Er det greit at barnehagen serverer prim?

Er det greit at barnehagen serverer prim?

Dette var et spørsmål vi fikk fra et medlem i Barnematfabrikken for en liten stund siden. Hun har barn i barnehagen og der serverte de prim til brødmåltidene. Hun trodde ikke dette var anbefalt fordi prim er tilsatt sukker. Hva er egentlig riktig? Vi skal oppklare for deg!

Hva sier anbefalingene?

Retningslinjene for mat og måltider i barnehagen sier at jernberiket prim er et godt påleggsalternativ.

Samtidig skriver de at man bør unngå søtt pålegg, og junior-primen fra Tine som er rettet mot barn er tilsatt 3% sukker.

Hvordan skal man tolke det?

De spesifiserer nemlig at prim som er ment for barn kan brukes nettopp fordi denne er tilsatt jern. Jern er som mange vet veldig viktig for de minste barna, og det er derfor «tillatt» med litt prim fordi den er jernberiket.

På helsenorge.no står det at prim for barn er tilsatt jern og kan brukes innimellom. I oppskriftsheftet bra mat i barnehagen spesifiserer de at jernberiket prim kan serveres 2 – 4 ganger i måneden.

Utfordringen og løsningen

Det er ikke slik at barnehagene servere prim. Det kommer an på hvilke andre jernrike matvarer de serverer og naturligvis hvor mye barna spiser av det. Jernet i primen er syntetisk tilsatt og taes ikke like godt opp som naturlig kilder. Andre naturlige gode jernkilder er egg (plommen), tahini, leverpostei og peanøttsmør. Noen barnehager kan ikke servere egg, nøtter og sesamfrø (tahini) på grunn av allergi og da er det kanskje viktigere å ha prim for å sørge for jernrike pålegg på bordet.

Samtidig er det viktig å sørge for at barna ikke bare spiser prim fordi det er tilgjengelig. Prim er søtt og bør begrenses fordi de aller fleste barn har stor tilgang på søt mat og barnehagen bør være en arena uten så mye søtt. Kosten kan bli for ensidig og de trenger å øve seg på andre smaker. Det man kan gjøre er å ha en påleggsrullering. Det vil si å servere prim til noen måltider eller på noen dager i uken. Dette blir også naturlig i forhold til anbefalingen fra oppskriftsheftet nevnt over, Da vil det bli en naturlig variasjon. Eventuelt kan man kutte det helt hvis man serverer andre gode naturlige jernrike pålegg.

Serverer barnehagen din prim? 

Her finner du oppskrift på hjemmelaget bønne-, og nøttepatè.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/mat-og-maltider-i-barnehagen/anbefalinger-for-mat-og-maltider-i-barnehagen#servering-av-kaker-kjeks-is-saft-og-liknende-bor-begrenses-i-barnehagen-godteri-snacks-og-brus-bor-unngas-praktisk

https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kosthold-for-barn-og-unge/mellom-2-og-5-ar/

https://www.helsedirektoratet.no/brosjyrer/bra-mat-i-barnehagen-rad-tips-og-oppskrifter

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.