Kan babyen min spise mat med kokosmelk i?

Kan babyen min spise mat med kokosmelk i?

Vi bruker kokosmelk i flere av våre oppskrifter til hele familien. Kan du også servere denne maten til babyen din? Dette er et spørsmål vi ofte får, så her får du svaret på om babyen din også kan spise mat med kokosmelk i.

Hva sier anbefalingen?

Anbefalingen fra myndigheten sier at du skal vente med meieriprodukter til babyen din er 10 måneder og at du ikke skal gi melk å drikke eller i bruke det i grøt før 12 måneder (unntaket er smør som kan gis i små mengder fra du starter med fast føde). Plantebaserte alternativer faller inn under samme anbefaling. 

Det handler om mengde, jern og kalsium

Det er ikke slik at det er farlig å bruke det før, morsmelkerstatning er jo for eksempel basert på kumelk – men det handler om at ikke mengdene skal bli for store. Hverken kumelk eller plantedrikker er gode kilder til jern som er så viktig for de små i denne perioden. Disse matvarene kan fortrenge plassen til andre jernrike matvarer fordi vi i Norge har en tendens til å drikke og bruke mye melk i kostholdet vårt. Det kan rett og slett bli for mye for de små magene. I tillegg kan mineralet kalsium som finnes naturlig i kalsium og tilsatt i enkelte plantedrikker hemme opptaket av jern fra maten.

Skiller kokosmelk seg fra de andre plantedrikkene?

Ja, det er nemlig akkurat det det gjør. Helfet kokosmelk inneholder faktisk en del jern, hele 3,3 mg pr 100 gram vare i følge matvaretabellen.no. 

Den er den helfete varianten (med ca 17% fett) som inneholder mest jern, ikke den fettreduserte som er blandet ut med vann. Den helfete kjøper du ofte på en liten boks fra den asiatiske hyllen i butikken. 

Morsmelk inneholder også en større mengde av de samme typene mettede fettsyrer som du finner i kokosmelk. 

Kokosmelk inneholder heller ikke så mye kalsium som kumelk og plantedrikker, som kan konkurrere med opptaket av jern.

Så kan du da gi babyen mat med kokosmelk i?

Ja i små mengder. Nettopp fordi den helfete kokosmelken faktisk inneholder litt jern. Da tenker vi på middagsretter som du lager til hele familien som du også gjerne vil at babyen din skal smake på eller for å få litt væske i en tykk smoothie. Da er det bedre å velge kokosmelk enn kumelk eller andre plantedrikker.

Vi anbefaler ikke å gi kokosmelk å drikke, babyen din skal ikke ha noe annet å drikke enn vann og morsmelk/erstatning før 12 måneder.

Du skal heller ikke bruke store mengder kokosmelk i babymaten – men vi ønsker å få frem at kokosmelk faktisk inneholder litt jern og at det dermed er helt greit å tilby noe mat med kokosmelk i.

 

Håper denne oppklaringen var nyttig for deg!

 

Denne gulrotsuppen er laget med litt kokosmelk, og den kan du lage til hele familien og gi små smaksprøver til barnet ditt fra 6 måneder.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.