Jeg er sjokkert! Jeg trodde aldri dette skulle skje.
Jeg er sjokkert! Jeg trodde aldri dette skulle skje.

Jeg er sjokkert! Jeg trodde aldri dette skulle skje.

Se for deg at du prøver å få til endring i barnehagen. De har sukker som fast innslag på grøten med saft ukentlig og syltetøy. Du tenker at det er enkle grep som kan gjøres for å få til en endring i barnehagen. Som ikke bare gagner ditt barn, for du er kanskje allerede mer enn gjennomsnittet opptatt av å gi barnet ditt bra mat.

Størst betydning for de med dårlig kosthold

Men dette gagner alle barna, også foreldrene. Dette betyr faktisk mest for de barna som har et dårlig kosthold hjemme og også for de foreldrene som synes det er utfordrende å gi sunn og næringsrik mat på hjemmefronten.

Du møter opp i godt humør, du har tross alt et positivt bilde av barnehagen og du føler at barnehagen er en trygg arena, du sender jo barnet ditt i barnehagen hver eneste dag. Det hadde du ikke gjort om du hadde en dårlig magefølelse. Dette er en bra barnehage. Du er åpen og nysgjerrig. Du starter med å fortelle hvem du er og hvorfor du har blitt invitert med på møte.

Er dere med på å gjøre noen små endringer?

Barnet ditt har gått i barnehagen et helt år, du har fått et innblikk i hvordan hverdagen er og vet hvordan de løser det rundt mat i barnehagen. Du er interessert i å høre mer om hvordan man sammen kan gjøre små endringer som utgjør en stor forskjell. Det er flere foreldre i barnehagen som har luftet tanken med deg.

“Er dere åpne for noen små endringer, f.eks bytte ut sukkeret på grøten og saft med bær/frukt og vann eller smoothie?”

Som å krasje i en betongvegg

Du blir avvist, møtt med null forståelse og åpenhet. Å møte styreren er nesten litt som å møte en betongvegg. Diskusjonen er egentlig ingen diskusjon, du får flashback til en eller annen dårlig sjef du hadde når du var 15 år som ikke bare manglet evnen til gjensidig respekt og empati, men også evne og vilje til å tenke fremover og utenfor gamle vaner.

Dette er trist

Dette var meg i går. For en forferdelig dag, for en skam for barnehagen og så trist for den kommende generasjonen som er våre barn. Det er ikke første gang jeg har prøvd å ta opp tema. Jeg ble avfeid igjen med en flåsete setning om at det dette må tas videre.

“Videre tenker du?” Er det kongen som skal avgjøre om barna kan tilbys en skål med blåbær eller rosiner ved siden av grøten?

Jeg ble invitert med på SU møte i barnehagen fordi jeg ville lufte mulighetene for å samarbeid, dele av min kunnskap, hjelpe de, bruke av min tid til hva de måtte lure på.  Jeg har til og med tilbudt oss å gi de et gratis foredrag. Ingen respons eller interesse.

“Vi er så flinke på kosthold i denne barnehagen”.

Når er det greit å slutte å tenke fremover og akseptere at det er godt nok som det er?

I en tredjeklasse i dag sliter 5 av 30 barn med overvekt. Om du ser på barnas utvikling og går 8 år frem i tid, har samme klasse 7 overvektige barn før de når russetiden. Når dere møtes på reunion 20 år etter, er over halvparten av dere som gikk i samme klasse overvektige.

Overvekt er kun en av utfordringene og konsekvensene av dårlige vaner over tid, som også er enkelt å måle. Overvekt oppstår som et symptom og er en advarsel om at kroppen er i ubalanse, og sannsynligheten for en gavepakke med andre livsstilssykdommer som diabetes, høyt blodtrykk, forhøyet kolesterol og ulike psykiske lidelser er statistisk sett stor.

Barnet mitt er ikke overvektig, dette gjelder ikke meg

Ikke noe annet land i verden har så mange barn med diabetes som her i Norge. Mange barn sliter med adferdsforstyrrelser og mange blir psykisk syke i løpet av livet. Barnet ditt er disponert for så mange som mellom 10 og 20 kroniske sykdommer, og en eller flere kan oppstå når som helst i livet. Det kan være diabetes, kreft eller psykiske lidelser. Tenk om vi kan skru av og på gener med det kostholdet vi velger? Vi kan ikke slutte å bry oss. Dette er realiteten, og det er på tide å våkne opp. Vi må våge å gå mot strømmen. Barna våre er avhengig av oss.

Sammen kan vi få til en liten endring som utgjør en stor forskjell

Selv om jeg møter ubehagelige situasjoner og mye motgang, har jeg ikke tenkt til å gi meg, det håper jeg ikke du gjør heller. Sammen har vi et ønske om å få til en endring for barna våre. Men et ønske blir ikke mer enn et ønske uten handling. Barnas helse og fremtid er avhengig av at vi voksne tør å si ifra.

Sammen er vi sterke og det er sammen vi kan utgjøre en forskjell. Vi må ikke glemme hvem vi gjør dette for, de viktigste personene i livet vårt, nemlig barna våre.

For å sitere Ghandi

Be the change you want to see in the world – Mahatma Ghandi

Bra mat til alle barn!

Lyst på bra mat i  barnehagen din?

Her får du et gratis oppskriftshefte du kan gi til din barnehage. 12 oppskrifter, tips til mer grønnsaker og enkel og sunn mat til de miste. 

Har du prøvd eller fått til endringer i barnehagen? Del med oss i kommentarfeltet 🙂

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på Instagram her

 

 

Kilder

https://www.fhi.no/studier/barnevekststudien/

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

5 kommentarer
Carina sier 7. juni 2018

Uff så trist å bli møtt på den måten.. Har hatt lyst til å ta opp noe lignende med barnehagen til mini selv, men nå skal han bytte til høsten så vi får se hvordan den nye er først. Uansett litt merkelig at det ikke er mer fokus på slikt – det er jo barna våre vi snakker om!

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 8. juni 2018

  Jeg tror mange ganger det rett og slett er mangel på kunnskap og ikke uvilje.. Trist er det uansett, for det er bare barna våre det går utover. Håper den nye barnehagen er bra, det er jo så mange som er bevisste og ønsker å bli bedre. Det er det viktigste 🙂 Lykke til med ny barnehage 🙂

  Svare
Nina sier 7. juni 2018

Jeg tror det er veldig mye uvitenhet ute og går. For meg virker det som om at veldig mange ikke tror sukker er farlig. Jeg vet om flere barn som har fått sukker, melk, godteri, is osv lenge før de er 1 år…skjønner ikke hvorfor de absolutt må gjøre det. De svarer bare at ingen dør av litt sukker…men det er jo sukker overalt. Om du ikke lager maten fra bunnen av og da kanskje allerede er opptatt av hva maten inneholder, så er det sukker gjemt i alt av halvfabrikata og diverse. Men jeg står på mitt. Var i bursdag med jentene mine på søndag og mamma sa om hu minste: Hu får vel ingenting hu her…hverken is eller kake…Jeg svarte klart «Nei» det skal hu ikke ha, hu trenger det ikke. Da sa de ikke noe, men veit nok hva de tenkte…hehe! Jeg kommer sikkert ikke til å bære like streng alltid, men hvis man er veldig bevisst på det ellers tror jeg ikke litt sukker en sjelden gang gjør stor skade, men det er veldig mange som veldet enkle og usunne løsninger til mat i en travel hverdag – og det skjønner jeg. Men med kunnskap, så kanskje folk hadde tenkt seg om to ganger?! Dere gjør en bra jobb, så keep up the good work???????

Svare
Pia sier 27. september 2022

Jeg føler meg så heldig. Datteren min er 19 år nå, og da hun gikk i barnehagen var den 100% sukkerfri i tillegg til å servere sunn mat med masse gode råvarer. Datteren klagde aldri på det, og jeg hørte heller ingen andre barn klage. Foreldrene derimot! Stadig hørte jeg: Stakkars, de får ikke en gang spise yoghurt! Stakkars, de får ikke bursdagskake. Stakkars, stakkars det ene og det andre. Barnehagen stod stødig de årene vi var der og gjentok: dere står fritt til å gi barna deres kake, yoghurt, syltetøy og nugatti når dere vil. Her i barnehagen får de andre alternativer, som de også liker. Da har de god energi gjennom dagen, sover bedre, leker bedre osv. Jeg elsket den barnehagen. Jeg hørte i den samme tiden om flere barnehager som prøvde å innføre det samme, men foreldrene reagerte så sterkt at de ikke klarte det.

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 27. september 2022

  Ååå for en herlig tilbakemelidng å få – og jeg er så enig med deg! At barna har energi og overskudd til å delt på alle aktiviteter og læringen som skjer i barnehagen er så utrolig viktig og det får de av riktig næring og søvn naturligvis. Det er helt sant at det er hos oss foreldre det ligger. Vi overfører jo våre vaner til våre barn <3 Takk for at du deler med oss! Hilsen Thea BBB

  Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.