Skyll bær, frukt og grønnsaker godt, eller legg det i eddikvann!

Skyll bær, frukt og grønnsaker godt, eller legg det i eddikvann!

Matportalen skriver at frisk frukt og grønt, spesielt det som vi importerer fra utlandet, kan inneholde bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré. Gjør det derfor til en vane å alltid  skylle frukt, bær og grønnsaker grundig før du spiser dem eller gir de til barna dine. Skyll det gjerne også etter at du har skrelt frukt med skall. Du kan også redusere risikoen for å bli smittet ved å varmebehandle de eller legge det i eddikvann.

Matvarer som bør varmebehandles

Noen importerte produkter bør nemlig varmebehandles før de spises. Dette gjelder importerte friske minimais, sukkererter, asparges, krydderurter og fryste bær.

Sopp skal for øvrig også alltid varmebehandles før man spiser det.

Friske krydderurter

Ofte bruker man friske krydderurter rett på maten og da bør de drysses på rett før servering eller serveres ved siden av retten, for å unngå en potensiell uheldig overvekst av bakterier. Det siste er antageligvis lurt å gjøre til de minste barna. Det er også tryggere og et godt alternativ å bruke tørkede krydder til de. I dette innlegget kan du lese mer om hvordan du kan bruke krydder i babymaten.

Eddikvann

Et annet råd er å legge matvarene i et eddikvann. Dette kan også bidra til å å redusere sprøytemiddelrester hvis det ikke er økologiske matvarer.

Slik gjør du det

Rådet sier at man kan bruke 0,6 dl av 35% eddikessens til 1 liter lunket vann (= 6 ml eddikessens per 1 dl vann). Lag eddikvannet og legg frukt og grønnsaker i vannet. La det ligge i 10 – 15 minutter før du skyller godt i kaldt vann.

Eddikessens får man kjøpt i vanlig dagligvarebutikk som regel, der hvor krydderne står. OBS: det er sterkt etsende og må oppbevares helt utilgjengelig for barna!

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/gronnsaker_frukt_og_bar/skyll_eller_kok_frukt_baer_og_gronnsaker-1

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.