Pass på denne saltbomben! - Bare Bra Barnemat
Kaviar

Pass på denne saltbomben!

Visste du at denne vanlige matvaren kan være en skikkelig saltbombe?

Vi snakker om kaviar. Et helt vanlig pålegg på mange norske frokostbord. Du finner det også i mange barnehager, og i Helsedirektoratet sin brosjyre om bra mat i barnehagen står det at kaviar et et pålegg som kan serveres daglig.

Kaviar er en kilde til både omega-3 og protein, men det er et blandingsprodukt og inneholder mye salt.

Det kan raskt bli for mye

Både barn og voksne skal faktisk ha litt salt i kosthold, men noen matvarer har så høyt innhold at det selv «vanlig» bruk kan gi et for høyt inntak. Det er derfor lurt å passe på mengdene!

Kaviar fra matbutikken inneholder mellom 4 – 8 gram salt per 100 gram vare.

På en skive bruker man ca 10 – 15 gram kaviar noe som vil gi 0,4 – 0,6 gram salt per skive (med en kaviar med 4 gram salt). Hvis du bruker kaviaren med 8 gram salt vil en skive gi 0,8 – 1,2 gram salt. 

For barn opptil 1 år skal saltinntaket være 1,6 gram daglig og for barn 1 – 2 år bør saltinntaket være maks 2 g daglig. En skive med kaviar kan bidra med halvparten eller mer av dagsbehovet for salt!

Hvis du har et barn som er glad i kaviar, og både får det hjemme og i barnehagen, kan det vært lurt å passe på mengdene.

For barn 2 – 10 år skal saltinntaket maks være 3 – 4 gram daglig, så de har plass til litt mer. 

Det skal også være plass til annen mat

Husk at vi også får i oss salt fra annen mat, og at det også må være plass til det. Butikkjøpt brød, pålegg og hel-, og halvferdige middagsrpodukter er andre kilder til salt. Så på skiven vi nevnte over må vi også legge til saltet fra brødet.

Hva kan vi gjøre?

Barna kan få kaviar på brødskive hvis de liker det, og barnehagen kan fortsatt servere det – men det kan være lurt å snu på tuben og kikke på saltinnholdet. Velg den som inneholder 4 eller 5 gram salt fremfor den med 8 gram salt.

Et annet smart tips er å kjøre påleggsrullering – varier mellom hvilke pålegg som er tilgjengelig. Det trenger ikke alltid å være kaviar på bordet, men kanskje bare til lunsjmåltidet.

I Bare Bra Barnemat lager vi egne produktguider, der vi går i butikken og finner frem til de beste ferdigalternativene for deg. Vi har for eksempel laget en helt egen produktguide på pålegg. Der har vi funnet frem til de beste alternativene slik at du er sikker på at du gir barna dine den beste maten.

Disse produktguidene skal vi snakke mer om i foredraget som vi holder neste torsdag 7. mars.
Det er gratis, på nett, kl 10!

Bli med her!

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.