Eplemos - kan serveres fra du starter med fast føde

Eplemos – kan serveres fra du starter med fast føde

Nå er de norske eplene i sesong og eplemos er supert å lage og fryse ned. Eplemos kan du servere babyen din helt fra dere starter med fast føde, altså tidligst 4 måneder.

Men, det er viktig å prioritere jernrike matvarer til de minste barna, og eple er ikke er god kilde til jern – så bruk heller dette som en smakstilsenting i grøt eller på brødskiva til litt større barn.

Ta gjerne med de eldre barna på å plukke, rense, skylle og skrelle eplene. Da får de verdifull råvarekunnskap og se hvor maten vår kommer fra. De ulike eplesortene kan også smake helt forskjellig og gi mange spennende smaksopplevelser for de små.

Hvordan servere epler til barna?

Til de aller minste, fra 4 måneder må eplene moses, og det skal du få oppskrift på her. Hvis du vil vil gi babyen din er smaksprøve på eplemos må du røre inn morsmelk eller morsmelkerstatning i tillegg før du serverer, så smaksprøvene blir mer næringsrike.

Fra 6 måneder kan du også servere eplebåter i staver, som du koker myke uten skall. Dette kan barna spise selv hvis de er klare for det.

Fra ca 18 – 24 måneder kan de spise hele epler selv, gjerne med skall.

Men husk at harde epler og skallet kan utgjøre en kvelningsfare for barna, så følge alltid med og tilpass konsistens etter barnets alder og spiseferdigheter. 

Oppskrift

Passer fra du starter med fast føde, tidligst fra 4 måneder

Gir mange smaksprøver

Allergener: ingen

Ingredienser

Epler fra hagen

Vann

Slik gjør du

Rens og skrell eplene hvis skallet er stygt. Hvis det er fint, kan du også beholde det på, bare vask de godt. Det sitter masse nyttige næringstoffer i skallet også og fiberstoffer som kan gjøre mosen litt tykkere i konsistensen.

Fjern kjernen, og del eplene i ca 4 båter. Ha de i en stor kjele. Fyll på litt vann, det trenger ikke å være mye, men det må være nok til at det kan koke opp og dampe eplene myke. Kok opp, og la det putre til eplene er helt myke. Deretter kjører du en stavmikser i kjelen og moser til alt har en jevn konsistens.

Fordel det i små glass eller isterningsformer og sett i frysern. Husk å skrive på navn og dato. Det holder seg fint 3 – 4 måneder i frysern.

Det holder seg kort tid i kjøleskapet, kun ca 2 dager, så derfor er det lurt å fryse det ned.

Når terningene har frosset kan du poppe de ut og over på et større glass så du kan bruke formene igjen.

Slik kan du bruke eplemosen

Eplemosen kan brukes som små smaksprøver til babyen din. Popp ut en terning og la den tine eller varm den forsiktig opp. Deretter rører du inn morsmelk eller mrosmelkerstatning før du serverer.

Det er kjempegodt i havregrøt, og da kan du la en isterning kjøle ned varm grøt før du serverer.

Du kan bruke det som pålegg på brødskiva.

Hvis du også bruke det i smoothie eller hjemmelaget is.

 

Her finner du fremgangsmåte på hvordan du serverer avokado til babyen din.

 

Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.

 

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.