Sprøytegift i mat 2023 - ny oversikt fra Økologisk Norge
Bare Bra Barnemat økologisk mat

Sprøytegift i mat 2023 – ny oversikt fra Økologisk Norge

Endelig har det kommet en ny liste fra Økologisk Norge som erstatter «skitten nitten 2021». «Sprøytegift i mat» er en oversikt publisert av Økologisk Norge som gir deg en oversikt over de matvarene som har høyst innhold av sprøytemiddelrester. Listen er basert på Mattilsynets årlige analyser for å sikre trygg mat i Norge og er et gjennomsnitt av både importerte og norske råvarer.

Målet med denne oversikten er at vi forbrukere skal få mer kunnskap, og kan være med å påvirke slik at vi får mer økologisk og mer norskprodusert mat i butikkene!

Hvorfor er det viktig for barna?

Økologiske råvarer er det tryggeste valget for å redusere eksponeringen for sprøytemiddelrester og det er derfor vi generelt anbefaler å velge økologiske råvarer til de minste barna.

Fra bestselgeren vår, boken «Bare Bra Barnemat – en guide gjennom barnematjungelen»:

Barn er særlig utsatt for fremmedstoffer i mat, som for eksempel sprøytemidler, fordi de inntar mer mat og drikke i forhold til kroppsvekten sin. Den beste barnematen er mat uten sprøytemiddelrester, altså økologisk. Barnet er nå i den viktigste vekstperioden i livet, den som danner grunnlaget for videre utvikling. Du bør derfor være spesielt nøye med maten du gir barnet, uavhengig av om du gir ferdigmat, lager barnematen selv eller gjør en kombinasjon.

Regelverket for barnemat er strengt, og det er egne maksimumsgrenser for rester av sprøytemidler som er tillatt i barnemat. Det er også en del sprøytemidler som er forbudt å bruke i produksjon av barnemat.

Du finner bestselgeren i nettbutikken vår her. 

Når vi kjøper «vanlige» råvarer og produkter er ikke disse like strengt regulert som barnemat-produktene (det du finner i tørrvarehyllen i butikken). Derfor må vi voksne være enda mer oppmerksom på hva vi kjøper. Denne listen kan være et hjelpemiddel her, og det er også dette vi daglig hjelper medlemmene våre i Barnematfabrikken med!

Her finner du 12 fordeler med å velge økologisk mat og her har vi skrevet mer om hvorfor vi anbefaler økologisk mat til barn.

Nytt navn og nytt design

Tidligere het altså listen «skitten nitten» og det var separate lister for frukt og grønnsaker, men i år har de valgt å endre navn til «sprøytegift i mat» og lage en felles liste. Navnet er endret etter tilbakemeldinger fra bransjen på at det kan påvirke inntaket av frukt og grønt negativt, og så har de valgt å lage en felles liste for å tydeliggjøre at de importerte matvarene ofte inneholder høyere mengder sprøytemiddelrester enn de norske.

Resultatene

Listen er i synkende rekkefølge, det som står øverst har altså mest sprøytemiddelrester. Importert rips ligger øverst. Rosiner/druer og sitrusfrukter følger etter. Vi har tidligere skrevet om at vi anbefaler å velge økologiske sitrusfrukter og økologiske rosiner til barna, og disse rådene står seg altså enda.

Barnematproduktene som ble testet, samt rødbete, hodekål, spirer, bygg og havre var helt uten sprøytemiddelrester. Det betyr at dette er tryggere valg å kjøpe ikke-økologiske hvis du skal prioritere.

Det var ingen funn over grenseverdi i norske produkter, så det er et godt valg å velge norsk fremfor importert når du har mulighet.

Hvordan bruke listen?

Denne oversikten er ment som et hjelpemiddel for deg og å gi deg kunnskap, slik at du kan ta gode valg i butikken. Vi vet at økologisk mat er dyrere, og ikke alltid er like tilgjengelig.

Her skal vi hjelpe deg å prioritere:

  • Velg økologisk det som står øverst på denne listen
  • Velg økologisk det dere spiser mest av
  • Velg norsk dersom du ikke får tak eller prioriterer å kjøpe økologisk

Resultatet er at valgene dine vil ha stor påvirkning på mengden sprøytemiddelrester dere eksponeres for.

Med økt etterspørsel vil også utvalget av økologisk mat øke, så spør etter økologiske alternativer i din lokale butikk. Økologisk Norge har laget en egen guide med oversikt over steder som tilbyr økologiske alternativer. Du finner den her. 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://okologisknorge.no/prosjekter/sproeytegift-i-mat/

https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/rester_av_plantevernmidler_i_mat/rester_av_plantevernmidler_i_naeringsmidler_2021.48327

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

2 kommentarer
Aria sier 3. mai 2023

«Barnematproduktene som ble testet, samt rødbete, hodekål, spirer, bygg og havre var helt uten sprøytemiddelrester. Det betyr at dette er tryggere valg å kjøpe ikke-økologiske hvis du skal prioritere.» Hva mener dere? At det er tryggere å kjøpe norsk ikke-økologisk enn utenlandsk økologisk?

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 3. mai 2023

    Nei, økologisk er det tryggeste valget. Men dersom man ikke får tak i økologisk er norsk ikke-økologisk bedre enn utenlandsk ikke-økologisk. De nevnte matvarene er også typisk matvarer som dyrkes i Norge, så jeg tro at de også er norske. Hilsen Thea BBB

    Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.