Krydder i babymaten - slik kan du gjøre det!
Krydder i babymaten - Når bør du introdusere krydder og hvordan

Krydder i babymaten – slik kan du gjøre det!

Krydder i maten gjør at babyen din blir kjent med ulike smaker og krydder er faktisk en super kilde til mange ulike antioksidanter!

Siden anbefalingen sier at vi skal begrense mengden salt i babymaten er det perfekt å erstatte smak fra salt med smak fra andre tørkede og ferske krydderurter. Det er så mye å velge i! Her skal du få noen helt konkrete tips av oss til gode kombinasjoner.

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

Når kan du introdusere krydder til babyen din?

Start gjerne med krydder i babymaten helt fra de starten for variasjon i smaker og næringsstoffer! Du trenger ikke tilsette så mye ekstra smak i de helt første smaksprøvene, men etter noen uker er det bare å starte å eksperimentere.

Visste du at både fostervannet og morsmelken tar smak av det mor spiser? Barnet ditt har altså allerede fått kjenne på ulike smaker, og vil gjerne ha mer!

Hvis du ammer og spiser mye hvitløk har babyen din blitt godt kjent med hvitløkssmaken allerede.

Barn som får morsmelkerstatning får ingen variasjon i smaker, og det er en av årsakene til at barn som kun eller hovedsakelig får mme anbefales å starte med fast føde fra 4 mnd.

Hvilke krydder kan du bruke?

Du kan bruke både friske og tørkede krydderurter. Gjerne rene kryddere, men også blandingskrydder, men i sistnevnte må man være oppmerksom på hvor mye salt det eventuelt er i produktet, ettersom mange blandingskrydder hovedsakelig inneholder salt og litt annet krydder.

Husk at løk, hvitløk, sitron, lime, chili og ingefær også er supert for å smaksette maten.

Hvordan bruke krydder i babymaten?

Det er ikke alltid like lett å tenke seg til hvordan man kan bruke krydder i babymaten, spesielt om man ikke bruker så mye krydder selv.

Start med små mengder krydder, et lite dryss over mosen eller bitene om babyen spiser selv. Prøv å ikke tenk så mye over hva som passer hvor, babyen din aner ikke hvilke krydder som skal sammen med de ulike matvarene. Du kan krydre grønnsaksmoser og grøt, som mange velger å starte med. Du kan også bruke krydder i brød, muffins, lapper, smoothie, gryter, supper og annen middagsmat.

Er det noen krydder man skal være forsiktig med?

Små barn skal ikke ha for mye salt. En fin tommelfingerregel er å ikke tilsette salt i barnematen til barn under 1 år. I denne posten har vi skrevet mer om salt til barn.Vær forsiktig med bruk av sauser som soyasaus/tamari, oystersaus, fiskesaus – da disse inneholder mye salt.

Blandingskrydder (f eks grillkrydder, gastromat, sitronpepper, piffi) og krydderpaster (currypaste) kan også inneholde store mengder salt. Det kan brukes med måte i en større porsjon til hele familien, men du kan også ta av litt mat til barnet før du bruker disse krydderne til resten av familien.

Begrens eller unngå bruk av vanlig kassia kanel fordi den inneholder mye av det potensielt levertoksiske stoffet kumarin. Velg økologisk ceylon kanel istedenfor, fordi denne inneholder mye mindre kumarin.

Kan barn få chili? Barn tåler å spise chili, men det er selvfølgelig viktig å være forsiktig med mengden de første gangene, og ikke minst tenke på hva familien er vant med. Noen spiser chili i mat daglig eller flere ganger i uken, mens andre aldri bruker det. Vi anbefaler ikke å bruke chili alene i smaksprøver, men gjerne ha det som en del av flere ulike krydder i en større rett til hele familien – da kan gjerne det minste barnet også få smake litt.

Løk og hvitløk inneholder en del ufordøyelige fiber som kan være litt tungt for magen. Man trenger ikke å unngå det, men det er fint å være forsiktig med mengden i starten. Utover det er det bare positivt for magen å venne seg til mat med fiber, for det fôrer de gode tarmbakteriene.

Gurkemeie gir en nydelig gul farge og inneholder masse kraftige antioksidanter, men kan også hemme absorpsjonen av ikke-heme jern så det er lurt å ikke overdrive bruken og kun anvende dette innimellom til de minste barna, siden absorpsjon av jern er så viktig for de.

Hva med de friske krydderurtene?

Analyser viser at friske krydderurter på det norske markedet i hovedsak har god hygienisk kvalitet, men vi anbefaler deg å skylle de godt før bruk, spesielt når du skal bruke de til de minste barna.

Forslag til kombinasjoner

Banan og vanilje

Eple og ceylonkanel (og gresskar)

Lammekjøtt og kardemomme

Kidneybønner og spisskummen

Potet og gressløk

Blomkål og muskat

Søtpotet og gurkemeie

Hvitløk og brokkoli

Hirsegrøt og ceylonkanel

 

Her finner du oppskriften på enkle bananlapper med kardemomme og kanel.

Lammecurry med ingefær, gurkemeie og spisskummen til hele familien finner du her.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.