Ikke gi lever til barn under 10 år
Ikke gi lever til barn under 10 år

Ikke gi lever til barn under 10 år

Det har dukket opp utallige meldinger i innboksen vår på facebook og snapchat, etter at Matportalen delte denne artikkelen hvor de advarer barn under 10 år om å spise lever som middagsmat. Lever er en god kilde til jern men det inneholder også kadmium. Inntak av for mye kadmium kan gi nyreskader, benskjørhet og økt risiko for kreft.  Problemet oppstår hvis barnet ditt får i seg for mye kadmium over tid. Matportalen advarer mot å gi barn lever fra vilt, som elg, hjort, rådyr og sau.

Lever som jernkilde

Jern er et mineral som er helt nødvendig for å frakte oksygenet vi puster inn rundt i kroppen. Jern er med på å sørge for at alle cellene får oksygen. Jern er også nødvendig for å produsere røde blodceller, for babyens vekst, læreevne og for immunsystemet. Hemjern fra dyreriket tas opp bedre i kroppen enn ikke-hemjern fra planteriket. Hemjern finnes i kjøtt, innmat, fisk og skalldyr. Ettersom små barn trenger gode jernkilder kan det være lurt å inkludere animalske matvarer som f.eks lever i kostholdet.

Om kjøtt som jernkilde til de minste skriver Helsedirektoratet,

“Inntak av kjøtt er vist å ha en positiv effekt på jernstatus hos spedbarn”

Lever du trygt kan gi til barnet ditt

Leverpostei er en god jernkilde og vi anbefaler å bruke lever i kombinasjon med andre jernkilder, både fra dyre- og planteriket. Det er trygt å gi leverpostei av både svin og kylling til barn. Du kan lage din egen leverpostei med kyllinglever, oppskriften får du i vårt gratis krafthefte som du kan laste ned her.

Ikke gi lever til barn under 10 år

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på Snapchat her eller instagram her

Bare Bra Barnemat

 

 

 

 

Klem fra Veronika og Stine

About the Author Stine Pedersen Svarthe

Stine har en bachelorgrad i ernæring og elsker å finne enkle løsninger på hvordan man kan lage skikkelig digg hjemmelaget og næringsrik mat.

follow me on:

Leave a Comment:

2 comments
Malin Horpestad says 1. October 2018

Denne infoen kom i grevens tid. Har fått hjem 2 store lever fra hjort som jeg skulle lage leverpate og leverpostei av. Kan barn under 10 år spise levermiddag om det er fra svin, kylling eller storfe? 🙂

Reply
    Veronika Bjørnstad says 13. October 2018

    Ja, det går bra 🙂

    Reply
Add Your Reply

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Bli trygg på å barnematen selv. Få Babymatguiden gratis her.