Matpakketips til barnehagestart
Uavhengig av om du synes det er gøy å lage matpakka eller om du synes det er et skikkelig ork. Her får du svaret på hva du bør tenke på når du lager matpakka, og tipsene som hjelper deg å fylle matboksen.
Den norske matpakka er så mye mer enn tørre brødskiver med svett ost, det er kultur og tradisjon, og opphavet til matpakka startet allerede på 1920-tallet.
Varm lunsj ikke næringsrik nok?
På 1920-tallet var det mange foreldre som hadde ikke råd til tilbudet om varm lunsj i skolen. Carl Schøitz, sjefen i skolehelsetjenesten fant ut at grovt brød med pålegg, melk, frukt og grønnsaker var en god erstatning til varmmåltidet som alle foreldre hadde råd til. Han mente også at varm mat ikke var næringsrikt nok, og Oslofrokosten skulle være rimeligere og i tillegg dekke næringsstoffbehovet.
Frokost i 1920
Frokosten bestod av ½ liter nysilt melk, to skonrokker (skonrokk er en liten kavring) med margarin eller mysost, smørbrød, rå gulrøtter, eple, banan eller appelsin.
Frokosten var satt sammen ut fra den tids kunnskap om betydningen av hva som var næringsrik mat.
Matpakka i dag
I dag har vi mer kunnskap, bedre økonomi og tilgjengelighet. Vi vet mer om hva som er næringsrikt, hva vi bør spise mer av, hva vi bør spise mindre av, hva som kan forebygge mangler og livsstilsykdommer. Vi vet at et sunt kosthold kan forebygge hjerte- og karsykdommer, kreft, diabetes type 2, overvekt og fedme.
Variasjon er viktig
Variasjon er viktig for å utfordre barna til å spise variert, like flere matvarer, matglede. Det er større sannsynlighet for å dekke behovet for næringsstoffer hos barn som spiser variert. Det er også større sannsynlighet for at barnet ditt kommer til å like flere matvarer i voksen alder om du tilbyr de å smake mer i barndommen.
Tenk at de vanene du gir barnet ditt og det du gir i matboksen i dag kan være hva de putter i matboksen til sine egne barn. Så når du lager gode matpakker i dag, påvirker du kanskje i generasjoner.

Bananlapper med rømme og mango, oppskriften finner du her.

Her finner du 3 enkle og næringsrike oppskrifter til matpakka.
Frukt- og grønnsaksmuffins med havre
Spinatmuffins
Avokadomuffins
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.
Klem fra Stine

Kilder
https://www.frukt.no/artikler/skolemaltidets-historie/
https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/400/Kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer-metodologi-og-vitenskapelig-kunnskapsgrunnlag-IS-1881.pdf