Hjemmelaget babymat og hvordan lage næringsrik babypudding - Gjesteblogger Sara Lossius

De neste ukene gir vi deg svaret på hvordan ulike mammaer med ernæringsbakgrunn har løst utfordringene rundt det å lage hjemmelaget babymat til babyene sine. Hver uke møter du en ny mamma som deler hva som var viktig for dem ved introduksjon av fast føde, hvordan de gikk frem, hvilken mat de ga, hvordan en matdag kunne se ut for babyen og hvilke reaksjoner de møtte på sine valg fra omverdenen! Mammaene deler også sine 5 beste tips som er er gull verdt å ta med seg når du skal lage hjemmelaget babymat.


Hjemmelaget babymat og hvordan lage næringsrik babypudding – Gjesteblogger Sara Lossius


Sara Lossius (35), driver Norges største helsepodcast, Ingefær. Forfatter av boken Paleo – sunnere, sterkere og slankere med en naturlig livsstil. Blogger på saralossius.no og er blant annet opptatt av næringsrik og god mat for de små. Foredragsholder og kettlebellentusiast og tidligere kommunikasjonsrådgiver. Mamma til Elly (3) og Fie (straks 2).

Hva var viktig for deg når barna dine skulle begynne med fast føde?

Det var flere ting jeg tenkte på når jentene mine skulle få fast føde i tillegg til morsmelk. Litt bakgrunn: Jentene mine er født med 22 måneders mellomrom, så jeg har kjørt noenlunde likt løp med begge.

Nok melk og litt om amming

Begge ganger har jeg hatt nok melk – men jeg har også aktivt jobbet for å ha nok melk. De gangene jeg har merket at det var lite melk har jeg både spist ekstra mye (ofte karbohydrater, som jeg nok kan være litt sløv på og som kan være gunstig å få nok av når man både trener og ammer) og pumpet ekstra.

Det har vært viktig for meg å amme jentene mine. Jeg har nok vært heldig også, selv om jeg tror næringsrik mat ikke er negativt for melkemengden heller. Eldste Elly ammet jeg til hun var ca 16 måneder. Jeg sluttet da jeg ble gravid.

Fie ammet jeg til hun var 22 måneder. Hun kunne sikkert ammet lengre, hun elsket å amme, men jeg kjente at etter å ha enten ammet eller vært gravid siden 2012 var det nok. Fie fikk nok mesteparten av kaloriene sine av brystmelk til hun var året.

Den første maten – eggeplomme, avokado og kjøtt

Så til mat. Det er så forskjell på babyer. Noen elsker mat, andre ikke. Noen ønsker mat tidlig, andre ikke. Noen vil spise selv, andre vil mates. Noen spiser mye, andre spiser lite. Alt er ok!

For oss var det viktig at jentene skulle virke klare for fast føde, det vil si virke interessert i mat. Elly viste interesse litt etter fem måneder, Fie da hun var litt over fire, men det var nok bare for å drive gjøn med oss.

Med begge startet jeg med økologisk eggeplomme. Vi lettkokte den og ga den på skje. Enkel og hjemmelaget babymat. Etter hvert stekte vi eggeplommen lett i smør. Andre matvarer vi startet med var banan og kokosfett, avokado og kjøtt.

Kjøtt, melk og korn

Kjøttet må enten moses i foodprosessor eller tygges. Tygging høres litt hippie ut, men det var det vi gjorde. Etter hvert utvidet vi med mat innenfor grønnsaker, frukt og kjøtt-kategorien. Korn og melkeprodukter, bortsett fra smør, fikk de først da de ble større.

Elly var sikkert to år første gang hun fikk noe med korn, Fie litt yngre siden hun hermer etter storesøster. Den aller meste av kornmaten de nå spiser er fermentert, dvs bløtlagt havregrynsgrøt og surdeigsbrød. Melkeprodukter er økologiske, fete og ofte i form av yoghurt eller kefir, men også ost og hvite geitoster.

Hjemmelaget babymat – Super næringsrik babypudding (burde alle babyer få!) Se oppskriften her.

Jentene fikk styre mye av matinntaket

Vi lot også jentene spise mye av maten selv. Baby led weaning, eller babystyrt mattilvenning, funket for oss. Men – vi matet litt også, alt ettersom det passet maten vi serverte og tilgjengelig tid. En fin blanding.

Fordelen med BLW synes vi var at de spiste i eget tempo, vi spiste alle sammen rundt middagsbordet i stedet for at en ble oppatt med å mate, og særlig at barn får brukt alle sansene sine rundt maten.

Moses all maten smaker jo maten likere og man går glipp av å sanse hvordan en brokkoli er. Kokt brokkoli vs stekt brokkoli vs rå vs most, feks. Vi har heller aldri mast på mat, matet foran ipad eller tv eller tvunget mat i jentene. De har styrt det selv.

Ingen spesiell barnemat

Vi har aldri tenkt på hva som er barnevennlig mat eller ikke. Vi har laget mat og jentene har spist – eller ikke. Det var en stund da Elly var nærmere året at hun stinket hvitløk fordi hun elsket guacamole.
Dessuten har vi fulgt med på avføringen og magen hele tiden også. Elly ble forstoppet en gang, det var pga rødbeter. Da ventet vi med å gi det. Jeg tror at spiser barn mat som det uferdige fordøyelsessystemet tåler vil ikke barn bli forstoppet

Hvordan gikk du frem da du begynte med hjemmelaget babymat?

Det spørsmålet har jeg jo svart litt på allerede. Og jeg husker ikke hvordan mat-dagene så ut, heller. Det gikk jo mye i pupp med begge helt frem til året. Begge fikk pupp om morgenen. Elly hadde god apetitt, så med henne gjaldt det egentlig å ha nok mat.

Vi preppet mat dagen i forveien, for vi har aldri gitt glass eller smoothier fra poser. Fie var såpass glad i pupp at hun måtte jeg pønske litt mer med. Hun var mest sulten om morgenen. Da sørget jeg for at det måltidet var næringsrikt slik at jeg sikret henne god næring i tillegg til pupp. Jeg kunne feks lage en smoothie av banan, bær, kokosmelk og eggeplomme og lure inn litt leverkapsel.

Eksempler på barnemat

Begge har spist sin andel bananpannekaker av banan, egg og kokosmel, stekt i godt smør. Grøstadpølser og søtpoteter har vært populært. Min hjemmelagde leverpostei. Kjøtt som de har gnaget fra bein. Kraftbaserte supper og gryter.

Grønnsaker kokt i kraft er også næringsrikt, smakfullt og mildt for små mager.
Begge har spist middag med oss fra de var små. Da de bare ammet satt de sammen med oss ved bordet slik at de var med i måltidet. Så ble de involvert i spisingen. Å ha felles måltider har vært, og er, veldig viktig for oss.

Hjemmelaget babymat – Eggemuffins, oppskrift finner du her

Møtte du noen reaksjoner på ditt valg fra omverdenen, hvordan løste du eventuelle negative reaksjoner?

På det svaret må jeg vel bare si ja og nei. Familien på begge sider har vært positive til vårt matvalg. De har jo sett at vi har to friske jenter som også er lite kresne og glade i mat. Mine svigerforeldre har passet begge jentene en del og har vært fantastiske med å tilpasse sine matvaner jentenes.

Jeg har ikke fått noen negative kommentarer fra venner heller. Men kanskje det har vært vanskelig å henge med oss siden vi er så strikte? Jeg vet ikke.

Negativer kommentarer i media

Siden jeg har vært litt i media med hva særlig Elly spiste har jeg kjent litt på negative kommentarer. Særlig: la nå ungene kose seg har jeg hørt en del. Folk må mene hva de vil tenker jeg. Men jeg tenker også at det er trist at kos forbindes med noe som har sukker i seg. Vi koser oss masse, vi, men kos trenger jo ikke være godteri og kaker.

Står trygt i sitt valg

Jeg står trygt i mitt valg for jentene, så jeg har ikke latt kommentarer gå inn på meg. Men det er klart – jeg har hatt en samboer og en familie som har støttet og vært behjelpelig. Venner med barn har også vært hensynsfulle. Ikke alle har det sånn.

Jeg tror en av grunnene til det er at jeg står trygt i valget, men også at de opplever at jeg ikke setter jentene på diett, har et forstyrret forhold til mat selv eller snakker stygt om mat.

Gir jentene næringsrik mat

Jeg gir jentene næringsrik mat og god mat for at de skal vokse opp som sunne og raske, fordi det er en viktig verdi for meg og fordi jeg håper de skal bli like glad i mat som meg. Jeg snakker aldri stygt om mat, så som at sukker er gift eller gluten er galskap, eller hva man kan si. Mat er mat og en blomst er en blomst, liksom.

Dessuten er vi ikke superrigide. Vi sender med noe mat i barnehagen og noe av maten de spiser der er ikke drømmematen min, men det er greit. I bursdager kan de spise så mye vanlige kaker som de vil. Jeg sender dem bare mette i bursdagen! Jeg spiser jo sjokolade selv, og da får de smake. Men det er som regel 70 +.

Elsker godteri

De elsker godteri, men har aldri fått smake vanlig smågodt. Yoghurtnøtter får de en sjelden gang. Jeg har laget gelegodteri til dem, jeg lager karameller til jul, jeg lager kaker og de elsker fruktsalat med krem (uten sukker eller søtning) til dessert.

Det viktigste tror jeg er å ikke tenke hva andre mener. For hva andre mener har vi egentlig ikke noe med, mange ganger kan vi ikke endre andres meninger, og hva de mener har ikke noe å si for oss likevel. Det skaper bare unødig stress og at vi kanskje handler på tvers av verdiene våre.

Saras 5 beste tips til deg som skal begynne med fast føde til babyen

1. Start med mat når ungen er klar. Ikke stress.

2. Start med næringsrik, hjemmelaget mat. Det trenger ikke være fancy eller ta lang tid.

3. Sørg for animalske produkter og nok fett for b21, kolesterol, hjerne- og nerveutviklingen.

4. La barna utforske maten selv – ikke bare gi most mat og mate babyen med skje

5. Følg med på bæsj og magevondt

Ha det gøy! Det har vært så gøy å være med på den reisen det er å se barna smake på ny mat, grise, spytte ut, be om mer. De oppdager jo en helt ny verden, så bli med og oppdag verden litt på nytt du også.

Hilsen Sara


Sara sin podcast finner du her! 

 

Om forfatteren Stine Pedersen Svarthe

Stine har en bachelorgrad i ernæring og elsker å finne enkle løsninger på hvordan man kan lage skikkelig digg hjemmelaget og næringsrik mat.

følg meg på:

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Bli trygg på å barnematen selv. Få Babymatguiden gratis i innboksen din!