Når kan du gi babyen din melk og meieriprodukter?
melk og meieriprodukter

Når kan du gi babyen din melk og meieriprodukter?

Har du hørt at du skal vente med å gi babyen din melk og meieriprodukter? Hvorfor er det slik og hvor lenge må du vente?

Dette spørsmålet fikk vi forrige dagen, og vi får veldig ofte spørsmål om vi kan oppklare anbefalingen rundt introduksjon av kumelk. Her skal du få svar på alt du lurer på om melk og meieriprodukter til babyen din.

Hva sier anbefalingen?

I Helsedirektoratets brosjyre «mat og måltider for spedbarn», står det følgende:

«Barn under ett år bør ikke få vanlig kumelk som drikke eller i grøt, fordi kumelk inneholder lite jern. Små mengder kumelk kan brukes i matlaging litt tidligere, fra 10 måneders alder. Fra denne alderen kan barn også få litt yoghurt eller syrnet melk (ca. 0,5 dl per dag). Fra ettårsalderen kan barn få lettmelk eller skummet melk, så sant de vokser normalt.»

 

På Helse Norge sine sider om spedbarnsmat og introduksjon av fast føde står det:

«Vent med å gi barnet kumelk som drikke og i grøt til barnet har fylt ett år. Kumelk inneholder lite jern, og morsmelkerstatning bør gis dersom barnet trenger annen melk enn morsmelk det første året – både som drikke og i grøt.»

«Mindre mengder kumelk kan brukes i matlaging (som i sauser, bakverk, pålegg etc.) mot slutten av det første året, fra omkring 10 måneders alder. Fra denne alderen kan barn også få yoghurt og syrnet melk (gjerne uten eller med lite tilsatt sukker), helst sammen med kornvarer, eller som dessert. Mengden yoghurt begrenses til 2-3 spiseskjeer eller omkring 0,5 desiliter fram til ett års alder.»

«Mengden kumelk og kumelksprodukter bør begrenses til små barn (til 5-6 dl per dag, inkludert yoghurt), for at ikke melk skal oppta plassen til mer jernrike matvarer i kosten. »

La oss oppsummere dette for deg!

Derfor skal du vente med melk og meieriprodukter

-> Kumelk inneholder ikke jern, og jernrike matvarer er det viktigste når babyen din starter med fast føde.

-> Vi nordmenn har en tendens til å drikke og spise mye kumelk og meieriprodukter og melk kan derfor raskt fortrenge og ta opp plassen til andre jernrike matvarer i de små baby-magene.

-> Kumelk inneholder mye kalsium, og kalsium kan konkurrere med opptaket av jern i tarmen, og dermed redusere jernopptaket.

Det er altså ikke farlig å at de minste barna kumelk, det handler om mengdene.

PS: plantedrikker inneholder heller ikke jern, og alle plantebaserte alternativer følger derfor den samme anbefalingen!

Du kan lese en helt egen post om bruk av kokosmelk her.

Hvorfor kan man gi de minste barna morsmelkerstatning og ferdig-grøt laget på kumelk da?

Noen blir forvirret når de ser at både morsmelkerstatning og ferdig-grøt inneholder kumelk når de har sett at man skal vente med dette.

Morsmelk er det beste maten for barnet, men dersom man ikke gir morsmelk er morsmelkerstatning det eneste alternativet frem til babyen din er 4 måneder. Barn skal ikke ha noe annet enn morsmelk eller morsmelkerstatning før de er tidligst 4 måneder. Den er som regel basert på kumelk, men denne er proteinredusert for å tilpasses proteinbehovet til spedbarn, som er lavere enn kalvene. Det samme er den industrifremstilte ferdiggrøten som også ofte er tilsatt kumelk. Begge deler er også tilsatt syntetisk jern.

Kan babyen min få smør?

Ja, helt fra de første smaksprøvene kan du bruke smør i maten. Det er fordi smør bidrar med fettsyrer som gjør maten mer næringstett, og ikke brukes i de samme mengdene som melk og meieriprodukter. Les mer om hvilke typer smør vi anbefaler her.

Dette kan du gi fra 10 måneder

Fra 10 måneder kan babyen din få små mengder melk og meieriprodukter. Babyen din kan få smaksprøver på yoghurt tilsvarende 2 – 3 ss / 0,5 dl daglig. De kan gulost, brunost og kremost på brødskiva. De kan få litt rømme, creme fraiche, fløte eller kumelk/plantedrikk i felles middager som du lager til hele familien. Men, mengdene skal fortsatt begrenses.

Dette kan du gi fra 12 måneder

Fra 12 måneder kan du gi melk som drikke og bruke melk når du koker grøt. Hvis dere har et plantebasert kosthold gir du plantedrikke isteden. Fordi inntaket fortsatt kan gå utover de jernrike matvarene anbefales det å begrense de totale mengdene med meieriprodukter til 5 – 6 dl daglig.

 

Her kan du leser mer om hvilke yoghurt vi anbefaler at du gir til babyen din.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode-til-babyen/

Helsedirektoratets brosjyre «Mat og måltider for spedbarn»

 

 

 

 

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.