Velg økologiske sitrusfrukter - her får du vite hvorfor!

Velg økologiske sitrusfrukter – her får du vite hvorfor!

Hvis du skal putte noen utvalgte økologiske matvarer i handlekurven, er en av våre anbefalinger å velge økologiske sitrusfrukter, og her skal du få vite hvorfor!

Mattilsynet analyserer matvarer for sprøytemiddelrester

Mattilsynets analyserer hvert år matvarer som selges i Norge for sprøytemiddelrester. De sammenfatter en rapport basert på importert og egenprodusert mat. Økologisk Norge og Ren Mat lager så en liste som de kaller «skitten nitten», basert på disse analysene. Dette er altså en liste med oversikt over de matvarene som har mest sprøytemidler i seg. De lager en liste for frukter og en liste for grønnsaker. Du kan lese mer om skitten nitten på deres sider.

Sitrusfrukter kommer dårligst ut

Resultatene viser at sitrusfrukter er en «versting», og topper «skitten nitten» listen for frukt. Sitrusfruktene, som omfatter appelsiner, klementiner, mandariner, sitroner og lime.

Av totalt 80 prøver av sitrusfrukter ble spørytemiddelet imazalil funnet 56 ganger. Dette er et middel som brukes for å bekjempe uønsket soppvekst, men som i studier også er funnet å virke hormon- og reproduksjonsforstyrrende, mulig kreftfremkallende og giftig for nyre og lever.

Imazalil er et systemisk sprøytemiddel. Det vil si at giften trenger inn i selve planten, og det hjelper derfor ikke å vaske eller skrelle frukten for å fjerne sprøytemiddelrestene.

Hvordan skal vi forholde oss til dette?

Husk at denne listen ikke tar hensyn til de fastsatte grenseverdiene for de ulike sprøytemidlene, her oppsummeres bare de matvarene hvor det er funnet mest, oftest eller flest sprøytemidler – men de er altså ikke nødvendigvis over grenseverdiene.

Vi anbefaler likevel å alltid være føre-var og velge økologiske matvarer så langt det lar seg gjøre til de minste barna. Det er fordi de er små av vekst, og raskere vil overstige akseptabelt daglig inntak/grenseverdiene, og fordi de er mer sårbare. De er i sin viktigste og mest intense vekstperiode og uheldige påvirkninger vil gjøre større skade. Vi har skrevet mer om hvorfor vi anbefaler å velge økologisk mat her. 

Oda, Meny og Coop selger økologiske appelsiner, sitroner og lime og sistenevnte også klementiner.

Vi vet heller ikke nok om langstidseffektene av å bruke sprøytemidler i den graden vi gjør idag. I tillegg vet vi heller ikke nok om den såkalte coctail-effekten til å si at denne utstrakte bruken er trygg. Vi spiser ikke bare et matvare med et sprøytemiddel, vi spiser mange ulike matvarer som igjen inneholder mange ulike sprøytemidler. Hvordan alle disse sammen og fote samtidig påvirker kroppen vår, vet vi ikke alt om.

Fordi sprøytede sitrusfrukter ligger såpass høyt, eller øverst på denne listen, vil det utgjøre en større forskjell å bytte ut disse matvarene med økologiske alternativer enn andre matvarer som kanskje ligger lenger ned på listen.

Hvis man ikke kjøper de økologisk, kan det være lurt å veksle mellom andre frukter eller bær som har lavere innhold av sprøytemidler og kommer bedre ut på skitten nitten listen.

Her kan du laste ned hele listen.

 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.