelpe til derfra.

La de vispe egg, helle mel i en bolle eller skjære opp grønnsaker. Min Spire selger veldig fine barnekniver som er tryggere å bruke for barna. Sjekk de ut her.

Det tar gjerne litt lengre tid og blir litt mer gris, men prøv å slipp tankene om rot og kos dere sammen <3

Hva med å lage vafler til kveldsmat (som også kan gå i matpakken dagen etter)? Oppskrift på kefirvafler finner du her.

Tag oss gjerne på instagram hvis dere lager noe sammen og vil dele det med oss!

 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.