Matpakketips til barnehagestart - næringsrik mat for små kropper
Matpakketips til barnehagestart - næringsrik mat for små kropper

Matpakketips til barnehagestart – næringsrik mat for små kropper

Matpakketips til barnehagestart

Uavhengig av om du synes det er gøy å lage matpakka eller om du synes det er et skikkelig ork. Her får du svaret på hva du bør tenke på når du lager matpakka, og tipsene som hjelper deg å fylle matboksen.

Den norske matpakka er så mye mer enn tørre brødskiver med svett ost, det er kultur og tradisjon, og opphavet til matpakka startet allerede på 1920-tallet.

Varm lunsj ikke næringsrik nok?

På 1920-tallet var det mange foreldre som hadde ikke råd til tilbudet om varm lunsj i skolen. Carl Schøitz, sjefen i skolehelsetjenesten fant ut at grovt brød med pålegg, melk, frukt og grønnsaker var en god erstatning til varmmåltidet som alle foreldre hadde råd til. Han mente også at varm mat ikke var næringsrikt nok, og Oslofrokosten skulle være rimeligere og i tillegg dekke næringsstoffbehovet.

Frokost i 1920

Frokosten bestod av ½ liter nysilt melk, to skonrokker (skonrokk er en liten kavring) med margarin eller mysost, smørbrød, rå gulrøtter, eple, banan eller appelsin.

Frokosten var satt sammen ut fra den tids kunnskap om betydningen av hva som var næringsrik mat.

Matpakka i dag

I dag har vi mer kunnskap, bedre økonomi og tilgjengelighet. Vi vet mer om hva som er næringsrikt, hva vi bør spise mer av, hva vi bør spise mindre av, hva som kan forebygge mangler og livsstilsykdommer. Vi vet at et sunt kosthold kan forebygge hjerte- og karsykdommer, kreft, diabetes type 2, overvekt og fedme.

Variasjon er viktig

Variasjon er viktig for å utfordre barna til å spise variert, like flere matvarer, matglede. Det er større sannsynlighet for å dekke behovet for næringsstoffer hos barn som spiser variert. Det er også større sannsynlighet for at barnet ditt kommer til å like flere matvarer i voksen alder om du tilbyr de å smake mer i barndommen.

Tenk at de vanene du gir barnet ditt og det du gir i matboksen i dag kan være hva de putter i matboksen til sine egne barn. Så når du lager gode matpakker i dag, påvirker du kanskje i generasjoner.

Matpakketips til barnehagestart - næringsrik mat for små kropper

Bananlapper med rømme og mango, oppskriften finner du her.

Matpakketips til barnehagestart - næringsrik mat for små kropper

Her finner du 3 enkle og næringsrike oppskrifter til matpakka.

Frukt- og grønnsaksmuffins med havre

Spinatmuffins

Avokadomuffins

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.

Klem fra Stine

Kilder

https://www.frukt.no/artikler/skolemaltidets-historie/

https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/400/Kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer-metodologi-og-vitenskapelig-kunnskapsgrunnlag-IS-1881.pdf

Om forfatteren Stine Pedersen Svarthe

Stine har en bachelorgrad i ernæring og elsker å finne enkle løsninger på hvordan man kan lage skikkelig digg hjemmelaget og næringsrik mat.

følg meg på:

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.