Det har dukket opp utallige meldinger i innboksen vår på facebook og snapchat, etter at Matportalen delte denne artikkelen hvor de advarer barn under 10 år om å spise lever som middagsmat. Lever er en god kilde til jern men det inneholder også kadmium. Inntak av for mye kadmium kan gi nyreskader, benskjørhet og økt risiko for kreft. Problemet oppstår hvis barnet ditt får i seg for mye kadmium over tid. Matportalen advarer derfor mot å gi barn under 10 år lever (av alle dyreslag) til middag.
Lever som jernkilde
Jern er et mineral som er helt nødvendig for å frakte oksygenet vi puster inn rundt i kroppen. Jern er med på å sørge for at alle cellene får oksygen. Jern er også nødvendig for å produsere røde blodceller, for babyens vekst, læreevne og for immunsystemet. Hemjern fra dyreriket tas opp bedre i kroppen enn ikke-hemjern fra planteriket. Hemjern finnes i kjøtt, innmat, fisk og skalldyr. Ettersom små barn trenger gode jernkilder kan det være lurt å inkludere animalske matvarer i kostholdet.
Om kjøtt som jernkilde til de minste skriver Helsedirektoratet,
“Inntak av kjøtt er vist å ha en positiv effekt på jernstatus hos spedbarn”
Lever du trygt kan gi til barnet ditt
Advarselen gjelder ikke leverpostei, siden leverpostei allerede er med i beregningen av hvor mye kadmium vi får i oss gjennom et normalt kosthold. Leverpostei er en god jernkilde og vi anbefaler å bruke leverpostei i kombinasjon med andre jernkilder, både fra dyre- og planteriket. Det er trygt å gi leverpostei og du kan lage din egen leverpostei, oppskriften får du i vårt gratis krafthefte som du kan laste ned her.

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg oss daglig på Snapchat her eller instagram her

Klem fra Veronika og Stine